郵政署 二級助理郵務監督 (每月港幣22,865元至每月港幣53,195元)

1001 回覆
136 Like 17 Dislike
晚晚OT無收工的

最鍾意ot
頭先追咗吓其他forum嘅post,原來呢個位真係幾甘吓,有機會星期六日都要返,因為要管住啲郵局,諗落又係喎啲郵局好似開埋星期六,重要OT無補水
連登仔唔係屌撚死公務員咩? 個個鳩衝去報呀?
英文無3點算?
有無野可以代替?
有無女人做?
狗沖去報!留名
做得過
高級小小已經冇架啦
因為政府OT要批架
有時D野做唔哂就要自己OT
個D無補水架
都係做狗 揀份人工高嘅
根本高級少少既工已經要OT架啦
幾皮野請個人淨係office hour先辦工咩
低級就有得補,好似話以前郵差OT補完水之後啲人工重高過管人嗰個
政府做到管人級別OT真係咪使旨意可以補水,一嚟管人人工已經高,二嚟管人條友OT即係話你唔夠能力,你走去補水個上司應該屌到你暈 EO好似一樣情況
而且呢個位聽聞係會俾上司捽到你暈,重要一次過管勁多間局,到時下屬唔聽你點,上司又不停屌你,做咗夾心階層,呢個位只係最低嘅管人級別,除非係M男,如果唔係應該幾難頂得順
同埋17年先升到max,雖然好似係升得快,但聽聞呢個位一年已經轉幾次人,waiting list call到無得再call,所以人工高係要付出代價
之前聽過talk
好要人下
有錢都冇命享
我細細個幫老母買郵票
唔見政府職位空缺個app有job ad 既?
留名
lm
請得5-10個
成班講到好辛苦咁好似聽日Report duty咁
頭先追咗吓其他forum嘅post,原來呢個位真係幾甘吓,有機會星期六日都要返,因為要管住啲郵局,諗落又係喎啲郵局好似開埋星期六,重要OT無補水
公務員OT唔係有補水架咩
低級就有得補,好似話以前郵差OT補完水之後啲人工重高過管人嗰個
政府做到管人級別OT真係咪使旨意可以補水,一嚟管人人工已經高,二嚟管人條友OT即係話你唔夠能力,你走去補水個上司應該屌到你暈 EO好似一樣情況
而且呢個位聽聞係會俾上司捽到你暈,重要一次過管勁多間局,到時下屬唔聽你點,上司又不停屌你,做咗夾心階層,呢個位只係最低嘅管人級別,除非係M男,如果唔係應該幾難頂得順
同埋17年先升到max,雖然好似係升得快,但聽聞呢個位一年已經轉幾次人,waiting list call到無得再call,所以人工高係要付出代價

waiting list call到冇得再call, 正
我可以
(a) (i) 在香港中學文憑考試五科考獲第3級或同等或以上成績,或具同等學歷 [註(1)及註(2)];或
(ii) 在香港高級程度會考兩科高級程度科目考獲E級或以上成績,以及在香港中學會考另外三科考獲第3級/C級或以上成績,或具同等學歷[註(2)];以及
(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考中國語文科和英國語文科取得第2級或以上成績,或同等成績[註(3)]。 註:(1) 政府在聘任公務員時,香港中學文憑考試應用學習科目「達標並表現優異」成績(或2018年或之後香港中學文憑考試應用學習科目「達標並表現優異(I)」成績)/應用學習中文(非華語學生適用)科目「達標並表現優異」成績(最多計算兩科),以及其他語言科目C級成績,會被視為相等於新高中科目第3級成績;香港中學文憑考試應用學習科目[包括應用學習中文(非華語學生適用)科目](最多計算兩科)「達標」成績,以及其他語言科目E級成績,會被視為相等於新高中科目第2級成績。

以前會考得10分, 得Maths C, 英文(Syl B) D...

但之後讀左topup degree, 同有Local U Master....佢會唔會照因為我會考成績而disqualify??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞