男人的浪漫(16)Nokia Connecting People

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
唔係應該 X7 + NFC = 7.1 Plus 咩
X7 with no nfc = 7.1 plus
睇死佢係一部機出兩次
spec好吸引 個樣
其實我好少用NFC,不過都希望國際版會有
x7 + NFC = 8.1
點解X7可以平過7p咁多
個SPEC好似仲好過7p 除左唔知有無nfc
無提就無架啦
不過要計埋支那版多垃圾,可能行6GB RAM等於國際版行4GB

https://www.nokia.com/zh_int/phones/nokia-x7#section14

为中国本土用户量身打造专属UI

新增天气提醒、国际流量、换机助手、主题商店等贴心应用,日常使用更加人性化。

升级桌面级智能助手,基于时间和位置的智能场景生活服务,覆盖全国350+城市的衣食住行等全方位体验,通勤路况/优惠买单/停车交费/信用卡还款/旅游购票等数十种生活服务,日常使用更加人性化。
唉 最後都係M字 仲要港行唔知幾時出
我都有諗過8S 但冇3.5 唔捨得對ER4P
如果佢短期內用7.1p個名出就應該唔會有nfc,因為佢都係倒過個國際版rom入去就算數
CES/mwc出呢有nfc個機會大啲
睇市場定位,宜家做手機,多數有留位,最尾覺得成本高先唔加落去
nokia 生性啲
等唔切, 買番Nokia 8 sirocco好冇
睇返今年嘅手機市場,旗艦機基本上食哂屎,一嚟可能啲人等緊5G,二嚟845同835個分別除咗跑分上,真係基本無乜,再嚟中階U個效能已經滿足市場上大部份人嘅要求

而家HMD將個中階再細分幾層,真係想盡量食哂中階個層嘅人,尤其支那同阿差呢啲有大量低收入人口嘅國家,佢地嘅消費力就係呢個階層嘅比較多,最盡真係去到X7個位
同意。其實我有諗過如果Nokia冇好機,可能買LG V30(S835)算,自己用緊V10而且暫時冇聽到V30再有bootloop/燒底版

不過都未算平,再觀望下
如果唔係追新,835機都唔錯
我女友部V30都用得幾滿意,最重要係粒電幾襟
仲有
如果唔係要18:9大MON,XZP可以話係毫無破綻
https://www.price.com.hk/product.php?p=259179
有研究過,我嫌佢重

我買比阿媽部XZ1就幾輕
如果係真咁可以正式放棄nokia 6gb平過4gb點都講唔通
求平入8sir方法
無啦,得兩種
1. 兇澤 $4288
2. 細鋪 ($39XX 左右 元朗老字號)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞