男人的浪漫(16)Nokia Connecting People

1001 回覆
21 Like 5 Dislike
都唔敢講係咪7.1 plus,隨時又中伏
我都隨口up,橫掂咩名都好都係中階機嚟啦
HMD係第三世界大廠
即係又無nokia 9
我諗D記者都廢9 事去
我上twitter搵唔到個post
https://twitter.com/NokiamobileIN
幫老豆set up部6.1 心諗部XA2咁遲更新都有九月安全更新
部6.1仲係八月
講真有冇Nokia9都無所謂,但作為想走入一線嘅廠你夠膽死唔出旗艦,淨係狂出中階自己打自己嚟搏刷銷量,某程度上個marketing仲差撚過HTC、華碩呢啲二線廠
HMD唔知係唔係無諗過要為nokia 8出新機,定係索性Cut撚埋佢
中階機好賣, 佢都係睇實際銷售做人
除非佢真係爆冷喺印度發佈旗艦機
好似未有一間公司試過
HMD有咩唔敢
吹撚咗半個月嘅發佈會,叫哂記者去英國,佢都夠膽死用25分鐘出部中階機打發人走
呢個就係問題
市場係要中階機,但佢部部都差唔多spec,差異性細到仆街,5.1p 唔會因為佢話係gaming phone就變成gaming phone嚟引人信掛
個情況就好似以前htc咁,諗住谷大個銷量,係咁出同階嘅機海,最後就堆積一大堆存貨
佢個8月更新都係9月5號收到
真係唔明6.1+同7.1有咩好大分別 除咗個Hdr moon之外
6.1+係因為d人話要先出國際版
你諗下如果6.1+唔出國際版
直接出7.1
成件事就合理哂
6.1好似7咁
只係大陸賣咪幾好囉
跟住5系列又同6系列好似
去到旗艦又唔會用最新CPU
其實6.1+個價錢合理
2千頭有636 cpu
所以大賣

依家7.1 開3千-3千5
我買7+唔好

雖然香港價一定會低過國際價
但個人覺得7.1開$2500-$2800先有人買
想問7plus有冇話幾時出9.0?
但佢而家的確係出咗國際版,出咗國際版未變做自己打自己囉
所以應該出左6.1+ 國際版既地方就唔出7.1
咁成件事就合理哂
唔理HMD玩乜,低過S660嘅機我就唔考慮,慢慢再等,要緊急買機就7 plus
個人覺得中階機都至少要有以下硬件

660 cpu
4 gb ram
ufs 2.1
cat. 9

$3000-$4000
應該都有人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞