等待panasonic全片幅無反專區

973 回覆
33 Like 10 Dislike
你知唔知乜嘢叫擠牙膏
2018年9月先發佈嘅動物眼AF,半年後技術成熟就透過更新俾2017出嘅A9同A7RIII同2018年5月出嘅A7III,唔係留俾下代機先出都俾佢講到擠牙膏
反而2015年已經有嘅EYE AF,2018年9月出嘅機一出就冇,要等到2019年更新先有,唔知邊間先係擠牙膏呢?仲打鑼打鼓話唔使等S1R啦!
佢啲擠牙膏標準雙重到呢
話之邊個擠 我剩想繼續討論lumix s1
我想講nikon , canon 同埋sony 我都講過晒有擠牙膏 點雙重先
出ff 唔係問題

問題係要返 m43 果size
整部gf 系列body 的 ff 機先叫有競爭力
原來有人一直等機會搵位入我 咁無計啦 唔好忘記呢度討論緊咩機 咩牌子 唔想討論呢部機 請走吧啦
好難做到咁既 想用返gh5既大細
講事實就係搵位入你,被害妄想症呀? 呢度淨係準討論P記嘅話你就可以講Z7同EOS R同A7其他人就唔可以?
人哋提更新有動物AF你就咩資料都未知話罪大係擠牙膏,動物AF係幾時發佈㗎?A7RIII,A9,A7III幾時出㗎?
講真,我覺得佢 動物af 係被nikon 話加eye af 而推出黎
以前得佢有eye af 就有絕勢優勢, 而家nikon 又話有
變左無咩特別
仲唔更新左animals af 出黎
上年 9月果陣講左會有base on AI 的動物Eye-AF
Panasonic 好似都會玩Ai AF
係呀 S1/S1R會用AI
呢位把打心水清,上年9月photokina已經發佈講會出動物眼AF技術,唔係因為Nikon 係2019年CES發佈出eye af逼到先有 ,好心啲唔知頭唔知路嘅唔好亂噏!
eye af唔係得「有」同「冇」,都有程度之分
Sony都經歷咗幾代,由gimmick去到真係好好用
第一代:AF-S + 額外自定鍵觸發,要超大頭先detect到
第二代:AF-C + 額外自定鍵觸發,側少少面都冇問題
第三代:AF-S半按快門觸發,AF-C + 額外自定鍵觸發,大側面/帶有色眼鏡都detect到
第四代:AF-S或AF-C都可以半按快門觸發,動物eye af,自選左右眼
我意思係佢因為nikon 先提早推出更新,老實講佢可以下個月先講又得,早一個月講又得,反正佢又唔係推即時更新。咁岩今個月講,分明回應nikon
呢個可能性的確係有嘅,上年九月發表呢個技術,今年四月先開放更新,用中間呢半年時間用嚟tune好啲個動物眼AF同實時eye af,調整技術都需要時間嘅,早三個月發佈更新消息來回應Nikon亦唔出奇!
gh5 size都算係男人size 相機
用唔到女神代言
女神繼續GF機咪算囉 我都想佢代言S1
我覺得佢地間間廠都做到細SIZE FF, 但唔會去做 ( SONY都做到RX1)
做左非FF機真係唔洗賣
佢地做到就去細底全面FF 啦
跟本未做到,
暫時既技術, APSC 極限係GR, FF 極限係RX1
有無手足等緊Sigma出
好鐘意Merrill出啲顏色
時間未明 難以等
總之求其一個女神都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞