[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
食飽飽就繼續行程

下一站黎到呢個玉礦山
其實我無乜興趣黎呢個

春川玉礦山,位於金玉洞既溪谷,係全球唯一一個出產軟玉白玉礦既地方。

入場個陣導遊派支支玉井水俾大家
呢支井水特別在於係地底水黎,
水經沿途既礦石才流出來,含左豐富既礦物質
佢講就有好多功效,信不信由你
咁入場就要除左對鞋先

行完長長既畫廊之後,就會黎到休息區

休息區入面有舊大白玉礦石,坐上去係涼浸浸

休息區左邊係1d文物既展示區

另一邊可以通到去玉礦山既入口部分
玉礦山都幾得意,真係好似自己入左礦洞咁
礦洞門口有d水俾你試味,同你手上支水一樣

行到盡頭可以睇到架礦洞車,
可以入去礦洞深處,呢度梗係唔公開
你只可以望下架礦洞車

去返休息區,如果你真係好鐘意飲個度d水
你可以隨便refill

畫廊中間有兩個暖板區,你可以好似係汗蒸幕咁訓係度
訓係由白玉礦石加熱而成既地板上面

咁作為玉礦生產既地方,
門口當然仲有白玉相關既野賣啦
我睇左兩眼就上返車
我怕醜 無影到
渣ga
跟住仲有兩個景點,我個人覺得無乜特別,
而且天氣轉陰仲開始落雨,呢度我唔講得太細

下一站係江原道立花木園
其實就係一個植物園,
入面收藏既花草樹木都係江原道生長既品種

其實影相出黎都幾靚既
不過真係行個陣我就覺得無乜特別

有一個室內植物園有個瞭望台,
可以上去睇下個公園

最後一站就係昭陽江Skywalk
本來我都幾有期待呢個,點知落狗屎
呢個門票係要自費,2000won

現金 280,300 won

門票其實象徵式收費,
佢會俾返張2000won既抵現券俾你,
你行完可以係出面d小販用左佢
or 你去春川傳統市場個邊既舖頭都會收

行Skywalk要著鞋套先可以入得

成條橋行出去最重要係睇風景,
偏偏陰天同落雨 我都無心機影

值得一提既係呢度夜晚會亮燈
夜晚睇既時候成個feel會正d

行完Skywalk隔離仲有個昭陽江少女像

昭陽江少女係韓國70年代的一首流行曲,歌詞大意就係講一個少女等待從軍既哥哥回來。對於我呢個香港人黎講其實無乜共鳴。

最後返到春川站>南春川站既bnb小休

cashbee 4900-1250=3,650won
Live咗 留個名先
小休完繼續出發 目標係行春川明洞

春川明洞,可以算係成個春川最旺既區域
如果你離開左呢區,春川就好似d小區咁

搭巴士黎到春川明洞地下街
cashbee 3650-1150=2500won

最傻既係我無乜興趣買野,我都係叫行下

地下街當然會以女裝同埋護膚品為主
地下街係「丫」型,中間點有一個室內噴水池

仲有少量食肆都會係中間呢個圓環附近

地下街無咩野岩睇,咁就上返地面
春川明洞地面以M百貨一帶最旺
係商店街既格局,有daiso同埋運動品牌都可以係呢度搵到

商店街有好多呢d公仔擺設係度,
幾盞鬼既,鐘意可以係呢度影下相

沿經春川浪漫市場,其實就係舊中央市場
曾經係《冬天戀歌》既取景地
唔知係咪咁改左呢個名,其實佢1d都唔浪漫

附近其實就係M百貨
但入面買既都係高檔野
得地底有兩三間young casual 同埋uniqlo先岩睇

M百貨附近都係商店街,
鐘意既話可以係呢度SHOPPING既

行到餓餓地 就去搵野食
見到bnb附近有lotte mart 就去掃平野食

最後既戰利品

提子一箱 7500won
炸雞一盒 6200won
兩罐忌廉溝鮮奶 1200won

現金淨返280,300-14900=265,400won
今日會由春川到元通,
準備聽日去百潭寺登雪巖山

距離上車仲有d時間
就去左春川孝子洞壁畫村行下

橫過江水的橋回望,欣賞下河江水色

最易搵到既入口 就係弓孝子1洞居民中心進入

再行前少少已經見到一幅幅壁畫

唯一一個可惜既地方係佢地都會係壁畫前泊車
變相好多壁畫都會遮住左

不過始終係人地住既地方,睇到幾多就睇下彩數啦
回程返去巴士站,諗住食d野先走
記得頭先行過黎既一間舖頭,
所以就係呢度食野先

好多韓國餐廳都會有坐式or塌塌米
我始終係坐唔慣塌塌米 差d以為自己要截肢

其實係2想食碗地道既蕎麥涼麵,
所以就黎呢度試試佢

格局其實同大家食開既水冷麵好似
只係隻麵變左蕎麥麵

相比起水冷麵 呢種易咬好多
而且加左d麻醬同青瓜絲增加口感同風味

水冷麵唔剪既話真係咬到牙都痛
同埋又唔會太凍 我反而鐘意食呢種

盛惠7,000won
現金餘258,600won
其實係bnb走個陣我已經黎左春川長途巴士站買飛

如果驚雞同鴨講,呢度有自助售票機
仲有english同中文揀

好快就買到車飛啦

可能會有人問點解會去元通呢個小鎮仔
其實我想沿百潭寺的山路一直上山
如果我由春川出發,點都要係元通換乘
而我去左束草個邊就只能係權金城個邊上
所以我決定係元通留一晚
咁我就可以最早既時間去到百潭寺
爭取最多既時間上山 而又唔洗行重覆既路

食完蕎麥冷麵就返黎上車

車程大約係一個半鐘左右
司機車速之快 令我差d暈車浪
好彩都安全到達

係元通入住左之後
順便係便利店買d物資上山

晚餐+水 7,400won
春川去元通 9,500won

現金餘241,700won
樓主去d 地方越黎越少人咁
去首爾呢d唔洗我寫遊記啦係咪
其實我依家係南北韓邊境位
都見到好多軍大哥

今朝6點半就出門口啦
由元通出發去百潭寺

不過就落緊好大雨

百潭寺入口

如果好天一定好靚

因為今晚會係山頂過夜
今餐之後要去到聽日晏晝先有得食
一於食飽d

呢間餐廳食呢set野都只係12,000won
有煎餅、炒泡菜、烤魚 仲有個魚湯飲下
唔可以話好好食 但就有鄉村風味

呢度係百潭寺入口,
距離百潭寺都有成8km距離
所以要搭巴士入去

呢度入去就係售票處

一個人2,500won

希望晏晝會停雨啦 天氣預報就話晏晝會停雨

今日起會上雪巖山 韓國第三峰
可能就更新唔到住 後晚會再黎更新
元通住宿點? 好嗎? 十二月去雪嶽山
留名支持

以前都試過毒遊韓國,老實都幾無聊
留名
等睇最後一日的財政結算,祝你唔洗大超支。

黎緊年尾我又會去韓國,打算去加平南怡島同春川。
會唔會留係束草玩下
元通住宿得motel揀,
無話唔好既,過下夜普普通通啦

如果budget高d 其實百潭寺入口都有d選擇
我本身係鐘意行山,
而我自己對韓國旅遊既體驗都係好差
(到今次都係
只係近近地 budget許可下
就黎韓國行下山
總預算5000hkd 詳情可以睇樓頂
我預得有d緊 我都驚緊over
獨遊就無去南怡島啦
春川比我感覺都幾好 如果你鐘意鄉郊既話
會呀 今日就會去返束草
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞