有冇人覺得連登根本就唔應該開設個留言正負皮功能?

111 回覆
268 Like 30 Dislike
唔知大家有冇發覺

自從呢個功能出咗之後

大多數連登仔睇post淨係會單憑頭幾個留言嘅正負皮數 嚟定奪樓主講嘅嘢係啱定錯

有時就有人講埋啲望落好似好有point嘅嘢 咁通常有幾條友比正皮之後 其他人就唔用腦諗就跟埋正皮落去
下面反駁返果啲留言嘅人多數就會比人掟一堆負皮 最後就冇人理性討論

例子:https://lihkg.com/thread/803496/page/1

就好似呢個post

其實樓主條問題係幾值得討論吓

咁下面就有幾條友走去恥笑樓主唔識「一字多音」

仲要有成幾百個正皮

相比以前舊登時期 冇留言正負皮功能 反而大家真係會著重返個留言嘅內容 而唔係見正皮多都信哂/負皮多就屌埋一份

當然我都明白好多人碌連登其實都係求放鬆

但係都真係希望大家以後睇post 真係諗清楚個留言講緊乜先再決定正負皮 而唔係喺到跟風建立返連登良好討論氣氛
d人好見風使舵
就係你呢啲戇鳩仔搞彎哂連登
根本就係借正負評黎操縱言論
有人講人話 但跟住一大堆負評
令到本身同意既人唔敢出聲/以為自己先係有問題
久而久之
唔係正負皮系統嘅問題

問題出係連登嘅會員質素度
其實可以自己比完正負先見到個數字
劣幣驅逐良幣
我同意

但呢個功能令呢個問題更惡化
俾多毎例子你http://lih.kg/bxPRkS
依個支持
其實年中都見唔少

但今次真係忍咗好耐睇唔過眼先開post講
唔好玩我地啦
好難先run到個聯賽多人玩
又話取消回覆評分
都可以
樓上有巴打建議比完正負皮先見到個數字

我覺得應該work
網絡普及帶嚟嘅必然惡果
無辦法
想要真心討論嘅話 去搵返啲匿名版好過啦
呢個可以
呢個真係好有必要
否則d人永遠都係唔睇字
然後都未睇人地寫乜,首先第一句就話人on9仔
推到連尼住見到
如果只比樓主睇到個評分有無得諗
因為好似我搞比賽咁,如果連我都要投埋先比睇個分又好似對賽事唔公平

但係我都同意依家個正負評顯示左出黎確實係好有引導性,所以撳完掣先顯示
好多毒撚為左拎正評開post 講埋d 阿媽係女人/ 連登仔支持既野

例如開post 吹奏下黎明/ 古天樂呢d人
例子果個POST 頭一頁屌樓主有幾百正評 啲人發覺柒左之後果啲留言就得負評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞