(認真post) 女朋友因為我ex幫我打過飛機而想分手

93 回覆
1 Like 15 Dislike
你男朋友捱左年半

係 所以呢幾年我用我最多嘅愛佢愛佢 個個都等我地結婚 重點 我唔港女唔大洗 最近佢畢業 返工唔夠錢用我直頭煮飯比佢帶 ⋯ ⋯ 因爲我重未搵到工 今年fg 講返樓主先 。唔想 騎劫 樓主想知多啲女仔會亂諗咩嘅可以再問問我 我都想有情人可以開花

老老實實,我想搭單問一問,我條女因為我前年10周年無驚喜無表示,同半年前我誤會左佢講既野無註冊到,而家佢係咁鬧情緒,唔想見我,又成日喊,又話唔嬲我呀,而家又唔想註冊呀,依個情況以你黎睇會持續幾耐?

去到十周年 ,我都未經歷過
就咁睇 , 誤會都唔係一日半日嘅事 ,要結婚前題係有信任 , 如果佢唔信你或對你冇信心 你咪比信心佢囉 (咁好輕鬆 好快就冇事)但如果係心淡 咁就煩啲 因為長跑好多時都會冇刺激感 你試下比啲驚喜佢 (要佢真係鐘意嘅 唔係嘅話要係突顯出你唔了解佢唔細心嘅缺點)
我知一定有人話女人煩 叫雞好過
但搵到一個全心全意愛你嘅女人真係好難得 加油
重點係唔好勉強自己 真係想做完做 死忍冇用 到最後你都會心淡 如果女仔都有問題 試下大家攞個心出嚟傾下 缺點什麼的 試下改下囉 (both 唔係單向 感覺係雙向)如果做咁多野個女仔都冇心動 咁你就要諗下佢值唔值你投資落去了。 我係絲唔代表我會幫哂女仔 , 感情係雙方嘅。

最後 如果都捱咗咁多年 應該係發下脾氣啫 比啲心意 應該好快冇事

中肯
什麼唔嬲你一定係假
(我唔嬲你我係心淡咋 )我發癲講唔小
潛台詞 做啲野表示你嘅愛喇 抱住我又好咩都好 唔好成舊木咁

要睇人。唔係個個受呢套 你唔好狗沖去做最後搞到你女朋友真心嬲 諗下佢鐘意咩 小手工 愛心卡 我好受呢套 但你女朋友受咩就等你知

衝埋去攬實在太無心思
我更希望係做d野哄佢 哄到佢下左氣想攬翻我轉頭
因為在佢嘅角度 覺得你騙咗佢
覺得(做愛)好偉大 應該大家都係第一次最美好
但邊有咁多完美童話。我用咗成年幾先見到我男朋友嘅好 現在提起都心痛但我會同佢講叫佢比我咬一口發洩下就冇事 (當係打情罵俏一種喇 好細力

如果真係愛佢 就試下係佢角度諗下 試下體諒佢 主動溝通 唔係叫你(死忍 )
唔好死忍 唔好死忍 唔好死忍 好重要所以講三次
而係溝通溝通再溝通 佢唔講就你講哂你嘅感受 比佢了解你 佢愛你先會心痛啫 唔愛你理得你 愈愛愈痛呀 同埋會ff好多野 , 你陪佢多啲 最好清紀錄 唔好比佢發現你同ex嘅對話whatsapp 等 (一見到一定又一場腥風血雨)

的確大家都係第一次做
只係做之前我多佢一樣性經驗 令佢覺得佢無辦法完全佔有我
佢成日話唔開心時搵辦法諗起我既好就得 我諗呢樣佢同你諗法相似
依家講起以前相關既事 佢都會立即靜左 我完全唔知點做

我明白佢會好唔開心 所以我盡力體諒緊佢 成日叫佢有咩唔開心要講出來
但我又唔敢主動溝通 因為試過幾次 一講反而打左佢入負面情緒

紀錄我已經盡量清哂 但都試過幾次比佢見到D同ex有關既野 又唔開心

人個腦係咁 一有小小連系啲負面記憶就會爆哂出嚟 一發不可收拾 佢都控制唔到 (因為人天性係咁 要保護自己 錯過就唔想再錯 所以愈痛嘅事愈難忘記)同時都代表佢真係好重視你佢自會咁痛又唔放手 其實可能佢日日都係到同自己內心拔河 (至少果時嘅我係)

你做到嘅只有陪佢陪佢陪佢同埋唔好再騙佢 有咩大話一次過爆哂出嚟 接唔接受到就等佢做化 (一係就騙佢一世)自己簡

我到呢家佢啲朋友講起佢ex 我都會唔識反應 會扮去洗手間唔去聽

所以 ,你要等佢慢慢接受 對你對佢都係大考驗 (呢關捱得過下一關就你結婚嫁喇 捱到就一世)

真係愛佢你就會明其實佢都好痛 但咁痛都比隻豬你 你諗下人地幾愛你

我知實好多人話邊有真愛 中出即飛 女人係雞
但我信 我信有真心 有真愛 要堅持呀巴打
因為在佢嘅角度 覺得你騙咗佢
覺得(做愛)好偉大 應該大家都係第一次最美好
但邊有咁多完美童話。我用咗成年幾先見到我男朋友嘅好 現在提起都心痛但我會同佢講叫佢比我咬一口發洩下就冇事 (當係打情罵俏一種喇 好細力

如果真係愛佢 就試下係佢角度諗下 試下體諒佢 主動溝通 唔係叫你(死忍 )
唔好死忍 唔好死忍 唔好死忍 好重要所以講三次
而係溝通溝通再溝通 佢唔講就你講哂你嘅感受 比佢了解你 佢愛你先會心痛啫 唔愛你理得你 愈愛愈痛呀 同埋會ff好多野 , 你陪佢多啲 最好清紀錄 唔好比佢發現你同ex嘅對話whatsapp 等 (一見到一定又一場腥風血雨)

的確大家都係第一次做
只係做之前我多佢一樣性經驗 令佢覺得佢無辦法完全佔有我
佢成日話唔開心時搵辦法諗起我既好就得 我諗呢樣佢同你諗法相似
依家講起以前相關既事 佢都會立即靜左 我完全唔知點做

我明白佢會好唔開心 所以我盡力體諒緊佢 成日叫佢有咩唔開心要講出來
但我又唔敢主動溝通 因為試過幾次 一講反而打左佢入負面情緒

紀錄我已經盡量清哂 但都試過幾次比佢見到D同ex有關既野 又唔開心

人個腦係咁 一有小小連系啲負面記憶就會爆哂出嚟 一發不可收拾 佢都控制唔到 (因為人天性係咁 要保護自己 錯過就唔想再錯 所以愈痛嘅事愈難忘記)同時都代表佢真係好重視你佢自會咁痛又唔放手 其實可能佢日日都係到同自己內心拔河 (至少果時嘅我係)

你做到嘅只有陪佢陪佢陪佢同埋唔好再騙佢 有咩大話一次過爆哂出嚟 接唔接受到就等佢做化 (一係就騙佢一世)自己簡

我到呢家佢啲朋友講起佢ex 我都會唔識反應 會扮去洗手間唔去聽

所以 ,你要等佢慢慢接受 對你對佢都係大考驗 (呢關捱得過下一關就你結婚嫁喇 捱到就一世)

真係愛佢你就會明其實佢都好痛 但咁痛都比隻豬你 你諗下人地幾愛你

我知實好多人話邊有真愛 中出即飛 女人係雞
但我信 我信有真心 有真愛 要堅持呀巴打

佢都好保護自己
你講得岩, 佢咁都比隻豬我, 其實都好愛我
不過我都曾經講過佢係唔夠愛我先接受唔到我, 佢承認左呢個說法
但唔知我咁講有冇hurt到佢

我無野再呃佢啦. 依家等緊佢好翻, 同埋好彩依家都重可以好多時間陪佢

多謝哂絲打
你男朋友捱左年半

係 所以呢幾年我用我最多嘅愛佢愛佢 個個都等我地結婚 重點 我唔港女唔大洗 最近佢畢業 返工唔夠錢用我直頭煮飯比佢帶 ⋯ ⋯ 因爲我重未搵到工 今年fg 講返樓主先 。唔想 騎劫 樓主想知多啲女仔會亂諗咩嘅可以再問問我 我都想有情人可以開花

老老實實,我想搭單問一問,我條女因為我前年10周年無驚喜無表示,同半年前我誤會左佢講既野無註冊到,而家佢係咁鬧情緒,唔想見我,又成日喊,又話唔嬲我呀,而家又唔想註冊呀,依個情況以你黎睇會持續幾耐?

10年真係好難唔懶左
同埋兩個人痴得咁近 好難有動力去為佢準備驚喜

係囉,我就係以為拍左11年拖,都無乜鬧交,相安無事,拍左咁耐,大家團愛火其實都無熄過減弱過,成日都想見到大家,最多都係講結婚果陣,大家都有d意見,條女又成日話唔急,又話聽哂我講
我就無再為意,點知條女突然情緒爆發,講翻哂之前d野,又話我無表示,又話2020太耐,佢老豆仲嬲過佢,又話之前想註冊先,不過我又唔show佢

我而家真係唔知點搞好,我哄佢都哄左我成個幾月,係而家先話好少少,起碼我放假佢肯見下我,不過佢返工唔俾我接佢,話想自己1個

咁搞法我都就黎崩潰
什麼唔嬲你一定係假

要睇人。唔係個個受呢套 你唔好狗沖去做最後搞到你女朋友真心嬲 諗下佢鐘意咩 小手工 愛心卡 我好受呢套 但你女朋友受咩就等你知

我都唔知佢受乜,佢話唔好再哂錢買野俾佢,咁我試下佢鐘意既野零食,再試埋心意卡啦

10年真係好難唔懶左
同埋兩個人痴得咁近 好難有動力去為佢準備驚喜

係囉,我就係以為拍左11年拖,都無乜鬧交,相安無事,拍左咁耐,大家團愛火其實都無熄過減弱過,成日都想見到大家,最多都係講結婚果陣,大家都有d意見,條女又成日話唔急,又話聽哂我講
我就無再為意,點知條女突然情緒爆發,講翻哂之前d野,又話我無表示,又話2020太耐,佢老豆仲嬲過佢,又話之前想註冊先,不過我又唔show佢

我而家真係唔知點搞好,我哄佢都哄左我成個幾月,係而家先話好少少,起碼我放假佢肯見下我,不過佢返工唔俾我接佢,話想自己1個

咁搞法我都就黎崩潰

男仔同女仔諗法唔同 話唔急其實唔想比壓力你體諒你

但其實你地都拍咁耐拖 年紀有番咁上下喇 都應該有三字頭 咁個女就唔係唔急喇。三十五都高齡產婦喇。 如果你令佢覺得你未準備好 ⋯ 咁咪會心痛心淡囉。

女人係好撚煩嫁 ⋯我都知。但女人唔煩果時又好撚好 ,成個老母咁愛你。所以 ,所有野都有兩面 ,崩潰就諗下佢嘅好喇 ,一齊咁耐唔易嫁 ,只係結婚係一個大難關 , 好難冇壓力唔嘈交就過渡到。

佢都唔係十八廿二 要為將來打算 男人就四十一支花 女人過三十都人老珠黃喇 佢比哂所有青春你 就你愛你嘅證明喇 比多啲安全感佢 呢個階段佢未必要刺激 而係安全感。
什麼唔嬲你一定係假

我都唔知佢受乜,佢話唔好再哂錢買野俾佢,咁我試下佢鐘意既野零食,再試埋心意卡啦

我知好撚多港女 但我個人而言 我男朋友整啲小手作我已經好好好開心 反而買貴野會唔開心 覺得浪費錢 要預咗失敗 但都要再接再厲 加油
不過認真 女人過三十結婚其實唔係咁好。過三十有bb已經唔係咁穩定 雖然我都知香港地好難早結 那有錢 不過盡力比信心佢喇。如果佢想注冊先 而你又認定佢嘅 咪注咗先囉 幾千蚊
重點係你想 (唔好到時話咩你想注我咪注囉 呢家又唔鐘意 點點點)佢反面都似
因為佢會聽成 (係你逼我我先注咋 你估我想嫁。? ) 咁佢一定好傷好傷。 又會因誤會而嘈。

所以講野前諗下對方感受 ,設地而想 將心比心 一齊要辛苦要開心嫁嘛 唔係叫會騙佢 攞真誠出嚟
同佢講平行世界既理念
係一個你ex冇幫你打飛機既世界入面
你今日係唔會同你現任係埋一齊
吹到佢亂撚哂之後
個總結就係
當日佢幫你打飛機
做就倒你地今日一齊
如果你要再選擇多一次,為左同佢(現任)一齊,你都會恨下心頭接受ex幫你打飛機

我自已打完都濕撚曬
你條女聽完應該會上下都濕撚曬
喊住咁同你扑
不過認真 女人過三十結婚其實唔係咁好。過三十有bb已經唔係咁穩定 雖然我都知香港地好難早結 那有錢 不過盡力比信心佢喇。如果佢想注冊先 而你又認定佢嘅 咪注咗先囉 幾千蚊
重點係你想 (唔好到時話咩你想注我咪注囉 呢家又唔鐘意 點點點)佢反面都似
因為佢會聽成 (係你逼我我先注咋 你估我想嫁。? ) 咁佢一定好傷好傷。 又會因誤會而嘈。

所以講野前諗下對方感受 ,設地而想 將心比心 一齊要辛苦要開心嫁嘛 唔係叫會騙佢 攞真誠出嚟

佢之前就係講d唔講d,問佢呢,佢又喊,佢話註冊,我就以為係做哂結婚要做既野,買樓/租樓擺酒,所以我就同佢講唔夠錢
我都係佢鬧情緒,我不停估估下,先撞中佢諗乜之後,
戒子,註冊日期都搞好哂,佢而家話唔想,唉,我而家真係好自責呀

佢之前就係講d唔講d,問佢呢,佢又喊,佢話註冊,我就以為係做哂結婚要做既野,買樓/租樓擺酒,所以我就同佢講唔夠錢
我都係佢鬧情緒,我不停估估下,先撞中佢諗乜之後,
戒子,註冊日期都搞好哂,佢而家話唔想,唉,我而家真係好自責呀

話到比佢知你好自責 叫佢比多次機會你 我覺得你地係愛對方嘅 只係咁多年懶去溝通搞到咩都要估 佢又可以好就你 你又忽略咗佢嘅細心當老鳳 佢咪覺得你唔珍惜囉 做啲野比佢感受到就應該冇事嫁喇 前題係真係正視你女朋友嘅問題正視佢 問下自已 幾耐冇真心咁係佢身上花心思 ? 自責會反思已經做啱第一步。 之後要做就係比佢感受到。

試問仙人掌就算幾耐種唔比水都會死喇。係咪。快啲比多啲水佢
多謝你意見

希望佢真係感受到我既誠意同愛意,我真係好耐都無試過果種會失去佢既感覺

依排真係搞到“羅羅亂”
比時間佢冷靜下... 唔好搵佢
你每日想搵佢果陣就寫落本簿到
如果佢討厭你 你搵佢佢根本唔想睇你d message
咁只會覺得你更煩更討厭

如果佢事後 掛住你問你點解冇搵過佢 係咪唔認真 冇愛過佢
你可以攞本簿出黎話
我唔想煩住你 驚你討厭我 想比時間你去process
但係我對你認真
呢本野寫晒呢段時間我有幾徬徨有幾擔心有幾愛你 etc
顯得你大方體貼又細心 可以當小禮物送比佢

不過都係果句 有d野冇都堅強唔黎
佢過唔到自己果關只能話 呢段愛情經不起考驗
其實佢都唔係咁愛你
good luck
膚淺
真係愛一個人係唔會介意佢肉體上發生過既野
最多咪唔搞野
不過你地唔會明架啦
比時間佢冷靜下... 唔好搵佢
你每日想搵佢果陣就寫落本簿到
如果佢討厭你 你搵佢佢根本唔想睇你d message
咁只會覺得你更煩更討厭

如果佢事後 掛住你問你點解冇搵過佢 係咪唔認真 冇愛過佢
你可以攞本簿出黎話
我唔想煩住你 驚你討厭我 想比時間你去process
但係我對你認真
呢本野寫晒呢段時間我有幾徬徨有幾擔心有幾愛你 etc
顯得你大方體貼又細心 可以當小禮物送比佢

不過都係果句 有d野冇都堅強唔黎
佢過唔到自己果關只能話 呢段愛情經不起考驗
其實佢都唔係咁愛你
good luck

多謝你意見

係到同樓主講聲唔好意思,我好似騎劫左咁
過左咁多日,都跟足左巴絲們既意見

都係換黎條女同我講,驚我唔開心,想分開一下

仲要係同我講話唔知點解,覺得同我結婚有障礙

我都真係覺得心灰意冷,好似依2個月做既野白做咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞