創業交流

198 回覆
9 Like 0 Dislike
咁快就沉

add 我入group 吖
大家覺得香港發生大型災害機會大唔大
補充返先,唔計颱風,暴雨,乾旱,落雪。我指既係海嘯,地震之類同埋佢哋既影響。
https://t.me/ki234

有興趣入group交流下
你想點
講出黎唔好笑我。我想賣一d災難產品。

講下原因先,我一直香港係福地,冇咩大型災難,so far 都係啦。但之前上網睇過下一份報告,內容講隨著氣候改變同板塊移動,自然災害既發生地點都會隨住以上兩樣野作出改變。

舉例一d係歐亞板塊同太平洋板塊交界既國家地震活動會頻繁,甚至本來一d唔會地震既國家有機會會發生地震。

我就諗咁講法香港其實都有機會被影響到。雖然香港大部分樓宇基建都幾抗震下,但係唔排除日後出現大型災害會造成大規模破壞: 樓宇倒塌/水淹香港

再加上香港人對於呢類災害應對意識好低,而市場都冇乜類似既產品。不過你都可以話因為冇咁既需要,所以冇需求。

所以我就諗如果賣一d防災產品會唔會有市場,舉例水浸時候既海上充氣漂浮屋。

咁係咁,請大家指教下,睇下呢類野係咪冇市場
可以包裝成課外活動,上堂順便賣野,做家長市場
巴打,我覺得有得做!不如tg交流下!
都幾創新,不過我諗你係外國/多機會發生天然災害嘅地方嘅market比較適合
想賣香薰檀香 就咁聽好似好普通但係一路好想試
如果有拜神或者屋企有裝香既有時啲味真係好難頂 但係如果燒出黎啲味係唔同既香薰味舒服好多 就算冇上香習慣既又可以當香薰用,好想將啲好傳統既野重新包裝過變成新既生活習慣用品 同另一半講過覺得冇市場
你D 災難產品 大唔大舊先, 依家正常人買樓都係得果200尺左右 你要諗下會唔會有咁多人放係屋企
https://t.me/startuphkg

樓主果個咩group? 係唔係呢個group?
Online shop 中
Tg傾https://t.me/sunfish531
岩架喇
宜家咁多中資起樓
隨時死人冧樓
發覺一邊返全職一邊開公司係好辛苦, 最好開完公司賣下廣告之後有人開始搵你傾就resign, 唔係既話根本好難就到時間同d客傾, 返緊自己份工成日走出去聽電話, 又要整報價又要請假走上D客度傾搞到兩頭唔到岸
絲打不如留tg交流下?
hello, 我都係開手作網店,籌備中。
有得做就可以quit 工教班,因為放工或星期六日去教好攰。建議開頭每日放工用一,兩個鐘搞online,試下水溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞