[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
應該係 templestay 啦
去佢個網睇下詳情 幾得意
樓主一晚寺要幾錢?
50000won
其實間間都會唔同
同埋行程唔同都會唔同
有1d 到 5d4n 都有架
我join個個就係2d1n
行山遊真係幾特別,支持
23號 Day 9

第2朝差d食唔到早飯
6點正 templestay主持就帶我地去食堂食早餐
食既野同昨晚食既都係大同小異

食完飯 大家都再返宿舍小休
有d人就出左去散步

跟住就係串108佛珠體驗
如果有大家對佛學有d認識既話
應該會知道僧人唸佛經時會揸住串佛珠

其實108佛珠係一種形態
意指人既108種煩惱
亦可以時刻提提醒佛念
當然亦都可以戴起手當裝飾

真係得條繩同埋珠
一粒粒咁串起佢

templestay主持偷影我地串珠仔

串完珠仔templestay主持會幫我地做個「加持」
就係幫我地收尾打結

戴起手都ok啦 自己親手串唔通話唔靚

串完佛珠我以為今日無行程了
點知templestay主持又拎左第2樣俾我地玩
就係整蓮花擺設

玩完一輪手作仔之後
templestay主持親手沖左d茶同煎餅俾我地

仲叫大家一齊出去影張大合照

咁就完左Templestay既2日1夜體驗了

我覺得其實幾岩我地呢d城市人去
因為寺院個氛圍會令你放鬆同放空
個腦會舒服左 而且心境好似真係寧靜左好多
你知城市人好多時都係好急燥
學識放慢步伐 緩解下壓力 真係好重要
當然有d人會話好悶 俾錢去hea on9咩
去旅行梗係玩到盡 食到盡啦 你痴線咩
但係我覺得唔係下下都要chur爆行程去旅行
仲慘過返工咁出去玩出去旅行
咁樣仲辛苦 我覺得呢d體驗係得一試
有機會再黎韓國既話 我諗我都會去第2間寺玩多次

跟住就搭車去束草
成個中秋節都係束草過
多謝支持
好多女女鬼妹
第一次睇呢d遊記
好特別又好深度遊
支持支持
請問點卜?
lm
templestay幾特別
lm支持
咪爛尾
係雪嶽山權金城入口出黎之後
就要搭巴士去束草啦

因為都係12點幾... 入去既人比出去既人多
係入口一路向前行 停車場中間就會見到個巴士站

搭巴士去束草大約1個鐘左右就到束草啦

係束草本來係住hostel
出發前 某站send左email話我知間野無左
佢轉左另一間俾我 就好近海灘
其實係民宿咁既酒店 呢度就唔講太多住

係住宿check in左 終於可以抖下
呢一幅春川過去元通開始 幾乎都係chur
chur到係束草先叫有d休閒既時間
所以小休左陣 先再出去行下

第一站係外瓮峙港
有時去旅行呢d野撞到藍更白雲咁好天係開心既

外瓮峙港係釣魚發燒友聚集既地方
除左有釣艇係度埋岸 仲會係度釣魚
而且呢度既景致都係一絕

出面仲有一大堆幫釣友煮熟釣獲既小店
佢地都有叫餐 但時價既野同個量
我一條友難以handle 所以pass

外瓮峙港有條濱海步道可以通返去束草海水浴場
記得行呢邊 唔係就享受唔到海風啦

全程唔係好長 而且好好行
大約30min就行完

束草海水浴場同鳥島

行到盡頭仲會見到呢個咁既野
心心樹 其實好奇異 不過是但啦影左先

仲有一排排魚雕像

離開束草海濱浴湯 就路經青草湖

目的地係束草EXPO觀景塔
你可以去到15樓咁高既地方睇下束草成個城市
要收你2500WON

15樓除左係觀景台 仲有coffee shop係上面
仲有枱同有得坐 岩哂我呢d等運到既人

係塔上面望青草湖 個view即刻唔同哂

雪嶽山同日落

唔好急住腳走 睇埋個束草夜景先

EXPO觀景塔本身其實都有燈光效果
仲識變色添

因為係星期日 乜野都無開
最後黎左呢個專賣made in korea 野既HANARO農協超市
d野其實好平 而且仲好新鮮

最後係呢度買左五花肉 蔬菜 面包 蛋 醬料 通粉
一共20000won 返民宿自己煮

是日地獄廚房1號晚餐

點解唔出去食?因為紅日,束草人山人海....
小毒撚想靜靜地係住宿賞月 (有露台)
而且自己煮 會食得飽d

話說點解唔更新 因為樓主懶同攰
係雪嶽山訓得唔係咁好 一直都好似唔夠訓咁
不過我點都會埋埋個尾佢

報返數
依家cashbee 係得返600won
增值10,000won = 10,600won

而現金159,200won - 33,700won = 125,500 won
(巴士車資1200 , cashbee增值10000 , 門票2500, 農協25000)
直接係templestay個網 book就得架啦
其實我知呢個好耐 但成日都唔想去韓國
今次有機會去喇 咪順便去埋
多謝棒場
死都同你死到尾
多謝支持
又唔係好深度 仲有d hea遊
去旅行叫我跑景點既話 我會唔開心
上去睇個湖勁靚呀!!! 好想去
依到幾靚,book mark 先
依間民宿點?
24號 Day 10

係束草第一晚訓夠先起身
出發去睇下我想去既地方
第一站係阿爸村

阿爸村既起源大約要講起兩韓戰爭
當時有一班流離失所既人群返唔到家鄉
慢慢就係阿爸村落地生根

由束草海濱走到阿爸村
會經過粉紅色的雪嶽大橋

係橋上面可以一探阿爸村的全景
阿爸村自發展起黎 近海食海
亦都係一條小漁村 地方唔算好大

成條村除左賣呢d產品之外

仲有好多餐廳同小食店

海邊既海灘有好多人係度露營
唔知係咪因為中秋連假既關係
不過佢地d露營車睇落好正呀

點解阿爸村會突然變成旅遊景點
就係因為老餅韓劇 藍色生死戀係呢度取景過

阿爸村另一個出名既景點 就係水上人力渡輪
但好多人排緊隊 去影下相先再排

碼頭有個係女主back hug 男主既經典畫面
不過唔好影樣 會嬲 1d都唔似

水上人力渡輪係點運作架呢?
就係渡輪上面有一條連接兩岸碼頭既繩索
船夫拎住個鐵勾由前拉到尾
咁架船就會向前啦

呢個唔搭得唔得?黎阿爸村係唔可能唔搭
因為如果你想離開阿爸村係要行回頭路
就算束草市區已經係你面前
所以一般都會搭呢個去對岸
一程500won

到左對岸 就好似返返文明咁
好多餐廳都係沿岸會有見到
如果行入去既話仲有束草中央市場
不過我麻麻地 無入去
如果鐘意食野既朋友 記得一定要黎呢度
聽講呢度有勁多特色小食

轉眼就到我第2個目的地 東明港
束草因為沿海 有無數咁多漁港
如果鐘意食海鮮 呢度仲有原隻蒸蟹
見到d圖仲係拆埋殼 好正

東明港同雪嶽山加起黎既日落

東明港隔離就係靈琴亭
靈琴亭既特別之處係兩亭共生
其中一亭係伸左出去大海中間
配埋個日落彩霞都算係一幅畫啦

不過個亭實在太多人
唯有影下個海
如果人唔係咁多既話
係度吹下海風聽下浪聲 其實幾寫意

中秋佳節我就無食蟹啦
返住宿食個五花肉先啦

束草之後本來係想去月精寺
不過實在太chur 所以決定直剷原州

cashbee 10,600-1200(東明港回住宿) =9,800won
現金 125,000-500=120,000won
間野房空間好大 而且有廚房
仲有個露台俾你出去吹風 幾舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞