[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
韓國天氣唔錯
去到舊把拔站2出口出去,好快就搵到巴士站。

咪住 8772係周末車
無理由平日無車去既
最後俾我搵到第2架車 34號巴士

搭到北漢山入口站台記得落車
韓國人都幾鐘意行山,好多叔叔姨姨一齊落車
cashbee 4,550-1,450=3,100won

落車後向左邊行,
好快就會見到北漢山國立公園既牌

北漢山,又可以叫北漢山城,因為朝鮮時期皇帝為了有地方避難而建造的宮城,不過現時保留的遺跡不多。整個山城以北漢山頂峰白雲台伸延,一共長8公里。整個山城與北漢山既山岳結合,形成獨特既一個山城,雖則依家已經睇唔到好多遺跡了。

公園內的指示都幾清晰,只要望清楚指示就可以了。初段既路其實幾好行

行大約2km左右,就會見到大西門

大西門係可以行上去,幾適合係上面影下相

穿過大西門之後,就係真正上山既開始
係入口稍作整頓,補充下體力就要開始登頂
入口處除左有廁所,仲有野飲機,
不過記住韓國國立公園係唔會有垃圾桶,
自己垃圾自己帶走,維護無痕山林

由入口開始呢一段會難左少少,
開始有亂石路同樓梯,不過都好容易應付
有對外國人夫掃仲揹住呀仔上山

去到登頂口既尾段,就開始黎料啦
條路呢 點解我睇唔到條路架

不過望清楚,慢慢行,其實就克服到
去到最後800米,從來無諗過見到樓梯係會開心

行完呢段樓梯,就可以到北漢山城遺址
不過就得返個龍門架

黎到最後300米登頂,難度升左級
建議大家如果都想黎既話帶定手套,
有時手腳並用,行起上黎會舒服好多

大家可以見到個龍門架係有幅城牆連住。

你行左上去一半既時候會見到第2塊。
幻想係古代,要係一個8百幾米海拔既地方建宮城,
仲要係皇帝用,諗一諗都覺得班工人辛苦

過埋城牆,跟住既路就好似係舊大石度行咁
如果畏高真係唔好上黎
不過今日好好天,成個首爾就係你腳下

終於到頂!836米海拔,雖然唔係好高,
但行完都有少少成功感既

我諗唔只呢度可以睇首爾全景,
但係大地在我腳下既上帝視覺,
相信得呢度先有呢個feel

昨日上紫雲峰大霧又大雨,
終於有張似樣d既相

影完相又打完卡,最快既下山方法就係原路落山
一路落山跟住去返對面巴士站搭34號就可以返去舊把拔站

登完山梗係食返餐補償下自己
所以今餐一人食堂就去左明洞

北漢山入口巴士站>舊把拔站>乙支路入口站
cashbee 3100-1550=1,550won
又話去明洞 點解去乙支路入口站落車?
因為我去食원당감자탕 元堂薯仔排骨湯
其實間野近呢個站多過明洞站,所以就係呢度出

夜麻麻出野食係無乜人性
但我都要繼續堅持更新 話明實時架嘛

去過韓國都知,有d餐廳係唔受毒撚玩
佢地d野食好多時都係2人份,
一個人去有時會少左d選擇
不過呢間就有一個份既

入到去,目標好清晰!
黎排骨湯餐廳梗係食排骨湯
我同呀豬媽雞同鴨講,我話要bone soup,
佢好似唔係好明,唔緊要
仲可以手指指,最後呀豬媽就知我要咩了。

一人毒撚排骨湯,係無薯仔
但佢係連埋白飯、甜紫菜、醃蘿蔔同泡菜

個湯上到黎渣渣聲
個湯就辣辣地,有d不知名香料係面,
仲有幾條菜乾添,唔理啦好食就ok啦

成煲野有兩大舊排骨,
唔好講笑呢個湯係白飯殺手
呢度d白飯無任裝要加1000won
最後都要屈服加多個飯。

其實個湯幾好飲,夠香,排骨軟身。
辣辣地配埋個甜脆紫菜又有驚喜喎
呢餐盛惠8000won
唔算好貴,下次再黎我自己叫一個2人份都ok

食飽飽就返去hostel沖涼再hea下整理埋行李,
聽日就要出發去春川了

cashbee 1550-1250+10000=10,300won
現金 335,700-18,000=317, 700won

聽日再續
個景靚到
加埋藍天 不得了!
真係幾好天
厲害,行山行左幾耐?夠水?
道峰山
出發1300 紫雲峰1548
落山1604 到山腳1815

北漢山
出發1135 白雲台1520
落山1710 到山腳1845

我兩日加埋飲左一支2L既水
hostel 一房8床 走廊其實幾靚
呢間hostel都幾多外國人
而且服務算唔錯 英文溝通ok 而且好nice

佢地既設施同服務

Lobby 留意返佢地lobby唔係24小時
11點左右就會關門

影相個陣見到 香港靚女西灣河cindy

咁少水 夠咩
我本身水量唔大
今日行程就係離開行程 要去春川
咁係hostel放低左個大backpack之後就係梨泰院行下

梨泰院可以叫做韓國版既蘭桂坊
夜晚真係幾旺,周圍既酒吧都會營業
星期六黎個陣真係塞到水洩不通

但其實梨泰院仲有好多野睇
第一站黎到全韓國最大的line store 梨泰院店

其實我就對line d公仔麻麻 純粹入黎行下
梨泰院店一共有3層,
1樓係Line Friends精品,鐘意line既話應該為之瘋狂

店入面當然唔少得有大型公仔俾大家影相打卡

2樓既公仔係BT21
可以叫做LINE同韓團BTS聯營系列
我覺得呢個系列順眼好多 當然一樣係有相關精品買

3樓就係LINE CAFE
不過我就免了,無上去

講係好大,但其實地方唔算真係好大,
當然打卡位都比平時既LINE STORE多
如果好鐘意LINE既朋友一定要黎朝聖啦
韓國先好玩
巴打記得搭車一係就唔搭 一搭就搭到尾 因為就算巴士轉地鐵或者地鐵轉巴士 都唔會額外收錢(除非去太遠 同埋係要用tmoney)
係line store出黎之後,隔離有個叫119安全中心,
係呢度轉入小巷就會黎到雩祀壇路。

梨泰院除左係酒吧街及蒲點之外,
其實可以叫做首爾世界村
因為呢度有好多世界各地唔同特色的店舖,
而且亦是外地人聚集甚至定居既地方

而雩祀壇路10街就係被稱為伊斯蘭街

一轉入黎就見到一間同韓國好唔夾既雜貨店

由119安全中心直行,左手邊會見到好多世界旗仔,
轉入去就係伊斯蘭街,同時你亦都會見到清真寺既圓頂

呢度既餐廳除了多清真菜之外,
有d餐廳既菜式仲同韓食mix埋左一齊

耐唔耐都係見到1d塗鴉,都幾靚

最後兜黎兜去都影唔到座清真寺 放棄

因為我會去好遠 所以我用cashbee
聽d人講 cashbee好似通用過t money
我都唔係好識 多謝你提我呀
okay la 其實我麻麻韓國
其實好似cashbee都得(sor我唔用cashbee所以唔記得佢存在 )總之巴打你係搭幾個站再轉巴士搭幾個站嘅話 就唔會扣第二次錢 利申 住係韓國
如果搭兩程巴士+地鐵咁都ok?
唔清楚 因為好少轉幾程而又搭好近 但好似近近地都可以 同埋有時間限制 即係兩程之間唔可以隔多過一個鐘(好似係)
多謝你呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞