[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
間guesthouse外觀好似幾好
G24 711 不嬲都好中意搞2+1優惠, 獨遊要飲晒
on99 冇錢唔好撘express
我無搭express
係道峰站1號出口,就會到達道峰山山腳市場,
呢度有好多野食同埋登山用品店,
可以係呢度小頓片刻。

我頭先食左野,所以去便利店買支水就算
呢支2L既水只係1000won
現金 373,300-1,000=372,300won

沿住地圖行,好快就到達道峰山既入口

沿途既路況其實幾好,亦都唔似香港會無限樓梯。
而且佢地既路盡量都唔破壞到自然為主。

沿途風景都算唔錯架
難怪吸引咁多男女老少周末黎呢度行山

我會到左峰頂先再同大家更新

盡情暢玩
係呀 但我未check in 今晚再report
真 我依家仲有一罐係背囊
聽日早餐飲
>>首先係出發之前我已經用左近2000蚊係呢15日既住宿及機票上面

即係40萬WON唔包住宿啦
頭先講到上道峰山
一開頭既路其實幾好行,好似行香港d郊遊徑咁,
但係去到中後段開始有d難,
因為每級幅度時大時細,而且仲係上坡路,
仲有少少雨添,攪到我有少少舉步為艱。

不過慢慢上,小心d,終於俾我行到紫雲峰。

現實始終不如預期,因為大霧+風雨,
個峰現時又封閉狀態,所以乜都睇唔到
唔緊要,人係要學識係雨中求樂,
我都係峰頂影左陣相先走
我帶住40萬圜去旅行
無話成個trip用40萬圜
係峰頂落返山其實就好快,大約只有4km,
但係落山個下遇上大雨,
令我係中間都要停停避雨

我真係落返山腳既時候已經係6點幾,
大約用左2hr既時間。

係落山個陣突然之間有d餓,
可能平時返工都會食個下午茶
出返市場個邊,見到有檔呀豬媽未收檔
即刻整3串魚糕食下先
2000won 3串 (現金373,700-2,000=371,700won)

魚糕再加埋呀豬媽個辣醬油,
其實真係幾好食,飲埋個熱湯,
頭先淋雨既涼氣已經消失哂

終於返返地鐵站,
會先去首爾站既樂天超市買返d野先

暢玩d咩 你講到咁曖昧
你想玩咩就玩咩囉
天地有正氣 上山登高最岩我
岩岩由道峰山站去首爾站
cashbee 7,250-1550+100(之前個程係1450)=5,800won
係首爾站樂天mart 行左陣
原來都幾多香港人同中國人係度大掃貨

因為我好多時間都會係山上面,
而山上面係無野食,所以我買定左一堆口糧

TOTAL用左27,000 won
所以我既cash又再一次下降
依家淨返344, 700won

跟住我就搭車返hostel check in
呢間hostel 都幾好,
佢係包左早餐同lobby野飲,
而且房入面空間都幾大,床係新淨舒服
仲有供應毛巾同風筒,
而且佢廁所沖涼位係房,都算唔差
要行下首爾路7017好靚的
由首爾站返梨泰院
cashbee 5800-1250=4550won
睇黎聽日or後日我就要增值了

係hostel即刻沖返個涼,就出去食dinner
今晚去左一間叫시골밥상 田園之食卓

本來就想搵d韓國味重既餐廳食下
咁就黎左呢間試試佢
佢係梨泰院站2號出口行10分鐘就去到

入面既裝修都幾令人以為返左鄉下
因為都係醫下肚就叫左最簡單既田園套餐

田園套餐其實就係12款小菜+飯+豆腐麵豉湯
12款小菜係佢揀俾你 既,所以食到乜真係聽天尤命
不過好彩佢送上黎既小菜都幾岩我胃口
至少有我鐘意食既芽菜、菇同埋魚糕
個豆腐麵豉湯係滾哂咁上枱
第一眼以為唔辣,點知原來係辣既
不過味道都唔錯既,中規中矩啦
作為韓國傳統食物,黎體驗下都okay
呢個套餐盛惠9,000won
現金淨返344,700-9,000=335,700won
聽日我就會出發去北漢山城
後日我就會離開首爾去春川了

因為真係第一次黎首爾
如果有地方係影相好靚or好有特色文化既地方
可以留個言介紹下我去
睇左d相 好似唔錯
如果聽晚唔腳斷 等我過去睇下先
多謝你呀
昨日成日都落雨落到深夜,
今日一起身就係hostel食左個簡單既早餐,
就出發去北漢山城!

今日好天朗氣清呀

梨泰院出發>地鐵舊把拔站下車>轉乘8772

P. S. 山竹終於遠離香港了,希望香港可以快d回復返正常啦 大家要出門既話都要小心路面情況呀
睇黎樓主應該唔夠錢用
hostel 有冇相
我有信心可以
hostel等我返去影下相
昨晚房有人 Lobby關左門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞