西鐵線列車延誤 站內通告錯字連連

114 回覆
252 Like 1 Dislike

港鐵西鐵線故障,列車服務受阻,其間不少乘客依靠港鐵站內「車務狀況」通知欄留意最新情況。然而,有乘客卻發現港鐵某車站貼出的車務狀況告示錯別字連連,讓人啼笑皆非。

網民上載的圖片所見,有關告示將南昌站寫作「南晶站」、柯士甸站寫作「枯士甸站」、美孚站則寫作「美乎站」和「美乎王站」,而文末更夾雜口語,稱「你嘅旅程受到延誤」。

帖文一出旋即引起網民討論,有人笑言「人類好神奇,就算你打錯字,我都知你寫乜」;有人借此嘲諷港鐵主席馬時亨,指「個嘢壞咗啊,你明就得啦」;亦有人稱這可能是港鐵的內部叫法,「好似去茶餐廳叫『靚仔』、『零T』一樣」。

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180905/s00001/1536116934116
無眼睇
召喚月巴糸糸大隻(真人上陣)

港鐵西鐵線故障,列車服務受阻,其間不少乘客依靠港鐵站內「車務狀況」通知欄留意最新情況。然而,有乘客卻發現港鐵某車站貼出的車務狀況告示錯別字連連,讓人啼笑皆非。

網民上載的圖片所見,有關告示將南昌站寫作「南晶站」、柯士甸站寫作「枯士甸站」、美孚站則寫作「美乎站」和「美乎王站」,而文末更夾雜口語,稱「你嘅旅程受到延誤」。

帖文一出旋即引起網民討論,有人笑言「人類好神奇,就算你打錯字,我都知你寫乜」;有人借此嘲諷港鐵主席馬時亨,指「個嘢壞咗啊,你明就得啦」;亦有人稱這可能是港鐵的內部叫法,「好似去茶餐廳叫『靚仔』、『零T』一樣」。

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180905/s00001/1536116934116

速成
令你嘅旅程受到延誤 <---無問題喎
真係好尷尬。
對唔住、我打錯字
點解可以打到晶字出黎
點解可以打到晶字出黎

日日
西鐵壞左
出個通告都西過人
喂, 重唔快啲去現場貼memo 指正錯字?
速成撚
點解可以打到晶字出黎

日日

睇個樣似太急太趕打完就算
識咩野!
支那文化你識咩?
點解可以打到晶字出黎

日日

睇個樣似太急太趕打完就算

似出通告個位急屎多d
請埋d贏國文盲係咁上下

係我真心膠定未睇到錯係邊
請埋d贏國文盲係咁上下

晶,枯都算係速成錯
但美乎真係文盲
其他都係手誤 但點打到美孚王出黎
狗鐵請埋班唔識字嘅人做
各位ching落車後記得去refund返車費,兩日內都有效。

正式文書一般都都認為要用書面語既

正式文書一般都都認為要用書面語既

咁政府廣告又可以用廣東話?
同埋呢一條只係通告
唔係咩法律文件要簽名

書面語夾雜口語都叫冇問題?你估而家連登出post咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞