[多字少圖] 佛系毒遊日本東北·東京近郊十日

247 回覆
35 Like 12 Dislike
佛系你老母
係唔係都用呢兩隻字
我都試過超賣,但最後冇事
雖然我都成日遊JR河
但我都係想問問你每日搭幾耐車

因為我原本唔打算去北海道
淨係會去東北 之後發現淨東北個張PASS好似唔包去奧入瀨架巴士
但全國PASS包 所以就deal咗全國pass
嘩好靚
我都想去松本 但冇錢 努力做下狗先再去日本
講還講 唔好講家母啦
好彩我冇買內陸機票,
決定要搭4個鐘JR上秋田
唔係我一定……
平均每日搭4至5個鐘頭車呀
chur到飛起 搭JR就係我嘅睡眠時間
6月1號起東北PASS可乘坐區域內的JR巴士
https://www.jreast.co.jp/tc/pdf/jrbus_map_tc.pdf
係我懶冇睇到 已經太遲
topic改柒咗 唔好講家母喇
邊到黎 我短期內應該唔會再去東北喇
因為未去過中部,想下年去立山黑部同埋名古屋
Agger 好後悔臨返香港個日先去江之島
兩個pass個差額好似仲貴過程來回巴士
未必
東北pass得5日但全國pass有七日
而且東北pass要南去到東京北去到北海道嗰張要26000
要睇吓淨低嗰兩日搭車成本幾錢先知抵唔抵
sor講錯一樣,南去到東京北去到北海道嗰張係6日
而家東北Pass包埋巴士
DAY 1香港→東京成田機場→東京JR站→秋田

承上小插曲,提醒咗我唔記得買旅遊保險
拿拿臨亂咁撳完個旅遊保險之後,就出發去機場喇

窮閪梗係搭UO喇,不過搭咁多次都冇咩出事,我就唔要求太高啦
最後順利上機、準時起飛
而日本叔叔同我講佢尋晚都冇咩點瞓
而我就梗係唔執輸,都瞓左大半程機
呢程飛機入面,日本叔叔同我講咗啲日本社會存在緊嘅問題
一時又跳咗去介紹我去邊到玩咁
我覺得自己識到佢真係幾好彩
去到落機要入境嗰陣,佢叫我返到東京有時間就聯絡佢
其實我真係好想搵返佢,但係接住落嚟嘅行程我都幾趕下
最後就冇咁做到
入咗境攞埋行李之後
我就去咗JR東日本旅行服務中心換全國pass同埋買JR東京廣域周遊券

換完之後,就善用全國pass搭NEX去東京JR
點解唔買來回程4000YEN嘅NEX來回車飛?
係因為我原本喺羽田出入架!!!
返黎個程機要喺羽田走呀屌!!!

去到東京JR之後,人山人海
我就求求其其亂咁搵左間野食

伊達の牛たん 伊達牛舌 @ Grand Roof

食完野,就坐秋田新幹線前往秋田,
其實我本身都R曬頭,完全唔明點解喺機場嗰陣佢幫我劃埋指定席
後尾先知道,原來東北好多新幹線嘅車都係全車指定席……
如果佢唔幫我劃,我諗3小時50分鐘嘅車程我都企喺到

去到秋田,
我係住秋田Dormy inn天然溫泉。
話我Dormy inn打手都咁話,Dormy inn張床真係瞓得好舒服!

4小時飛機→1小時NEX→3小時50分鐘秋田新幹線

坐爛屎忽的第一日,完!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞