中國國產瀏覽器紅芯宣布完成2.5億融資 隨即被踢爆用chrome內核

239 回覆
446 Like 4 Dislike
影衰晒科大,唉
有前科!

呢個高婧 有份攪 MiniWeb App (2012年頭嘅嘢)

MiniWeb App 係咩? 就係標榜 "慳 Data",但就將報紙, 唔同類型網站, Blog, 討論區嘅內容擺晒自己 server,再比 App的使用者訂閱跟住收錢。而 MiniWeb 係無得到網站, 報紙同意就去,repost 人哋內容。

簡單講就係侵權,Repost 人哋嘅內容再去賺錢,而 D 網站/blog 人流就比佢搶撚晒。

Link:
科大故事 - 高婧談企業家的創業精神
講佢間 MiniWeb
http://ebookshelf.ust.hk/flippingbook/R69592/files/assets/basic-html/page12.html

MiniWeb侵犯版權 錯得離譜
http://www.daisymarisfung.com/2012/01/16/miniweb-copyright-infringement/

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20120116/15986302

陳本峰(左)嘅團隊開發 miniweb軟件,用來瀏覽訂閱網站,可減少九成數據用量。

.......今年32歲的陳本峰去年中辭去微軟高級工程師工作回港創業。他指目前的網頁主要為個人電腦而編製,用手機無線瀏覽,數據用量便很大,一旦電訊商取消無限上網服務計劃,用量很容易爆煲。 ......

屌, 同一班人黎嘅
都係科大......
有前科!

呢個高婧 有份攪 MiniWeb App (2012年頭嘅嘢)

MiniWeb App 係咩? 就係標榜 "慳 Data",但就將報紙, 唔同類型網站, Blog, 討論區嘅內容擺晒自己 server,再比 App的使用者訂閱跟住收錢。而 MiniWeb 係無得到網站, 報紙同意就去,repost 人哋內容。

簡單講就係侵權,Repost 人哋嘅內容再去賺錢,而 D 網站/blog 人流就比佢搶撚晒。

Link:
科大故事 - 高婧談企業家的創業精神
講佢間 MiniWeb
http://ebookshelf.ust.hk/flippingbook/R69592/files/assets/basic-html/page12.html

MiniWeb侵犯版權 錯得離譜
http://www.daisymarisfung.com/2012/01/16/miniweb-copyright-infringement/

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20120116/15986302

陳本峰(左)嘅團隊開發 miniweb軟件,用來瀏覽訂閱網站,可減少九成數據用量。

.......今年32歲的陳本峰去年中辭去微軟高級工程師工作回港創業。他指目前的網頁主要為個人電腦而編製,用手機無線瀏覽,數據用量便很大,一旦電訊商取消無限上網服務計劃,用量很容易爆煲。 ......

屌, 同一班人黎嘅
都係科大......

經驗累積智慧咪就係呢啲

紅芯

痴撚線
大陸佬邊識呢啲咁基礎技術。

講到2億好多咁夠開發一個browser出黎咁

2億都整唔到一個browser?

利伸電腦白痴

Gecko = 當年AOL
Trident/Tasman=MS
Webkit = 合各家之力
Opera = 都要轉webkit
Safari = Apple

二億港紙佢都仲要Cap ,咁攪條毛?
其實不如直接收購firefox啦

中央大把錢
屌你收兩億連個檔案名都唔改
拉撚左個CEO就最岩
紅芯瀏覽器回應抄襲門 站在巨人肩膀上做了創新

宣稱打破美國壟斷、自主研發出國產瀏覽器內核的紅芯瀏覽器,卻被質疑使用的是谷歌Chrome內核。早前紅芯曾獲2.5億元人民幣融資。

紅芯聯合創始人高婧回應,紅芯瀏覽器「包含Chrome在裏面」,但並非抄襲,而是「站在巨人的肩膀上去做創新」。「單看安裝包是看不到任何東西的」。她還稱,客戶滿意度很高,「絕不是那些人說的拿國產概念去騙錢」。

支那人一貫作風: 死不認錯
原來錢係咁易呃
咁佢加左d監視功能都算係創新既
我宣布科大成為香港第一學府
科大最多大陸仔
決定自主研發玻璃 整個玻璃芯!
紅芯瀏覽器回應抄襲門 站在巨人肩膀上做了創新

宣稱打破美國壟斷、自主研發出國產瀏覽器內核的紅芯瀏覽器,卻被質疑使用的是谷歌Chrome內核。早前紅芯曾獲2.5億元人民幣融資。

紅芯聯合創始人高婧回應,紅芯瀏覽器「包含Chrome在裏面」,但並非抄襲,而是「站在巨人的肩膀上去做創新」。「單看安裝包是看不到任何東西的」。她還稱,客戶滿意度很高,「絕不是那些人說的拿國產概念去騙錢」。

支那人一貫作風: 死不認錯

沒有美國的Google Chrome, 你什麼都不是
中共究竟有幾蠢
將兩億投資俾有抄襲前科,連file名都唔改嘅team
中共究竟有幾蠢

最撚柒嘅係科大又居然鍾意收埋啲咁嘅垃圾
科大讀商商做科技?係人都商科野都剩係學到呃人,搵商科人做實事?
咁就2億
個icon都咁似
講到2億好多咁夠開發一個browser出黎咁

利伸電腦白痴

我係咁計既,IT狗平均人工4皮野一個月。
請20人,用左80萬,再用15萬請2個睇場,office開資5皮一個月,齊頭100萬一個月。

計埋software license 要2000萬,supports 要2000萬,公司要run 2年出野。人力資源再多個3倍,計到7200萬,共1億1千2百萬,r到2億 但仲要dub google,點講得過去。
中共究竟有幾蠢

最撚柒嘅係科大又居然鍾意收埋啲咁嘅垃圾

唔好講少,全香港都差唔多呢d垃圾奶Dee先。
有冇人send信俾科大同哈佛問下佢地點睇校友研發出中國國產瀏覽器?

利伸電腦白痴

我係咁計既,IT狗平均人工4皮野一個月。
請20人,用左80萬,再用15萬請2個睇場,office開資5皮一個月,齊頭100萬一個月。

計埋software license 要2000萬,supports 要2000萬,公司要run 2年出野。人力資源再多個3倍,計到7200萬,共1億1千2百萬,r到2億 但仲要dub google,點講得過去。

但係一百二十人都未必寫得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞