[DSE 2019] 自修生又開始報名喇

281 回覆
24 Like 18 Dislike
得閒打電話去問下先
我就快要報
但佢late application個日子又唔出
定係今年可以6月再報
不如你星期一打電話去問下

佢陣間答我未出
跟住官腔答我遲申請可能唔批架wor
咁就心大心細了
有錢應該係乜都得

我之前同jupas啲人傾過兩次電話 感覺都幾nice
咁架咩
18dser
舊年考得唔算好, 讀唔到自己最想讀嘅科, 雖然宜家嗰科都讀得幾開心, 但始終唔心足
加上自己最鍾意嘅中文同Bio又考唔到5**
宜家有少少衝動想考多次
但係又怕handle唔到, 畢竟宜家有少少追唔到
同埋如果考完仲差左我會更sad
要考返入engine科
同學迷思2:
上年我真係好比心機做past paper, 點解都考得唔高分?
到底如何做past paper先有效??

上圖係人類既記憶曲線
你第1次學野一定記得好清楚, 100%
但你都知道當你返到屋企已經唔記得左大半, 得返30%
呢個時候如果你溫書, 你會還原返100%
但仍然, 你都係會唔記得
但你可以發現, 跌既速度慢左, 同埋跌到盡都仲有50%
係呢個時候你再溫一次
再次升返100%
但呢次你再跌, 已經係一件好慢好慢既事
跌到盡都仲有80-90%

換言之, 你重覆做一件事既次數越多
你記得佢既機會就越大
所謂long term memory就係咁解
情況就好似而家叫你即刻寫數字1-10出黎一樣
你諗都唔使諗就會即刻寫到

呢個theory係可以apply落做past paper度
假如你有做30年past paper既時間
我會強烈建議你做3次10年既past paper
而唔係做1次30年
原因, 就好似樓上個記憶曲線

你今日做錯左1990年第10條mc
你係即刻對答案, 你當下呢一刻咪有100%記憶
但係如果你從此唔理佢, 唔使2日你就已經唔記得左佢
你要做既野就係
比時間佢跌返50%
之後你就做一次
你先可以推返上100%, 同埋將忘記既速度降低
點樣紅色左上面呢句, 因為好重要
你要減慢個忘記速度, 必先要忘記佢先
所以, 點解past paper一定係越早做越好
如果唔係你邊有時間比自己忘記?

呢度補充一點
我所指既忘記, 唔係叫你完全忘記所有concept
我係指要忘記個"答案"
你要學既, 係學解題, 學個concept, 而唔係背個"答案"
時間係比自己忘記個"答案"

結論:
假如你有做30年past paper既時間
我會強烈建議你做3次10年既past paper
而唔係做1次30年
而每個10年中間有充足時間比自己忘記
其實我都想quit 但係自己on99開左sem先有呢個念頭 雖然未交學費但係quit好似都要交埋筆錢 咁我就覺得自己好似好仆街咁 冇喇喇要屋企人因為自己on9白交20k 我又唔係真係好有信心 quit就真係all in or nothing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞