[7月新番已出]少女☆歌劇 Revue Starlight レヴュースタァライト 集中討論(2)

1001 回覆
8 Like 6 Dislike
我覺得好有特色wo
兼用卡係gundam seedd個d係唔係都用返先抵屌姐
一集有親女主既revue先用個10幾廿秒有幾兼用卡呀
淨改小小未必得
再生產係華戀轉用
hikari 應該要另一個名 但係咁就工期問題畫唔到
其實個人覺得古川監督最勁嘅位 真係兼用咭之鬼同覆讀機 不斷回收op作畫完美嵌入(前提係冇再畫過
嵌入處理極之精彩 夜晚睇生放覺得仲精彩過劇情 尤其係睇左咁多次 完全記得前面邊度用過 一路睇一路有既視感
不斷回收前面畫面呢點仲同劇情不停回應starlight極之一致 用貼吧某D人嘅講法
就係一個大三角形入面有一堆小三角形
呢度又呼應到聖翔祭大小圓嘅意象

古川以後嘅作品絕對值得期待
使
好同意成套野真係值得拎今年/今季最佳頭十

btw, 我上面個comment意思係話d人之前成日屌製作組成日播女豬變身話用兼用卡攝時間←呢個point係on9
今季頭三 本年首十
扣輕改漫改續作只計原創嘅話仲高(季3年5
btw 我唔否認係用左兼用咭減作畫
但係手法有高低咁解
古川用完只會令我覺得展開本應如此 回收op/前話 作畫嘅觀感只會覺得前面原來係伏筆(事實上當然係回收 26號先完成最終話 邊有咁多伏筆)
而唔係seedd個種大頭駕駛倉時間嘅兼用咭
使用時機 發揮作用都好高質 呢樣係當時淨係識睇畫面爆seed嘅細路唔會欣賞都嘅地方
其實成套野完成度真係好高
除左第10集star divine個時有成分鐘靜止畫有d尷尬之外,真係成套野係可以用行雲流水黎形容

呢幾年內原創季番黎講,真係無乜邊套係可以集集都咁高完成度
唯一要講句可惜嘅係估計前期大量廢設導致工期大幅減少 仲有營運方應該有要求過劇情上唔好暴走太遠
否則係七話基礎上 同八九十話應該有空間擴闊設定 或者體現更好嘅revue
btw 十二話a part 其實有大量時間定格同重用 可以一日前完工己經係難得
睇個上一個comment
9話都有小小
其餘集數即使定格or靜止都音畫緊貼成集節奏 等如跳舞啱beat 不演出亦係演出一樣
兼用卡問題嗰班人肯定冇睇過少女革命
又漏 如果工期更多同武士道放手嘅話
係偶像番地位有望同小圓一樣成為顛覆/重定義偶像番嘅偶像
(前提唔當動物朋友係偶像番

有如肯定封為神作卻差幾步無法坐上神中王座一樣有巨大嘅遺憾
少女革命唔同既
個時要做個條樓梯都算不惜工本level啦
唔可能用兩次就唔用落去
Fate/Star Light
唔用兼用咭班人以為以前D年番邊度邊度變出黎
最多投資嘅黃金世代聖鬥士月野兔機械人番每集合體變身都係兼用咭 每集至少佔十分一時間 減少大量工作量
況且唔用兼用咭個集分分鐘畀觀眾屌
勇者王sailor moon 戰鬥無變身嘅儀式根本就唔成立
用固定畫面分隔開前半文戲後半打鬥2種完全唔同嘅場景
好似舞台劇d分場分景咁
都叫配合左呢種演出手法
わかります 我就係想睇呢

Part A 玩sisyphus梗+大量慢鏡 以為會好似eva咁放飛自我
後面加演revue 而且完美HE 果然係無法預測既舞台
最預測唔到係奇撚
古川先36歲
後生監督黎講真係世界級
奇撚配音好正
唔使要特典
呢款係未最平

https://www.amazon.co.jp/dp/B07FJWXZ4Y
通常版一定最平架啦

快訂,馬上立刻
わかります
再生產 !

わかります!!!!!!!!!!!!!!! (走音)
長頸鹿突然同「觀眾」講果下
Fate/ dark soul
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞