【警世│最後跳船機會】入IVE嘅心理準備及注意事項

62 回覆
53 Like 5 Dislike
恭喜曬入到IVE嘅咁多位Freshmen
但係作為已Grad左升左八大嘅學渣老鬼,有責任要提醒下大家
係入IVE之前,絕對要諗清楚
自己係唔係適合讀I大

條路自己揀,仆街唔好喊

心理準備及注意事項
1) 有班級制度。同其他大專唔同,IVE有比較似中學嘅班級制度,係會有班主任甚至係有班長 屌你老尾都痴撚線。咁你可能問咁有咩唔好? 咁樣做雖然可能會令到你容易識到人,但變相就非常依賴班入面唔同人嘅關係,當你唔好彩個班好撚多Freerider嘅時候,局限左你去搵更加好嘅Groupmates嘅機會。

2)冇得Reg科。因為班級制度嘅關係,Set死曬要班一齊上同樣嘅科。Killer係IVE真係好撚多,hea教嘅更多。你冇得用reg科嚟避開Killer同教畜,因為IVE已經編排好曬啦
下個sem有Killer有教畜?硬食啦IVE仔

3)學生證冇得用自己相,仲要用垃圾webcam影,柒到飛起。所以各位FM bb記得執好眼耳口鼻先好影,影完一定要Chur撚住佢要睇返張相掂唔掂。 (我入到U第一件事就係張IVE學生證放左入碎紙機)

4)IVE冇Sem break。各位Freshmen依家暑假有得瞓就好瞓啦,IVE係冇Sem break呢樣野。
Sem 1同Sem4 係一月考Final(我地叫EA),考完試嘅第二日就直接開第二個Sem啦屌你 Sem 2 五月考完試想好似其他大專院校咁有長達三個月先sem break?唔好意思,考完試就直接開Sem 3,強制有summer sem呀,暑假?Sorry呀IVE仔係得個八月有個暑假仔咁,慘過中學雞呀陰公

5) 好撚多八半堂,好少機會有Day off。因IVE將三年嘅課程改變成為兩年,所以課程係塞滿曬係一星期五日,應該冇一間大專院校係有咁多撚八半堂。

6)一個sem好撚多科讀。我睇返原來我一年有200幾個credit要讀(唔係兩年,係一年),相比我依家大學2年都係得60個Credit,可想而知IVE同學一個sem要讀幾多科啦

7)周圍D人讀得好hea。應該係科嘅問題,我讀BA,同班好多人CGPA都1.X,2都唔撚過真係痴撚線。反而IT/ENG好多人輕鬆過三。

8)IVE課程不利Non-Jupas升學。特別我讀BA,唔會教你點樣申請唔同大學,只會叫你讀佢個垃圾Top-up Shape同Thei。(Eng/IT會好好多,特別係EE/ME/SE等等嘅科升UGC率係高撚過Asso)

話說我Non-Jupas 去in某間自資院校(唔開名)嘅Professor暗地串柒我IVE出身(已經唔記得佢串我咩),我個下係即刻拍枱屌柒佢同即刻走人。雖然最後收到UGC offer但係只係好好彩,個間大學咁啱係唔會理你咩院校主要睇你咩GPA同interview表現。 真心的,出面好多人真係會睇唔起IVE仔,所以各位同學要努力呀,唔好比人睇死

9)IVE GPA係唔拉curve。計GPA嚟講無其他cc咁著數,就算係全科最高分個幾個,GPA可能得3.2-3.5,好難同其他CC嘅學生競爭,所以有心升U嘅朋友,入hkcc cccu更稱心。IVE,只係一間比BUCIE好少少嘅一間學店。

10)冇24拉把,九點鐘準時趕人走。想搵通宵書嘅要當年我要潛入大學嘅圖書館

11)IVE冇野快,收錢先係最快。呢個唔解釋啦。

雖然上面講到好衰咁,但其實IVE仲有唔同嘅好處嘅。

1) 會比讀Asso更易搵工。學校有好多Intern嘅機會,我之前就係去左間廣告公司做左一年嘅Intern,出面好多工要一年經驗,我依家year 3已經優勝過同級好多同學(咁又有可能只係我間大學冇咩intern做 )

3)雖然多教畜,但更多有心嘅老師,有困難真係會幫你,唔會hea走你。

4)多分校,去到邊都可以去個間分校做野,呢個真心方便。

5)Canteen質素唔差,特別係柴大同青大。

6)除左SDD之外,冇咩唔關自己科事嘅On9科要讀,可以專注自己讀嘅Major

7)on9科SDD hea讀都pass,根本唔洗理

8)同八大一樣係有Hall住,入宿門檻又唔高,有Reg就有得住 ( DSE 3分都有得Hall住呀屌你)

9)中文授課,英文底子差都唔緊要。

10)GPA唔過2都唔會踢你出校,無論點一定會比你畢到業。

11) GPA過2就有VTC嘅Degree讀。

所以如果你係一心諗住直接出嚟做野/hea兩年/讀個Top up唔Aim入八大的話,IVE歡迎你

記得呀,條路自己揀咋
墊底so sad but ture
就算讀IVE嘅路幾難行都好 ,請記住。你嘅背後有好多人支持住係,身邊有好多好嘅隊友支援住你

快啲入嚟搵屬於你嘅隊友啦
IVE新生準備處決落地獄區Telegram group
https://t.me/joinchat/Al-F-EYA-CJCtZ8F8p5eCg
經過Thei點會有IVE仔呀?
個班係Thei班生番馬嬲嚟
IVE雖然已經改學分制好多年,但係因為學科有修讀次序,亦唔想學生拉長讀,所以詎已經set好嗮每個學期要讀既科,學分只係反映佔總分比重,唔係比學生自由報科,所以同以前行年級制無大分別。
因為可唔可以自由drop科,班級結構同學生組成都好穩定,所以繼續有班主任(唔一定有教自己班),甚至有所謂班長(聯絡角色),升班都係同上年一樣,學分制但維持中學班別模式。

有分校課室裝左拍卡機,用學生證打卡計出席時間,但繼續用點名薄,學生證打卡系統記錄時間,以前遲到只要收點名薄前返,最多記遲到,有啲tutor會臨收點名薄至點名,宜家要打卡遲十五分鐘可以當無返,有分校既洗手間無論男女都要拍卡入。

IVE啲evening course開到成夜晚十點,唔會夜晚九點就趕人走,留到凌晨要睇分校,基本上你有學生證啲看更都唔會點阻你,但係就算 TY / CW 都好多地方關燈同停冷氣。

IVE圖書館除左CW TY ST收夜晚九點,其他都收八點,除左前三間大校外,其他星期六只有上午,星期日同公眾假期全休,暑期全部只開上午,開放時間同大學有好大分別。IVE圖書館藏書10間加埋多個好多大學,而且80年代既書都有,但睇書同借書既人唔多,溫習室啲人當左係遊戲室。

IVE伙食差出嗮名,尤其係細校,同開係公共街市既九流小食店分別唔大,但要食都唔係隨時有,全部星期六下午、星期日,學院假期唔開,暑期只開上午,仲有好多汽水機係canteen裡面,有啲分校詎唔開連飲包維他奶都有困難或者行好遠。

IVE對比其他HD其中一個優勢係學歷認可同符合出牌要求,以前升上大學機會好少,VTC宜家開埋Thei同shape打通天地線,有錢全日制去Thei,要揾工可以上shape,同埋詎有做專業資格認可,Thei既工程土木好多入左SSSDP,top上去每年交唔使三萬就可讀埋學位,當然好計較Thei證書唔係大學就唔好讀啦,因為VTC無計劃要好似其他學院要Thei搞正名,因為詎認為有專業資格認可已經夠。
仲有呀
IVE retake真係好撚貴呀
ive中學
好想個IVE有冇訓導主任
ive中學
好想IVE有冇訓導主任

入青i既心理準備
清真寺
冇 不過有d老師會當ive仔係中學生咁教
呢個真
上lecture遲到都要開名屌
有病
有女既 不過小咁解 每個學年頭2個sem都有唔小女著到成個OL咁
其實唔可以話冇sem break 只不過佢係 seem break 之後先考試, 所以考試前果幾個星期其實包埋break , 對比起大學教哂d野即刻exam可以話各有利弊 ,

大學係exam 完果吓好爽(因為真係乜都唔洗諗),但相對少好多時間溫書同埋考得好密(連續幾日考一日一課咁) ,

i 大就係你可以選擇用拎黎break 既時間用黎溫書, 當然可以拎番黎break ,好處就係多左時間溫書起碼唔洗怕唔夠時間溫而f先,缺點係考完得番幾日又開sem, 不過其實都有暑假,sem3 就係會好似大學咁exam 完先放break,
所以sem3要小心唔好諗住exam前大把時間溫

利申,懶人一名負碌升左上u
識樓主真人
屌你啦恒管仔
做咩爆我出嚟
IVE雖然已經改學分制好多年,但係因為學科有修讀次序,亦唔想學生拉長讀,所以詎已經set好嗮每個學期要讀既科,學分只係反映佔總分比重,唔係比學生自由報科,所以同以前行年級制無大分別。
因為可唔可以自由drop科,班級結構同學生組成都好穩定,所以繼續有班主任(唔一定有教自己班),甚至有所謂班長(聯絡角色),升班都係同上年一樣,學分制但維持中學班別模式。

多謝師兄補充
你咁講以前個套好好多,可以自由編排時間選讀科目 !
好過現在中學式教學 !
依家個種真係好垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞