building services PT Degree 應該揀邊間

281 回覆
2 Like 25 Dislike
暫時睇有兩間

1.AIBE 亞洲建築環境學校

Top up : 英國利茲貝克特大學

2.Vtc :

Top up uClan

邊間會好小小?
想讀一間政府 同 私人公司都buy的來讀

利申:Ive bs high dip出申 年半工作經驗
Thei
太耐啦 要4年
Uclan
Ching 可唔可以講點解
Ive
Ive d人有份教夜校
Ucaln真係好好多?

以前既油麻地大學係講緊邊間?
兩間都好係垃圾 野雞而且又容易pass
不過兩者之下vtc shape UWE>>Uclan > aibe 油麻地
你點解唔讀vtc shape uwe
英國排名三間之中最前 2018全英國U排名54/128
Vtc shape 唔係uclan咩
Shape 有開2間BSE top up degree
一間叫UWE 一間叫uclan
我2間都有Friend 讀完/讀緊
先講Uwe top up degree pass rate 好撚低 同埋上堂全程講英文 之後有段時間係由你間英國U既professor 親身飛去香港教你哋一段時間 多project 同presentation 做
Uclan 較容易pass 冇咁難同咁多project + presentation 做
兩者之下 比較 想輕鬆拎degree 沙紙就讀uclan
如果想將來拎Cibse 認可,讀排名同國際地位高好多既就UWE 不過較難 畢業
Uclan 無 cibse 咩?
但AIBE 個個係有cibse 架喎
😂你讀完想做乾收銀定十仔先
Sup 又好 乾收銀又好 我都想試下

暫時做緊sup 仔 政府地盤
Uclan 冇 將來都唔會有 申請左5年都冇消息 可能太野雞
所以Vtc 好明顯放棄左依間野再同第二間排名好少少既再申請過
Aibe 個間所謂既cibse認可係得Ieng 唔係Ceng 所以係垃圾
你Google 下Ceng 同ieng 既分別就知aibe 有幾伏
如果係想有個學位 去爭取加人工
同埋meet到大部分公司做E 或SE的門檻

呢幾間係咪都無用? 我見AIBE 政府認可
據瞭解,IET國際工程師資質認證分為四個階段。第一個階段是材料初審階段,第二個階段是國際同行評審,評估申請人多提交的能夠證明其在工程技術領域的綜合能力的證明材料,第三個階段是面試,分為自我介紹及問答兩個部分,內容涉及申請人的工作內容、專業、所獲得的成就等。第四階段是整合申請人的所有資訊,所有評審團成員依據申請人前三個階段的表現以及所提交的資料最終確定申請人是否符合標準。IET國際工程師資質認證分為四個級別,最高級別的是皇家特許工程師(CEng),其次分別是主任工程師(IEng),技術工程師(EngTech),和資訊通信技術工程師(ICTTech)。所有申請人在獲得認證之前都必須達到由英國工程理事會所制定的工程科技人才能力素質標準UK-SPEC

睇左都喎係好明
係好明
Aibe 有qf 5咩
上網見有人入左emsd
我識一個bsi 係讀油麻地 係咪就係AIBE
直接講香港冇工程公司會理咩ieng 根本唔承認佢係香港既工程地位
佢地一係請行Hkie scheme A degree 友再train 做ceng 或者行cibse 再train 做ceng
一係請HD 友 做sub 仔或一世做main con 大判
一係請HD 友做FM 物管
上網話自己做埋皇帝都得架
你Google search qf5 check 下aibe BSE degree 有冇先再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞