認真交友既APP有邊d好用?(實際測試後功能分析比較)

27 回覆
3 Like 9 Dislike
依家要識個好對象都唔係咁容易
雖然小弟這一生不羈愛自由
但係老母三日唔埋就問小弟幾時帶條女番屋企比佢老人家望下
除左係現實中參加下聯誼 請朋友介紹下
呢幾個月都用左幾個交友APP
號稱係主打認真交友
究竟有邊d好用 以下小小心得分享

係分享之前都補充下
小弟覺得交友APP係幫到果d平時唔係咁多時間識女既人
平時番工都可以偷d時間玩下
如果下下都要參加咩聯誼
貴之餘 一場活動起碼都幾個鐘頭
平時邊有咁多幾個鐘頭可以用(人生有幾多個十年)

1. Coffee Meets Bagel
優點:號稱女多過男,個人感覺係。。。確實幾多女,而且好多都係真人,如果唔需要更多既配對機會既話係免費APP
缺點:個對話淨係停留一個禮拜左右,如果你一個禮拜內拎唔到whatsapp/fb就886,又要從頭開始(偏偏有好多女唔多肯比其他聯絡方式,小弟已經撲空左幾次)

D女既認真程度:★★★★☆
D女既樣:★★★☆☆
D女好唔好傾:★★★☆☆
收費:★★☆☆☆
難用程度:★★★★☆
整體cp值:★★★☆☆

心得:
CMB唔似Tinder咁第一頁就有好多個人既相比你掃
註冊既時候首先你要填晒自己的既個人資料
學歷阿 職業阿 個人介紹阿 唔填仲唔可以禁下一步
所以係註冊既時候就要填晒
之後個APP會自動幫你match適合你既人(唔會有好多個)

之前有d巴絲打話好容易識到人
不過可能係其他仔既質素太好
渣法拉利年薪千萬 小弟真係比唔上其他仔
如果想增加配對機會就要比$$$$
小弟都試過比$$$$ 係就係多幾個配對
不過好傾既人都係差不多果幾個

約人經驗:
後來有成功約到一個個女仔出去
其中一個係正常OL 係app度都幾好傾
轉落whatsapp反而無傾得咁密
到後來約出黎食飯 佢一開頭係咁講佢工作上既野
後來我問佢感情狀態 對男朋友有無咩期望之類
佢先話 其實有人追佢 而佢都打算接受對方了
心諗 咁你又同我出黎食飯? = =
之後就無再傾計
香港好似好多人用 唔知大家有無咩其他經驗分享?

2. SweetRing
優點:多重篩選功能,可以縮窄人海既範圍,無限每日配對人數
缺點:好X貴,有分同埋直接買90日/180日/一年VIP (應該都唔會有人買一年啦。。。)

D女既認真程度:★★★★☆
D女既樣:★★★☆☆
D女好唔好傾:★★★★★
收費:★★★★★
難用程度:★★☆☆☆
整體cp值:★★★★☆

心得:
唔知係米個app本身係比d有水既人用
見到個會員費小弟都嚇一跳
初頭試用下都係買住一個月先
註冊係免費既 要填個超長既問卷
想幾時結婚 生唔生小朋友呢d都要填 = =
呢d主打認真交友既APP好似都要填好多資料
一樣都係用fb登入

個人覺得上面d女仔都幾主動
而且傾計既時候都唔會轉彎抹角
雖然好多時都會問到做邊行 結唔結婚之類既問題
不過既然係個婚戀APP 問呢d都正常既
但有時答多幾次都會覺得煩= =
唔會有對話過期既問題 所以可以慢慢傾
D女又唔會覺得我狗公 下下要佢地whatsapp

約人經驗:
小弟既經驗傾大概2-3個禮拜左右
有d女會問出唔出黎見個面
同幾個女仔食過飯
有令女 有正常人 都有個樣普通既
傾計同係個APP度一樣咁好傾
雖然之後無進一步 不過都識多左幾個可以傾計既朋友
雖然真係唔平 不過一分錢一分貨啦
上禮拜又識到一個女仔 暫時都幾夾
希望可以有進一步

3. Paktor
優點:好似無 = = 如果要講既話。。 佢註冊無咁複雜 好多野綁fb會自己搬過黎,問答功能幾有趣,你可以回答你十件事既答案,到你想add人既時候又要估下對方十件事既答案
缺點:一籮筐。。。 假account好多,又有男扮女,而且註冊既時候會設定fb名為你既用戶名,要改仲要request

D女既認真程度:★★☆☆☆
D女既樣:★★★★☆
D女好唔好傾:★★☆☆☆
收費:★★★☆☆
難用程度:★★☆☆☆
整體cp值:★☆☆☆☆

心得:
呢個APP似乎係介於認真交友同輕鬆交友中間
不過小弟覺得管理得唔係咁完善
有唔少假相。。 男扮女account
雖然好努力同d女傾計
但好多時都無人覆
甚至小弟懷疑係chatbot自動回覆
真係好無癮。。 條女索又有咩用 = =

約人經驗:
零。。。 約過幾次都比女放飛機
唔知係咁啱定其實係男扮女驚比人識穿?!
如果有約到小弟再分享下。。
之前都見過有d巴打分享話d女個樣唔差
廣告又多 不過呢個月既體驗真係令小弟有d失望

以上係今次既認真交友APP分享
大家有無其他推介??
連登
SweetRing貴撚到唔係一般人用
全部都係倫敦妹,美容妹

信用欺詐師
打手可唔可以換個ac先出post?
係咁開post讚sweetring
Lovestruck
唔比錢幾乎冇野做到
幾年前玩過買左半年,好撚貴!
真人認證核對身份
可以睇到有咩人like左你,chat就好似其他app
多專業人士成熟穩重type, 同過兩三個出去但之後都冇下文,
可能大家都比左錢都想搵啲高質素啦
各有喜好姐~ 高抬貴手
有錢賺我都想做打手
但至少無左信用欺詐師

或者lovestruck本身就係信用欺詐師
jack'd
其實有鬼用咩,都係有條友打電話問係咪你本人
重點
我淨係用cmb 覺得夠

八個月約過6個男仔,全部都正常。

五個係名校生 。

一個有錢仔
有一個比較gay
一個比較靜 唔主動搵我
一個就失戀無耐
最差嗰個就讀緊mphil 但做傳銷

有個中規中舉幾啱傾就同我噠得到

玩app交男/女朋友就是要不斷努力💪🏻
cmb最好
早排係app識左個 早幾日出左黎睇戲食飯 都有傾有講冇dead air睇完戲都冇話即刻想趕住走咁
但之後whatsapp左幾句之後就斷左 雖然出街前佢都有時會冇覆 而家唔知好唔好再搵人好明明原本好似幾smooth咁
讀緊書/岩岩出黎做野就用tinder啦
cmb係第二個層次
無論男女 都屬於有錢高學歷

要你填學歷 住邊 身高
男人唔填既幾乎無女accpet 資料太少
accept
咁同邊個tat著左?
1/一個有錢仔
2/有一個比較gay
3/一個比較靜 唔主動搵我
4/一個就失戀無耐
5/最差嗰個就讀緊mphil 但做傳銷

6/有個中規中舉幾啱傾就同我噠得到

第六個
自膠

進行中?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞