[多字少圖] 佛系毒遊日本東北·東京近郊十日

247 回覆
35 Like 12 Dislike
新手第一次打遊記
有錯別字請各位巴絲屌得輕力啲
(同埋都希望唔爛尾……)

原本打算拍片紀錄呢十日,不過礙於我托撚住支腳架周圍走,已經唔想再開多部action cam,所以就棄左呢個念頭
所以就唯有開post記低啦

十日行程如下:
Day 1: 香港→東京成田機場→東京JR站→秋田 (宿秋田)
Day 2: 秋田→青池、十二湖→秋田 (宿秋田)
Day 3: 秋田→角館武家屋敷→田沢湖→盛岡短暫停留→青森 (宿青森)
Day 4: 青森→青森縣觀光物產館→北海道函館→八幡坂通→函館ハリストス正教会→函館山→金森紅磚倉庫→青森 (宿青森)
Day 5: 青森→奧入瀨溪流→十和田湖→青森→仙台 (宿仙台)
Day 6: 仙台→福島花見山公園→仙台行街 (宿仙台)
Day 7: 仙台→松島海岸→瑞巖寺→福浦橋→福浦島→食蠔→五大堂→松華堂菓子店→仙台晚餐 (宿佐久平)
Day 8: 佐久平→輕井澤→中輕井澤高原教會、石之教堂→輕井澤Outlet→佐久平→新宿 (宿新宿)
Day 9: 新宿→河口湖大石公園→天上山公園纜車→河口湖遊覽船→新宿 (宿新宿)
Day 10: 新宿→鐮倉鶴岡八幡宮→鐮倉高校前→江之島→江島神社→新宿晚飯→羽田機場→香港

交通Pass使用:
出大絕,Day 1至Day 7使用日本全國Pass,喺KKDay買,當時購買價為HKD $2027,日本價格為29110 Yen
Day 8-10用咗JR東京廣域周遊券,盛惠10000 Yen(喺日本國內購買)

歸納住宿:
秋田 @ 2 nights ~$750 HKD
青森@ 2 nights ~ $590 HKD
仙台@ 2 nights ~ $867 HKD
佐久平@ 1 night ~411 HKD
新宿 @ 2 nights ~ $1388 HKD
(btw 屌你個閪想住新宿就腳啲
去下其他地方唔洗轉車都住得貴過人又細間
如果下次再去東京都係咪應該住下上野/池袋?)

以下戴返個頭盔先
1:出發之前只係打算去東北,冇諗過去東北邊到,所以行程好撚鳩,因為根本冇plan
2:喺東北停留六日,得一日冇落過雨!所以!啲相嘅天色係好差
3:我比較鍾意睇景,所以行起上嚟我會選擇絕食,想睇美食可以唔睇呢個Post
4:啲相鳩影當寶品,有啲甚至未必有圖
5:呢個post同自爆冇分別,知道我係邊個嘅勿相認
6:港女跟身玩具:
iphone 7+
SONY RX100V
SONY FDR-X3000R(冇咩拍片所以當我冇帶過去喇)
CANON AE-1 PROGRAM(跟機只用了一筒菲林:Fujifilm Superia Venus 800)
Manfrotto Befree Carbon fiber Tripod

好!開始!
留名,想11月去青森
留名
我上星期都去左
原本同你一樣咁玩東京東北北海道
點知地震打亂哂
屌巴打好慘 不過我去個幾日都唔好得幾多,落雨落到阿媽都唔認得
上青森嗰日
札幌地震
決定唔上去落返東京
但我成個旅程最想去函館
所以真係灰撚左
不過去左青森同仙台
真係好正
lm
DAY 0

點解會出現DAY 0 呢
事緣我應該係去程係凌晨機飛羽田,點知去到機場嗰陣,地勤哥哥同我講可能overbooking
不過佢同我講可以幫我轉第二朝機飛成田,仲要賠二千蚊港紙畀我
雖然係咁,不過我都係當堂屌出聲
因為飛之前一個星期都黑仔到爆,然後將呢件事歸納埋去黑仔嘅一部分
但當我冷靜落嚟之後,發現其實都於我無損
因為冇影響過我住少晚酒店,又多二千蚊,補貼返我呢個窮閪之旅,於是我就等到佢confirm我overbooking啦!
等佢confirm我overbooking嘅時候,有一個日本叔叔都係因為overbooking而上唔到機
然後佢問我係咪都係一樣上唔到機,我就開始同佢講嘢
講多兩句我發現佢識講普通話
然後開始問佢嘢
之後佢重畀埋卡片我
地勤哥哥見我地咁好傾,將我地安排咗第二朝程飛機坐埋一齊
返到屋企梳洗瞓覺都係瞓得兩個鐘,第二朝就要搭早機去東京喇!
我反而係冇plan過去函館,所以函館畀我嘅驚喜特別大
仙台牛舌真係世界級
住佐久平有無咩特別原因?
窮呀!係因為窮呀!
因為我睇酒店嗰陣發現輕井澤住宿真係幾撚貴
然後佢無啦啦推薦佐久平嘅酒店畀我,於是我google map一下
發現佐久平新幹線去輕井澤只需10分鐘,
又可以用完全國pass接住我張東京近郊pass,
所以就決定咗喺佐久平stay一晚
btw多謝巴打上年reply我日御碕嘅資料
日御碕真係好靚
仲以為你去坐high rail架觀光火車

日御崎正
都係多得方根書簡教識我
留名,岩岩上星期都去完東北,行程同你都好似,宜家係東京,聽日番香港
點解唔用東北加北海道果張pass
平過全國pass wo
留名
上個月尾先去完,不過成個星期都陰天又落雨
仲佛系 佛你老母
12月去東北,留名學嘢
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞