(5)泰國運毒案牙朗哭訴:同70人訓地下 日日洗廁所 皮膚病唔知好返未

1001 回覆
78 Like 5 Dislike
出事至今,邱傑朗一直被囚於曼谷監獄Klong Prem Central Prison,邱指監獄內環境十分惡劣及擠迫,一間400呎的監房擠滿近70人,而且連床都沒有,他們每晚鋪床單席地而睡,每個月均要付近5000匹泰銖作飲食及生活費。

除了定時上宗教課外,囚犯於監獄內亦要服務,包括清潔、洗廁所等,邱指半年來因獄內衛生惡劣而患上皮膚病。被囚初期,邱稱因言語不通感十分害怕,但幸好不少同房有不少馬來西亞籍囚犯,因而經他們教導下慢慢學懂簡單的泰語及英語。另外由於獄內不準打電話,他每星期只有兩日可以寫信與家人聯絡。
據了解,主腦明姐為一名在印度出生的香港女子,於三名港青被捕當日,明姐於下午由泰國離境回港。被還押於泰國曼谷監獄的24歲男被告邱傑朗表
示,自己未曾見過明姐,但女被告Mina曾經提及過明姐的背景,指她「好有錢,正職係做保險,呢啲係兼職嚟」。
另外,邱指女被告方於杜拜時曾將一些木雕照片上傳到社交網站群組,招攬其他人加入,但隨後Mina即向方問話,「話老細見到啲相,唔可以貼出嚟」,要求方馬上刪除。另外Mina當時指,明姐會於泰國與三人會面,但結果三人於曼谷機場被捕。
最近netflix有套戲講一個拳手坐泰國監獄
我諗實際環境仲衰過戲入面
牙朗
煉獄信使?
有冇人知幾時審
牙朗中秋唔知個八月十五有冇得抖返一日
ching 真有心
除左牙朗,其他兩個個樣好振定
牙朗仲痕唔痕
牙朗都話左唔知情架啦
呢套好野黎,真人真事改編。不過真人拳手喺英國又衰多一鑊坐多次。
留個靚名
牙朗要好好珍惜係泰國嘅日子呀
漫漫長夜
慢慢歎
正啦 日日食正宗泰國菜
舊post都未完
但牙朗嘅人生已完
廢申都唔幫朗打了。。

仲唔肯認命 打條撚咩
咁黑心嘅你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞