[7月新番已出]少女☆歌劇 Revue Starlight レヴュースタァライト 集中討論(2)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
蕉蕉都試過啦
蕉鹿一體
睇多次熟肉又多重理解
摘星嘅意涵上(非少歌劇本)簡直可同09鋼鍊人體鍊成同放棄鍊金術兩者相提並論

分別在於一個係長篇少年漫畫原作
動畫上有年番集數嘅篇幅(仲有資源人手)以完整故事層層推進
令主題/意涵隨故事展開貫穿成篇作品
帶動劇情發展同時緊扣主題

相反starlight 受季番篇幅 偶像題材所限
加上係原作動畫等種種因素之下無法亦不能以長篇故事方式呈現觀眾眼前

可以發現製作組在有限空間同資源下
充分運用舞台劇元素
用了近古典劇目嘅方式構成starlight故事

12話中不斷重覆出現嘅starlight劇本
隨劇情展開逐漸揭露
每揭露更多則伴隨 每次出現嘅metaphor
不斷將starlight指向光戀 同六女神
有如古典歌劇中嘅預言充滿命定感

7,12話揭示劇中有劇之餘 充當樞紐之一嘅麒麟係12話嘅動作更緊接住將[觀眾]帶入劇中 正如聖翔祭圖案一樣大圈扣細圈

其摘星之罪 在取巧但巧妙地
一個簡單諧音梗 就帶出左原委
並在100回聖翔祭中 香蕉嘅對白唔難引發我嘅聯想
banana如同真理之門中的真理 一樣
以摘星之塔中的星對Flore/愛德 (還有100回聖翔祭觀眾) 講
恭喜你抵達了真相[自己的星/真理](抵達定發現不深究 翻譯問題)
並且帶回了Clara [光/艾爾]

睇過鋼鍊嘅觀眾從對白中唔難聯想到呢點

有以上嘅認知後更加發覺自己對少歌評價仍然有所低估 亦明白長頸鹿對舞台劇/歌劇激動 越深入越能引發入面嘅體會

哇咖哩媽撕
諗起之前第七集完左有人貼左張勁多字估劇情
點知第八集即刻比人打面果張圖
好似講過天鵝湖ending有好多種
個ending好多版本可以亂改唔一定係悲劇
都叫估中左
係大體命中 冇head shot 咁解 估錯過程但估中結尾(唔單單係王道HE 直接估中改結局 )
btw #103就係帶腦回憶 唔用偶像番眼光睇角色 齋睇劇本嘅結果

發覺好多人寫感想冇提到呢點摘星之罪
唔知係咪我落太多窗簾
定其他人唔覺得係重點
反正我睇完生肉隔日再睇熟肉就有呢個感覺
轉ptt
[18夏] 少女歌劇-後設的浪漫
http://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1538157057.A.8CE.html
睇到呢度仲有幾多人記得舞台劇
嘅設定觀眾就係B班舞台創造科
話時話睇到最後一集班戰力廚有咩反應
結果真係完全冇討論價值
長頸鹿話乜就乜
生放送個陣都係叫觀眾舞台創造科架啦
其實呢套唔應該用戰力框死
意料之外 情理之中
base on 呢點
有冇打破第四面牆就好微妙
可以話有 亦可以話一開始就冇第四面牆
哇咖喱嗎斯
啊戀哥為女朋友上刀山落油鑊,真係世界級忠犬
kuro 講法文 純純同蕉蕉都識聽
汪汪

OVA
蕉蕉
幾時
真昼姬佬面
BD1
強烈要求在座各位全部死去買BD
わかります🦒
有冇人同意真昼ちゃん個聲優好qq
haruki
睇舞台劇都唔太覺 生放著放番頭髮就好可愛 難怪做團寵
生放送個look超靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞