大學non-ju收asso可以好求其

241 回覆
64 Like 9 Dislike
n年前讀緊degree返過某u dept office做helper,
有掂過下non-ju admission既野,
係ugc既degree黎,唔算水泡科,
果時跟GPA排sort左個表,
收生個prof係我隔離剔剔剔就完,
收十零廿個學生都唔洗30秒,
但係又唔係完全跟GPA高就有offer,
隔住隔住咁剔,懶係random咁,
我心諗,人地咁辛苦讀兩年,
幾秒就決定命運,
雖然唔知而家係咪都係咁,
不過相信都會,d prof成日懶係忙。

見到有post好認真問non-ju睇唔睇呢樣果樣,
忽然諗起呢件事,唔知asso既同學點諗?

利申:al年代入u, 而家3字頭
n年前讀緊degree返過某u dept office做helper,
有掂過下non-ju admission既野,
係ugc既degree黎,唔算水泡科,
果時跟GPA排sort左個表,
收生個prof係我隔離剔剔剔就完,
收十零廿個學生都唔洗30秒,
但係又唔係完全跟GPA高就有offer,
隔住隔住咁剔,懶係random咁,
我心諗,人地咁辛苦讀兩年,
幾秒就決定命運,
雖然唔知而家係咪都係咁,
不過相信都會,d prof成日懶係忙。

見到有post好認真問non-ju睇唔睇呢樣果樣,
忽然諗起呢件事,唔知asso既同學點諗?

利申:al年代入u, 而家3字頭

任何篩選都必然含有運氣依1 part
所以高gpa既同學無offer其實就未必關dse/lang事,
好可能只係運氣唔好,prof剔唔中姐
一向都係黑箱作業
我都做過類似野。
不過係排gpa 順序
36個位 排滿其他就順序做waiting
咁岩 36 37 38 39 都係同一gpa
prof. 就是旦篤左個
呢一篤足以改變4個人既命運
你話唔賴個天整定可以賴乜

果3個好慘

一命二運
名都要改個順眼啲
咁黑暗?

無買位都算係咁啦
其實係你以為佢是但揀姐

以前我讀果陣 POLY ASSO出名派GRADE
3.8 / 3.9好COMMON
所以所有大學都會為唔同既ASSO打一個折
EG. 見你係POLY就5折

見你IELTS / UE高分 GPA唔低 正常ASSO IN得唔差
大學都會收
不過你話係咪自己ASSO升自己U會好D 當然唔係

我果陣ASSO係第2年搞依科, 第一年有10%人升到自己U, 10%升其他U, 點知第2年就話上年收得太多, 要收少D人
最後本科收得好少, 5-8個人去左其他科升, 5個左右升其他U
Sad but true 運氣喺non-jupas係必不可少嘅一環 希望我有
聽prof講過佢in人順眼就收
講咩完全冇聽到
其實係你以為佢是但揀姐

以前我讀果陣 POLY ASSO出名派GRADE
3.8 / 3.9好COMMON
所以所有大學都會為唔同既ASSO打一個折
EG. 見你係POLY就5折

見你IELTS / UE高分 GPA唔低 正常ASSO IN得唔差
大學都會收
不過你話係咪自己ASSO升自己U會好D 當然唔係

我果陣ASSO係第2年搞依科, 第一年有10%人升到自己U, 10%升其他U, 點知第2年就話上年收得太多, 要收少D人
最後本科收得好少, 5-8個人去左其他科升, 5個左右升其他U

個表已經幫唔同cc打左折,我親自打既,
睇埋佢揀既結果都幾肯定係是但揀
我都報左non ju
嘩屌咩
我都聽過人認真揀

唔係全部都係咁求其既
我都聽過人認真揀

唔係全部都係咁求其既

睇咩人楂旗啦,總有認真既prof既,
我都係話「可以」好求其姐
咁d人傻鳩揀asso/hd駁返上u姐
有dse唔retake走去行第2條路
揀得asso/hd你就遇左高風險架啦 透明度低過jupas咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞