其實想減肥既人唔好再問埋啲on9問題啦

21 回覆
38 Like 1 Dislike
依家啲人減肥問既問題真係無眼睇

仲要懶係有睇過晒資料,講咩tdee赤字

「我唔做運動,但日日食低過tdee減唔減到肥呀」

「我唔節食 ,但做多好多運動,消耗大過攝取,得唔得呀」

屌你咩,其實常識都知要減肥就係要控制飲食同做運動架啦,咁撚多時間去問埋啲無聊問題,俾啲決心做啦,講埋啲廢話。

純粹不吐不快。

利伸:173cm, 95kg減到68 kg, 年半。無乜特別原因trigger我減肥,純粹想健康啲,著衫好睇啲。
樓主daily做咩運動同食d咩
Gym, pull push leg routine, 一星期五日。

Cardio就間唔中踢下波,行下山,游下水

食野就無刻意計卡路里。

淨係計protein 同碳水化合物攝取量。

Concept都係提自己食多啲蛋白質,少啲碳水化合物。當然加工食物可免則免,同埋戒糖。

其實食野我覺得以一般人黎講,唔係玩body build, 無必要亦無乜可能跟得足啲餐單。只係大家有個concept要食啲乜去remind自己,例如去茶餐廳,我都係食個茶餐,例如蕃茄牛肉米,唔食多士,凍檸茶走甜。

而卡路里攝取量其實真係好難計,唔係自己準備膳食根本無得計。我覺得都係睇磅做人,每日睇住個磅做人,重左就減一減食量,減得太快就食返多少少野,運動量不變。
同你差唔多
根本一般人CLEAN FOOD , HIGH PROTEIN
做運動 走垃圾食物
已經好夠
一個禮拜跑一次步有冇效
食已經食少左,但真係冇時間畸跑
或者每日行10層樓梯會唔會有少少幫助
一句

投入幾多,成效幾多

好似樓上咁,一星期跑一次/行樓梯,實減到架

不過唔知幾多歲之後啫
肥婆特別鍾意走捷徑減肥
食埋啲乜撚野賢者之食卓
正正經經帶氧運動+控制飲食已經好快見效
咁都比人寸
事實
當你一個禮拜係公司多過係屋企,你就明
點會唔明吖,有頭髮邊個想做幟哥,又唔係未試過

但係客觀講唔控制飲食/加強運動強度真係冇咩可能減到肥
淨係控制到飲食
消脂從增肌入手
講真,當你唔做運動淨係控制飲食其實已經減到,當然比起雙管齊下會慢D,但起碼都叫有成效

問題係而家太多人一星期做得個1-2日所謂CARDIO,仲要唔係下下去到高心跳,可能響跑步機行半個鐘出幾滴汗就當做左,然後自我感覺良好第二日飲杯黑糖珍珠鮮奶獎勵自己,跟住上黎問點解做左運動都減唔到肥,反而重左
唔係高心跳就有效
心跳率有數計的
{220-age } *60%~80%
一星期運動30分鐘就減到
其實個重點都係睇你有無盡力去做每個exercise
唔係減到
係消耗到脂肪。。。

但講緊個point就係,你一定係控制飲食加運動先持久有效。。。其它野完全不變,你淨係一星期運動30分鐘。。真係唔知減到何年何月何日。。。
依家除咗返學時間多咗好多
諗住改變下自己內外
之前都會行下山 但依家一個人就不了
依家開始返隔日跑步 3k加上去
lunch個餐同同學食難d避
早餐食牛奶+coco
晚食多菜少肉1/5飯
祝我早日減肥成功 如果唔係人生無寄托好難過
岩呀,唔食減得仲快啦

班死肥西又懶又想減又唔注意飲食
會唔會考慮加少少weight training
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞