[實時背包窮遊] 帶住40萬圜去南韓獨遊15天 登山+周圍遊

185 回覆
62 Like 33 Dislike
第一次係連登寫遊記,希望大家會鐘意。

今日我會出發去首爾,一路會沿住首爾、江原道、京畿道玩
除左一路會睇下當地城市及文化風情之外,我仲會登山玩
主要會去道峰山、雪巖山及雉岳山 仲會去體驗下 Temple Stay

我今次除左去登山之外,仲想俾自己一個考驗,
就係用HKD5000蚊玩15日,唔好屌我住聽下我講埋先

我成日都覺得去旅遊係咪真係只係得食玩訓hea?
如果可以用一個合理既價錢而我可以對一個地方的文化更理解,
學習一下其他地方既思維及想法,豐富自己的歷練,何樂而不為?

所以今次就定左自己只可以用HKD5000蚊,
睇下我自己可唔可以成功完成挑戰

首先係出發之前我已經用左近2000蚊係呢15日既住宿及機票上面
依家就準備出發去機場 雖然依家準備打風,
但我諗我應該都可以出發到

大家呢幾日係香港都要小心颱風,
留意下天文台既最新消息呀

依家要趕5點鐘機,要係屋企出發了

小弟其實有個PAGE,仲有個IG,
如果你地鐘意既話可以入去望下

Facebook Page : http://bit.ly/2QCCOYi
Instagram : http://bit.ly/2p9uNxv
講下我既行李

帶左2套衫褲+1套運動服,雨衣、遮、防風外套、速乾毛巾,仲有行山杖同三腳架,保溫壺、應急藥物同少量急救用品。

其實上山最驚係落雨,落雨除左影響步速,最大影響係令溫度驟降,希望上天保佑我唔好上山遇風雨啦

其他都係基本野,因為會洗衫,所以都有帶摺疊衣架及衣夾。衣物最主要以速乾為主,除左晾衫可以快乾之外,著個陣都會通爽d
有冇去血浴求禮?
我仲去緊機場咋

有趣
岩岩到機場 我一早已經online check in左,
所以1640到閘口就ok啦

本來以為行山杖會過唔到海關,
點知又ok 我買個隻係5折款式 好短的
雖然時間好緊迫,
但因為搭UO 都係食d野先上機好

如果中途玩到唔夠錢點算
終於到左中場要登機啦
一陣到左首爾繼續live

㩒錢囉 但我都希望我可以跟到我既預算去玩
記得要屌女
韓妹 不了
好似幾有趣lm
小弟只係第2次黎韓國,第1次係釜山同濟洲,
所以我係第一次去首爾

其實我係唔識韓文,
英文我都係i go to school by bus
希望全程body language 會溝通到

過左關之後搵左陣 終於搵到APEX個車站

本來見到隔離話express train尾班車已經開左,
以為要轉方法出市區,原來對面先係

最後順利買左飛。
盛惠4250won 今日第一滴血

頭先係機場㩒左40萬won
現時現金儲備=395,250won (500won按金)

每次買野洗左錢我都會實時更新現金仲有幾多
多謝 繼續留意呀
等你再更新
岩岩到左首爾站 但發現上唔到地鐵
依家搭緊巴士去我今晚要住落黎既汗蒸幕
現在現金儲備:394,750-14,950=379,800 won

支出明細
便利店晚餐 1,600
刮鬚刀 850
cashbee卡 2,500
cashbee增值 10,000
呢張野要2500won
其實我屋企有張 但無帶

岩岩係梨泰院落左車
成個蘭桂坊咁
但我就揹住個背包 好似入錯左次元咁

終於到左我book定左既汗蒸幕
依家已經兩點鐘
呢間係位於梨泰院既汗蒸幕叫Itaewonland

淨完身 當然要飲杯甜米釀
盛惠3,000won
現金只係淨返376,800won

抖多陣我都訓 不過要講返少少
其實我原本係16號出發 但因為山竹關係
提早左一日出發 所以臨時臨急先搵間汗蒸幕過夜
揀呢間無咩原因 就係平
係某個網買只係55蚊港紙 是但啦

大家係香港都要小心颱風,勿掉以輕心呀
我都要搵下聽日去邊好 各位早抖

P. S. 我後面有兩個韓妹係度玩溫泉蛋 笑聲好魔性
但無圖
本來諗住訓到9點幾就起身,
結果訓到11點幾

係汗蒸幕出黎,其實我今晚住既青旅就係隔離
G Gesut House Itaewon

係青旅放低左行李,就去醫一醫肚先
因為咖啡有特價,所以一氣買左3罐

飯團900won + coffee can 2200won

剩餘現金 373,700won
今日就打算去道峰山。

道峰山係首爾市內的山岳之一,主峰叫紫雲峰,海拔約739m,是我今日的目的地。

係網上見到既道峰山,奇石很多,天朗既時候更可遠眺首爾全景,是一個登山人士熱愛的郊遊地點。

咁首先我就由梨泰院站出發,到道峰山站。

cashbee 8,800-1,550=7,250won

對比起釜山地鐵,首爾地鐵看起來乾淨一點,而且遇上的大媽都算是有規矩。

我對南韓既印象不是很好,當時去釜山既時候,還以為自己身處在中國境內,令我對南韓既印象直線下降;今次再黎南韓,唔知可唔可以改變到我對南韓既印象呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞