[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
頭先係伊斯蘭街走,一共行左3條街
異國料理文化街、解放村同埋經理團路
可能時間唔岩 我覺得無乜特別

反而我覺得綠莎坪站仲靚
呢個站入面有d擺設好有藝術感,
同埋站既中間有半圓形天窗採光

行完一輪之後終於返hostel拎返d行裝
執一執個背囊發現d野多左
可能要去到春川先可以再執

依家搭緊巴士去食返個下午茶先
係龍山區廳站搭143去鐘路3街
lm
岩岩搭巴士用左1200won
cashbee 10300- 1200=9,100won

黎到鐘路3街,其實係想食呢間樂園藥膳燉雞麵

睇睇menu,其實唔係好貴 最後叫左雞湯+飯

首先黎個簡單小菜,不過不失

主菜黎啦 一如其他韓食一樣,都係辣
隻雞有半隻,不過肉有少少鞋,不過不失
湯係幾4呢度係無限白飯,只要叫佢黎refill就ok

因為我叫個餐有加人參,所以係9,000won

現金淨返317, 700-9,000=308,700won

依家出發搭去春川啦
幾時有燒肉食
岩岩搭巴士用左1200won
cashbee 10300- 1200=9,100won

黎到鐘路3街,其實係想食呢間樂園藥膳燉雞麵

睇睇menu,其實唔係好貴 最後叫左雞湯+飯

首先黎個簡單小菜,不過不失

主菜黎啦 一如其他韓食一樣,都係辣
隻雞有半隻,不過肉有少少鞋,不過不失
湯係幾好飲,清燉雞湯,清甜同辣
而且呢度係無限白飯,只要叫佢黎refill就ok

因為我叫個餐有加人參,所以係9,000won

現金淨返317, 700-9,000=308,700won

依家出發搭去春川啦
頭先由首爾直到南春川站,大約兩小時
搭到我係車度訓左
cashbee 9100-2950=6150won

就咁睇個南春川站都好靚

我呢兩晚都會係春川度住bnb
個韓國仔話呢度係修道院黎,
因為空置左所以改裝成為bnb
佢既位置非常好,南春川站一出黎行5分鐘就到

聽日我應該會去搭巴士遊春川
亦都係洗貴比較貴既一日
敬情期待 各位晚安
呢一兩晚應該會食
有唔少嘅燒肉餐廳都有得好似放題咁無限加肉 質素當然冇咁好啦 如果你想食 問下係唔係 mu han refill就得
去韓國梗係食買玩
唔一定既
我都會食買玩,只係諗除左呢d會唔會有其他野咋
我係在春川,等我留意下
琴日仲有d洗費報返先
現金 308,700-1200-3000=304,500won

1200 檸檬茶兩罐
3000 宵夜
留名
一早由bnb出發,就係去join春川觀光巴士
逢星期一至日都會有唔同既路線

詳情可以睇下呢個網站
http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/ATT/3_3_view.jsp?cid=2522023

由南春川站去春川站
cashbee 6100-1250=4,900won

首先要去tourist information center買票!
係春川站1號出口一出去就係架啦
入到去有d迷茫,跟住我話想join city tour bus
佢地諗左一陣,終於知我想要咩

首先join呢個會有6000won搭巴士既費用
而門票另付 佢地會收埋 一共4200won

如果自己去門票費用就唔只呢個價

今日就做一個觀光客 戴住個牌先

個度既職員會話你知係邊搭車
而架車就泊左係春川站1號出口既右邊

其實佢就係一架旅遊巴,因為得5個人
所以坐得好舒服

春川觀光巴士 周三費用連門票 10,200won
現金 294,300won

其實呢架巴士都幾抵玩,
由10點半開車 一路玩到5點半
而且唔洗操心交通呀呢d問題
門票仲有discount
房入面有冇窗?
幾正 wo
房入面有窗 但有簾長期落左
第一站係去衣巖湖Skywalk
黎到衣巖湖就覺得呢度好靚呀

沿住自行車道行,十幾分鐘就可以到skywalk點
沿途可以睇下兩邊既風景,感受下呢度的芬多精

見到skywalk啦

呢度係玻璃步道,可以望返落去個湖度,好正

藍天白雲,望住對面既三岳山,
美景就係咁鍊成啦

雖然一分鐘唔洗就行哂,
但呢個玻璃步道都整得幾靚
而且呢個係免費 踩單車黎都幾好
第2站係昭陽大壩

昭陽湖係韓國以東最大的人工淡水湖,
好多人都會係呢度釣下魚

有個觀景台俾你望下個湖

行上個壩上面睇得仲廣闊

行完昭陽大壩就去食午餐
成個city tour bus有5個乘客
有三位黎自仁川的姐姐同一位叔叔
個個都好nice 仲問我一唔一齊食lunch

盛情難卻 咁就同佢地一齊食春川鐵板雞

呢個鐵板雞係昭陽大壩附近,
仲要好多人排隊

不過等左一陣就有得入座啦
因為我睇唔明韓文 所有野都係姐姐們發板

好快就見到一大盤鐵板雞上枱

望到咁大盤鐵板雞 真係未食已經流哂口水
等食既途中姐姐們仲叫左煎餅
同平時係香港食既唔同 係好軟身既煎餅
唔算特別好食 但係軟綿綿既口感
好令人食完一舊又一舊

韓國人食野點可以少左米酒
姐姐們一直叫我試下飲,不過我就不了

等左十幾二十分鐘,終於有得食

入面除左有雞,仲有年糕同高麗菜
本來我都驚好辣,不過食落還好
包埋紫蘇葉同生菜,真係好好食
最後埋單 姐姐們話12,000won

現金餘 282,300won
姐姐啲圖呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞