[多字少圖] 佛系毒遊日本東北·東京近郊十日

247 回覆
35 Like 12 Dislike
我都想有飛機渣手
Day7松島真係行到一日咩
Lm
Day 2: 秋田→青池、十二湖→秋田

出發前往十二湖其實都好撚戇鳩
因為佢係夾喺秋田縣同青森縣中間

我都有計劃過順路啲其實一定係拖住個喼去到十二湖之後擺喺JR對面寄存

然後再出發去青森

我最後冇咁做到……
我Plan左就咁睇完青池然後去不老不死溫泉到浸日歸露天風呂
話明計劃 就梗係計劃
之後就出事

起身個下見到個天都幾好呀
化下妝搞呢搞路
就搭8點45分嘅五能線前往十二湖JR
呢班我係搭到Resort白神號「橅」
我冇影到相
因為呢一架又係全車指定席
劃完指定席又係差啲上唔切車

好啦 一路搭車食下早餐
個天都一路唔對路……

我FF嘅,明明就係下面嗰啲

點解會係咁……
搭左兩個鐘頭車到,屎忽都開花,
一落車,就開始落雨啦!!!!!
原本準備好一手Action cam一手相機嘅我
變左一手擔遮一手相機…
等車嗰陣,聽到後面有一家台灣人係到討論緊咁大雨點算好
不過佢地又全副武裝著曬雨褸好犀利
(都只不過其實係我唔記得睇天氣報告咁戇鳩 )
因為其實我原本淨係計劃去完青池就算
我就搭嗲問下佢地去邊
傾完兩句就搭車,
落左車之後,嗰啲都已經唔叫落雨,
叫做倒狗屎

我都已經冇咩心機再影相
又唔知去完青池點算好
咁大雨都浸唔到溫泉
成個人失曬預算
然後就算喇,照行左去青池先
行下影下相食下野
我覺得呢日都過得幾快呀
Day 2: 秋田→青池、十二湖→秋田(續)

行左一段好濕嘅路之後
終於到青池喇

我屌
原來落雨嘅青池係咁架!
留左一陣,佢冇停過雨,但係係細左雨嘅
係細雨綿綿咁撚樣嘅情況下
邀請左喺車站我撩嘅嗰家人幫我影左一張相

影完之後

呢兩個字可以形容到我當刻嘅感覺
我真係冇plan過去邊了

然後我硬住頭皮
就問嗰家人,我可唔可以同佢地一齊行
佢地好開心咁應承左
但叫我唔好嫌佢地行得慢
然後我就展開左同佢地一齊嘅十二湖之旅喇

沸壺の池清水,好涼爽

唔知邊到黎 哈哈

其實唔係每行到去一個池都完整睇到個湖係咩樣
所以我都係影牌
沿路都叫做睇到啲湖
但落雨濕濕都冇咩心機,又怕差錯腳
冇行去影相

之後就行到返落王池
其實到王池嘅時候 都已經停左雨
不過我地都係沿返車路一路行返落十二湖站

行到落去先1點幾
其實我可以搭14:15嘅巴士直去不老不死溫泉
但係我好怕又落雨 都唔會浸得成
但要3點幾先有車返秋田
我最後就選擇左set機自拍影到3點
然後就跟嗰家人返秋田

十二湖車站

晏晝3點幾返去呢架唔係直車返秋田嘅
去到能代定唔知東能代要再轉一次車
真係唔記得左咩站……

五能線被譽為一生人一定要搭一次嘅路線之一
我搭到喇媽咪
不過 如果天氣好返啲啲 就更好

返到秋田
留低左聯絡方法之後就同嗰家台灣人分開喇
我真係好好彩
雖然天氣唔好 但呢啲體會只會喺旅行先有機會遇上

日本隨處可見嘅紫陽花

秋田盛產美人
靚唔靚就見人見智

大家睇到呢到 應該發現左我係冇食lunch嘅
然後我已經肚餓到仆街!
原來秋田烏龍麵都出名
我就tabelog搵左呢間叫「七代佐藤養助」既涼烏龍麵

Around 1100~1500yen到,唔記得實數
因為我唔係太喜歡過粗嘅麵條
呢個對我黎講真係恰到好處

然後就返酒店休息
就完左day 2了!
都幾大食
行返落去十二湖站都幾遠㗎噃 仲要落住雨行

食完野,就坐秋田新幹線前往秋田,
其實我本身都R曬頭,完全唔明點解喺機場嗰陣佢幫我劃埋指定席
後尾先知道,原來東北好多新幹線嘅車都係全車指定席……
如果佢唔幫我劃,我諗3小時50分鐘嘅車程我都企喺到

咁又未必
如果係全車指定席,只要個坐冇人你都可以照坐
不過如果有人買咗個位你要讓位咁解
通常行行吓有人查飛,佢會話你知個位有冇人坐,邊站開始有人坐,有邊個位一直都冇人坐

只要唔係黃金周之類嘅長假,新幹線都唔多會全車滿座
我試過全車指定席但唔夠時間買位照上
本來企車門附近,個乘務員嚟問我邊站落,之後就帶咗我去揾位
秋田美人
五能線真係好蝦人坐
樓主係仔定女?
呢到係我全日食嘅野黎 邊到大食
唯有同自己講下次再去
都行左個幾鐘呀
不過係平路,都行得舒服
劃到位就穩陣啲好
我去東北之前唔知東北好多JR線都全車指定席
靚唔靚先
明明上網睇個啲景勁靚..
多謝
我去東北幾乎日日落雨
我行奧入瀨個日又係落雨
返到酒店抹鞋底個陣抹到我想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞