美股認真討論區 LXIII

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
突然諗起唔知邊個話十月傳統牛市月

夠話七月調整月

夠話七月調整月

This time is different!
信dollar cost averaging method嘅巴打係咪都會慢慢keep住入貨,優質股就點都唔放?

yes
用得平均成本法喺本質上已經預計左跌幾多都要機械式操作繼續買
買完望佢長期升點解唔喺第一刻就開margin all in
就係因為唔去預測短期升跌先會咁做

蹲得愈深腳愈痺,但彈得愈高,物極必反

作為以stock picking做主要策略,呢種市況係最唔想見到,無論點揀地區、揀個股,95%都係死路。今晚要close啲危險部位,重整個組合

留現金等stock picking有效既時候再嚟過,淡倉唔敢開太多,可能要學好息巴、失業巴搵啲收息嘢頂一排(非股票)

至於巴絲們想做淡,其實邊隻都冇所謂,隻隻都同一個方向。怕自己臭手,做指數啦

如果今晚反彈
我都可能會清3分1 甚至50%既持倉
保留戰鬥力
馬克吐溫:「十月,是股票投資最危險的月份之一。其他最危險的月份是:七月、一月、九月、四月、十一月、五月、三月、六月、十二月、八月和二月。」

馬克吐溫:「十月,是股票投資最危險的月份之一。其他最危險的月份是:七月、一月、九月、四月、十一月、五月、三月、六月、十二月、八月和二月。」

強勢回歸
奈何作賊兄

月尾業績刺激lor
大家唔好咁緊張先,其實上上落落好小事
月尾業績刺激lor

跌埋呢個星期,all in nvda

失業巴好耐無見
月尾業績刺激lor

做得indexing就食得鹹魚抵得渴,整體市場要跌就同佢一齊突
將來支那要亡黨先再黎討論要唔要繼續買VWO
十二月仲加唔加
月尾業績刺激lor

業績彈高再PUT
樓上太多蟹貨啦....
同埋都要睇氣氛,氣氛差 超級利好都可以洗。
好似COST 咁
跌得深 今晚應該會彈少少

睇下二月
跌得深 今晚應該會彈少少

睇下二月

前一日六七有,第二日1600

失業巴好耐無見

琴晚先返嚟仲要一早訓左
做得indexing就食得鹹魚抵得渴,整體市場要跌就同佢一齊突
將來支那要亡黨先再黎討論要唔要繼續買VWO

其實支那都只係佔VWO入面30%啫
上個月巴菲特加持AAPL
比佢昆左入市,而家坐艇
上個月巴菲特加持AAPL
比佢昆左入市,而家坐艇

AAPL都有得坐?

失業巴好耐無見

琴晚先返嚟仲要一早訓左

失業巴歸位
  《經濟通通訊社11日專訊》美國總統特朗普在霍士新聞節目上繼續攻擊聯儲局,並暗示儲局應該對隔夜美股大跌負上責任。
  此前特朗普稱聯儲局堅持加息是「瘋了」,同時美國債息不斷上升,導致隔夜美股遭遇8個月來最大單日跌幅,並引起環球股市大跌。
  特朗普在訪問中表示,無法理解聯儲局為何繼續收緊美國的貨幣政策,對儲局的行動感到不開心。他並稱:「聯儲局正在走向瘋狂,提高利率是多麼荒謬的事,實在沒有理由要這樣做。在我看來,導致市場下跌的原因是美國財政部及聯儲局。(mn)

我只係買左d長渣/index fund. 完. 又要再等,唉
十二月仲加唔加

加唔加都死, 加就息口繼續上, 唔加就等如同全世界講, 美國經濟同個市已經唔樂觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞