METAL BUILD 討論區 (14)

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
老變第三方係官方默許,所以先可以玩到咁大
默許唔默許都好, 都係攞人地嘅野嚟出,

好玩同出得好係一件事, 但都係老翻
老翻呢個字唔係咁好
我會用侵權物
各有各睇, 不過呢度無將玩老翻捧到天咁高, 踩番玩正版嘅人, 已經算好了。
老翻最大嘅存在目的就係為咗逼正廠出
高達都有第三方,
模型GK改件除左B-CLUB其他全部都係非授權,有人拎改件用落去參加BANDAI模型賽都OK,
真係學BANDAI套卡通話齋: GUNPLA 係自由既,
你又真係吹佢唔脹

但MC,大班呢D 擺明COPY BANDAI出既野,BANDAI要報驚拉佢果D
呢D就真係叫老翻

老變都係呢個情況,只不過嚴重好多同TT/孩記係唔會理呢D老翻廠
所以話大家睇法唔同,
只要係偷人地嘅角色產品嚟出野賺錢,
你嘅角度係侵權,我嘅角度當埋佢係老翻。

自己改唔涉及大量生產呃錢同賺錢,退一步講,買隻老翻嚟改,無咩問題。

最難頂係有啲屎忽鬼話老翻點樣好,平靚正,買正版正傻仔,之類嘅論點。
買隻老翻嚟改去比賽,知道左真係會取消資格
所以我先指出老翻同侵權物既分別

我唔係正義撚/高地撚
退多步講,有邊個未DL過戲,動畫黎睇,依你觀點都係睇緊老翻野
但買老翻玩具我就點都唔支持,話知你模型,MC定老變,本身正版都唔係貴,點解要買老翻

有人係到問MC同MB分別,我叫佢上貼吧睇,因為呢到真係無巴打會買MC

GK/第三方果D侵權物我就抱住個中立/望觀/欣賞態度去睇
你問我會唔會買就後話了

隻突擊右腳板上面件甲好似高左
扭極都極唔到
係咪救唔返
由頭到尾我唔妥第三方都係班撚樣嘅態度, 玩老翻玩出優越感, 仲要唔係十幾廿歲嘅學生, 係出嚟做左N年野嘅中佬, 係咪有病?

你拉到動畫同戲嚟講, 係老翻, 但都係個點, 洗唔洗大大聲話人買正版低能, 睇老翻萬歲?
正常人做緊衰野都唔會大大聲話人知吧。
戲同動畫如果好睇, 我會去買番正版, 套Steins Gate 0我就準備執番一套Bluray, 其他人點做, 我管唔到。

對啲垃圾玩具老翻嚟計, 我係正義撚
玩唔起就唔好玩, 玩埋啲垃圾, 助長人偷野, 到最後無人設計新野就爽。
成個HOBBY玩具行業已經式微緊, 玩嘅人都已經無以前咁多,
啲玩具係貴, 但學識選擇都好緊要, 咩都要買晒, 什至要去買老翻, 再什至話人買正版低能,
咩世界? 雖然香港都好多呢啲撚人。

其實講左咁耐, 你嘅"侵權"就約略等如我嘅"老翻", 呢個話題我無諗住駁倒任何人, 亦無諗過要改變其他人同自己對老翻嘅睇法, 討論區就係俾人陳述意見, 我要講嘅講完了。
望下post頂位紅人個gp 就睇到
講到垃圾MC天上有地下無,話大陸出完突擊,BANDAI 先出;Eva 有MC先有MB; 笑左。。。唔睇下玩具新聞都唔好衝出黎7麻
喂,牙哥,用個腦諗下啦!
今時今日仲有高達動漫出,完全係因為笨大要靠出gunpla去賺錢先肯投資去出新動漫,你玩老翻/侵權咪啫係謀殺緊高達!
其實我一路講緊我對各種玩具既睇法 而巴打就講緊對玩家既睇法
有d牛頭唔搭馬咀,所以我都唔再評論
大家都係講返mb算吧
off topic去到太遠

SG0好睇 我都諗緊買唔買bd儲
入去睇完 真係9成老翻 一成正版
因為條友要賣野呀ma,佢連老翻都攞嚟炒
邊個po
x1 訂左2180 日版

金迷其實收全新1970 算唔算合理?
Facebook group
邊到有x1訂
唔計稅先22000羊,咪成十算

突擊25000羊一出現貨先1880,而家都係2000上下
唔係。個d 相熟店開訂。2180 但包有貨。所以狗衝左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞