[放榜] OU NURSING過來人問答區

70 回覆
13 Like 8 Dislike
上年22分入左ou general nursing sssdp
適逢今年各位師弟妹放榜,諗返起上年好迷茫,又覺得入左ou唔開心又唔知入左要做咩

印象中上年都有呢類po 都幾安撫到我
所以各位師弟妹有乜都可以問架

between 其實讀左一年都覺得唔錯,師弟妹唔洗太頹,ou個名係唔好聽,但nursing都還算做得唔錯嘅,入左黎就比心機讀落去都包你唔會餓死
樓豬好撚勁
你呢?你係咪都係今年入左ou nursing呀
No offer
都唔洗灰心嘅 最緊要做定打算從新出發!
會唔會考慮retake呀
決定retake人生
我阿妹收到 ou nursing offer 同 hkcc health studies嘅offer。我就叫佢揀讀asso嘅,因為就算入唔到poly, hku, cu,到最後都可以揀東華同ou,何必而家讀呢嘅心態,同埋自己都係asso上返去,好明asso嘅玩法,肯俾付出,大學一定走唔甩,唉但屋企人堅持鯨魚都係魚就叫我阿妹讀nursing,所以想問你會揀讀多次asso定直接ou nursing(原因),
我中學都冇讀bio 唯有努力d溫同聽書
入到黎會讀一科叫人體學嘅野(anatomy) 冇bio底會辛苦少少。

但呢科因爲年年都多人肥要重考所以會有tips班for d重考嘅人,基本上識到呢d師兄姊比料你你溫曬d tips佢就唔洗擔心,因為佢都比得幾足成份卷比曬tips你咁濟 今年都係咁過關

至於其他科例如semA嘅社會學(soci) semB嘅心理學(psycho)都輕鬆嘅,背下書就搞掂

英文直情係冇乜邊個肥,仲有一科都要留意嘅係nursing skill,但佢會教得好清楚,你勤力d去lab度練習練熟佢考試定d都會pass到

基本上得一科關bio事,所以放心
OU nurs讀完直出牌, 何必要用多2年博asso升, 仲要唔知升唔升到呢?
第二科就話睇U je, nurs講邊間u冇意思, 主要係睇個人
我果時都有去in hkcc
但果時我嘅考量因素係hkcc你health studies讀完升唔到就真係渣都冇得剩,同埋我對自己嘅毅力恒心冇信心,自己讀咁多年中學都知自己懶,但你入ou nursing你正正常常畢業就點都有牌揸手先,講緊你讀完hkcc升唔到的話係冇牌

而且最重要係,nursing呢行其實唔太睇大學邊間,ou nursing行內名聲亦都幾好,而且如果你係入general嘅話需求都大,基本上都會有工做

所以就揀左ou了
retake人生要加油 retake唔係一件易事
邊間U 讀完出嚟咪又係𢭃一樣嘅人工,緊係用最短時間攞到個牌喇
同埋HKU NURSING 個名仲西過OU

不過讀OU 就預撚左無U life
Campus 仲細過中學
無hall 無活動無福利
日日返學放學,仲衰撚過讀中學
所以OU 除撚左nursing 之外都唔撚好讀
hku臭朵呢個真
u life係冇乜嘅 真係要上下莊玩下ocamp先有野玩下
輕輕一推先
而家retake 一科係咪要1皮野
係呀 retake搶錢
push
我家姐迫我揀ou mental nursing,但我想asso.....
Mental會唔會冇工開架
我又覺得唔係完全冇嘅 入唔到ha入老人院之類都有出路
真係會
講緊五年後
年年泵百鳩幾人出嚟
21 分 no offer
你choice點排呀
ou nursing a1
可能冇讀bio 同chem得4
食唔正weighting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞