有研究九型人格/16型職業人格嘅入嚟

20 回覆
2 Like 4 Dislike
小弟有玩過九型人格, 但係個結果顯示我係四號同九號, 而MBTI就話我係ISFP

除咗ISFP, 四號仲有邊幾個MBTI類型係可以對應返?
你有冇check埋4v5/4v3果啲

4號仔都好多style
有呀, 佢話4w3等同ISFP, ENFP同ENFJ, 而4w5就INFP同INFJ. 不過, 早排我上九型人格某個官方YouTube之後, 個創辦人話4號係低能量嘅類型, 即係內向。而MBTI就話呢種型號有外向嘅, 所以我至好奇。
佢係INFJ至啱
你咁講我都去check左轉,我check出來同之前幾個月前完全唔同,我都O左
intj
兩樣都做過 之前有研究過下

enneagram好似仲有分sx/so/sp?

不如你地講下邊個網做 同邊到睇material
你係8號? 順帶一提, 我初頭以為3號會係E*T*, 但係睇完關於九型人格嘅「梁心看世界」之後, 先發覺原來2, 3, 4都係感情主導。所以, 3號應該係E*F*。

話我係4號同9號嗰個係喺手機「九型人格144題」度做
1號
不寬容、妄想、懲罰性
自以為是,總以為自己對,別人錯
愛在雞蛋裏桃骨頭
偽君子,滿口仁義道德,背地裏卻做不見得光的事
心胸狹窄
九型人格要成個結果一齊睇架
4號最高分,但5號差1分
就要4號5號一齊睇
<各類型分數>
第一型︰15
第二型︰7
第三型︰13
第四型︰1
第五型︰7
第六型︰12
第七型︰7
第八型︰7
第九型︰7

其實你敢講自己啲缺點, 已經證明你份人唔差

但我相信自己係ISFP, 事關我覺得自己Fi強過Fe, 而Se就好敏感
Intp
5w4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞