等待panasonic全片幅無反專區

973 回覆
33 Like 10 Dislike
除非p記送粒u俾佢,加埋sensor design
foveon sensor 低ISO真係無人能敵
如果佢今次調到可用ISO1600-3200,大把客仔
sigma官方宣佈咗要develop ff camera, 所以先join l mount
佢出實出到架
出黎用唔用得真係好大個問號

佢既apsc 都玩左超過十年,成績係點
唔奇, sigma肯放棄唔再出自家sa mount機去join l mount, 我估pana背後可能應承幫sigma搞掂啲電子野先拉攏到sigma一齊玩l mount
Sigma幫佢出咁多鏡點會冇代價
大家互惠互利者
話事話sigma會唔會出個adaptor 比S1同S1R可以用到canon 個堆EF鏡
會呀
咁就好啦,唔知下年有得賣街未
好波 2019有得買
請求都無乜用,pasnasonic明顯選擇左唔要前後反mon既道路,改變唔到
如果部機設計成主力影相,3軸tilt 好過GH5 果種反mon, tilt 果陣又唔會頂L 架/USB 線
如果真係咁就好
fully articulated 嘅mon 你唔需要反咗180度先黎tilt, 先反到90度, tilt完, 再反到180度就得, 好快就習慣, 用開fully articulated真係太方便, 返唔到轉頭...
我知可以90度較完角度再攤開個mon

風景攝影,Studio 常用的L 架有機會攤開果陣tilt 唔到,全開都有難度,Tilt 應該更難

S1 S1R 好似GFX 咁橫直度可以機後Tilt 會更適合,
如果Panasonic 日後有部GH5s 咁取向的L Mount FF, 有反mon 合情合理

universal L架唔得, 要買gh5專用
如果圖中咁再扭上下就會比L 架打直果邊頂住
打直上左腳都有機會頂雲台座

想買G85 拍下vlog 日常生活同 旅行

配邊支鏡好 我發現超廣都冇OIS

平價選擇支 12-32 kit都有OIS

好似最廣得 12 有OIS 但如果買7-14 或者 8-16 好似用唔到個Dual IS?
睇返GH5都係Photokina出消息, 1月先正式發佈, 3月底賣
Plan緊4月去日本賞櫻 希望有機用
不過我應該會帶多部120機影fortia
3月底去歐洲 睇黎都係A7R3
我會放咗部A72
應該到時得返部Fujifilm S5pro+X70
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞