[LingU] 嶺南大學討論區 (14) 關門大吉

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Global Business 就話姐
乜你覺得lingu開嘅global business會有用咩
有無巴打都有申請non-means,今日學校send email嚟話未交學費,但學資處又話啲錢已經過咗,封email5點半先send無得打去問下,可以點做
請問去左sem exchange嘅ching係第一次recruitment時就報左名定第二次呢?oge嘅ppt叫人早啲報因為好多u嘅quota喺第一次之後就full咗,即係第二次先報嘅人少咗機會入心水u,但係考慮到ielts要喺1月之前考,而ielts有效期限只有短短兩年,呢次成績可唔可以fullfill埋兩年後嘅畢業條件呢?總之我偏係想第二次recruit先報,但又驚想去嘅u冇位(心水德國或法國有文科讀),唔知各位ching有冇經驗分享?
自己人點可以睇死嶺南
認清事實啫
俾你地揀多次會入asso搏入其他u定入lingu
後門狗
嘩 有無人見到嶺步同行咩事 有人請願定點
上網見到

抗議鄭匪有權用盡 校董選舉專權不公
哀我嶺南染紅腐朽 傀儡敗類大權盡握

我們是一群關心嶺南發展的學生,今天發起請願行動,是因為對近日校董選舉乃至在過去一年校方的施政感到憤怒及失望。

本來我校校董會的組成已是將勢力傾斜於權貴,漠視民主精神,與「員生共治」的理想背道而馳。現時校董會33名成員,高達 25名校董都是由行政長官直接或間接委任。加上校長副校長二席,可以說校董會共27人,即超過八成的校董都是代表權貴,同時代表今日港府極權的意志。

雖然校董會尚有6席由民主選舉產生,全體教職員可以直選3席、教務會議可以互選2席,以及由學生會會長擔任唯一一席代表學生的學生校董。但在今年學生幹事會缺庒,來年亦未知學生會會否從缺,校董會中沒有學生校董的情況下,鄭國漢卻有權用盡,在教務會互選的校董中安插自己勢力。在兩星期前,鄭國漢和莫家豪聯名提名了2個教務會互選校董的候選人,而據悉其中1人已成功當選。

鄭國漢既是校董,也是教務會主席,亦僭越了校長一職,本來應該公正嚴明地主持校務會的他,卻毫不避嫌在會內選舉提名了2名候選人,其中一人更是校長辦公室之要員,可謂嚴重影響選舉公正性。鄭國漢濫權若斯,企圖扼殺異見,安插親信,其心可昭。所幸教務會互選所選出之兩席校董尚有一席不是由鄭,莫二人提名,否則所謂的民主選舉與鄭國漢委任無異。

去年十月,學生自發組織嶺事館就何君堯「殺無赦」事件發起連串聯署、示威、論壇等以作出抗議,希望校董會會聆聽學生聲音。怎料時至今天,校董會給予的學生答覆仍僅是「大學已在不同場合回應同學相關查詢,現時沒有其他補充。」,亦即「殺無赦」論僅為何君堯工餘言論,與嶺大無關亦不會追究,就連鄭國漢教授亦曾向明報指「唔係好覺得校方有正式調查過(何君堯殺無赦論)事件」。

在過去一年,校方不斷利用不同行政手段收窄學生自由。例如在去年民主牆風波中,校方曾以「風頭火勢、為免民主牆再現具爭議性的字句」,要求與學生會「共同管理民主牆」。而在嶺事館針對何君堯「殺無赦」言論的示威中,校方曾以布製橫額「有安全隱憂」為由,強行拆除示威標語。在今年暑假,校方又謂「為確保校園資源被有效運用」,阻撓嶺南勞工關注組舉辦活動,甚至要脅出借活動室以協辦活動的同學,暗示如果同學堅持向關注組提供場地,學校有權收回他們活動室。從不同事件當中,可見校方藉行政理由行兇,借此剝奪同學應有權利。由以上林林總總的事件中,均足以反映校方無意聽從學生訴求。

今年是對我校重要的一年,因為部份校董席位會被重新委任。我們未知校董會會否聽從學生訴求,向行政長官溝通,反對何君堯、陳曼琪等人繼續成為我校校董。但正如上年嶺事館所言,在今日腐壞不堪的大學條例制度底下 ,即使撤走一個何君堯 ,仍然會有下一個政權的白手套。例如今天我們得悉消息,知道在早前土地大辯論中歪言迎合權貴,背叛學術操守, 指「高爾夫球場有高度歷史價值故不應回收」的劉智鵬教授已經被教職員選為新一任的校董。一個又一個不識教育、不為公的的權貴傀儡當上校董,反映的就是大學條例的落後以及香港的禮樂崩壞。

因此我們要求:
1)校方兌現承諾,交待檢討修改《嶺南大學條例》的進度
2)校方表態,善用大學與行政長官之溝通機制對何君堯續任提出反對
3)透明校董遴選

團結嶺南丶方可克難。要守護學生自主,必須靠每一位你和我積極參與,為自己發聲,方可盡功。當權者不怕「領袖」,怕的是被動員起來的群眾;當權者不怕質疑,怕的是預料以外的行動。嶺南人不能再缺席了。
垃圾鄭國漢
無人當佢係校長呀
agger
條仆街早幾年試過推學生走添呀
唔會 嶺南係咁垃圾
想問下今年係咪有班nds選學生會??
下 唔撚係掛
吾系甘牙
無人出黎選 淪落到nds出黎選?
如果真嘅 寧願冇su都唔撚投
我唔confirm呀
我係今日係拉巴24嗰度等lift嗰陣見到一張選舉宣傳嘅poster寫哂簡體
同埋唔似係選學科嘅幹事會(或者我睇漏眼)
所以諗緊係咪有nds選學生會
佢地自己nds自己支莊咋?
唔肯定呀 因為我淨係“立”眼咁望咗下就入lift 希望唔睇錯喇
下 唔撚係掛
我唔confirm呀
我係今日係拉巴24嗰度等lift嗰陣見到一張選舉宣傳嘅poster寫哂簡體
同埋唔似係選學科嘅幹事會(或者我睇漏眼)
所以諗緊係咪有nds選學生會
佢地自己nds自己支莊咋?
唔肯定呀 因為我淨係“立”眼咁望咗下就入lift 希望係我睇錯喇

呢張?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞