是咁的 執到兩隻貓b 求貓專家

746 回覆
582 Like 12 Dislike
但佢依家得四個月左右大 母貓咁快發既咩
再推 有冇咩辦法可以幫到佢
而家仲有無呢個情況?
你試下輕輕力拍佢patpat睇下會唔會搖屎忽?
如果有嘅話好大機會發緊情
不過聽你講嗰啲特徵都似係發緊情
但正常黎講應該起馬半年之後先開始發喎
我屋企隻毛釘就一歲左右先開始發情
我拍個陣佢兩隻後腳係咁左右搖,同埋係咁好似咁叫,又係咁翻滾

佢依家先四至五個月。。勁早囉

有冇話幾時帶佢地絕育係最好 不過聽人講發情期唔可以絕?
你試下輕輕力拍佢patpat睇下會唔會搖屎忽?
如果有嘅話好大機會發緊情
不過聽你講嗰啲特徵都似係發緊情
但正常黎講應該起馬半年之後先開始發喎
我屋企隻毛釘就一歲左右先開始發情
我拍個陣佢兩隻後腳係咁左右搖,同埋係咁叫,又係咁翻滾

佢依家先四至五個月。。勁早囉

有冇話幾時帶佢地絕育係最好 不過聽人講發情期唔可以絕?
咁係發緊姣喇
我唔建議咁早絕
因為聽講會影響佢地成長 建議係一年之後先絕
但我之前帶佢我隻貓打第三針聽醫生講過話貓女每發姣一次就會增加患病(只記得係啲子宮病)嘅機率(一開始大概係1%左右,之後累加)
仲有貓咪打晒三枝針未?未打晒好似唔可以絕
其實我比啲意見大部分都係個人經驗同聽其他討論區,建議你打去睇開嘅獸醫問清楚,始終我都唔係專業獸醫,可能有啲野講得唔啱
然後就係發姣期間的確唔可以絕育
仲有聽我媽嘅獸醫朋友講如果周圍有貓佢發姣期會密啲
希望幫到巴打你啦
感謝你呀巴打 佢地二月會打第三支針 到時我會問清楚醫生架啦

我上網睇佢地發情都係差唔多一個星期既時間 所以我依家盡量同蕃薯玩 消耗佢既體力

只係怕到時糖水發情 搞著蕃薯喳 睇來要隔開佢地兩個先得
我隻貓好中意飲奶但比羊奶佢狗也不屌
買過一隻日牌兩隻外國牌子嘅貓奶(唔係羊奶)佢飲
嗰幾日都不斷圍住我轉 胃口仲好左
隔住啦 無辦法
依幾日都唔會有好覺瞓 夜晚會不停喵喵喵
如果發得密嘅話有機會每隔一星期一次
注意番發情其間同發情前後會無咩胃口

btw 係絲
發情期唔建議係風險大d 好似係因為子宮充血
同發情期完咗要隔唔知幾耐先做得手術
個陣我隻貓發情係密到隔唔到醫生講個個時段
最後冇隔到都照做 問返醫生就最清楚
記得都係未多半年就發情
多謝絲打既幫忙 佢地依家終於訓左!希望蕃薯佢唔好發咁密。。
羊奶佢會腸胃感敏 轉左牛奶
多謝巴/絲打幫忙 你個隻又係四五個月發情?我估唔到佢會咁早熟,同埋想問下你個隻發情發得有幾密?
都係差唔多4 5個月啦 2星左右一次
上面有人話附近有貓會特別密
最後我發現對面屋 樓下都有貓 樓下個隻唔知關唔關事
同我果隻一樣樣
Youtube 有日本仔用棉花棒幫佢,先輕輕掃佢屎忽,再插入,hold 一兩秒,佢自己會自動走,然後係咁lam
喂,唔好食紙巾
好中意食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞