認真求救!hello kitty 間公司要告我間小店!

765 回覆
260 Like 76 Dislike
好認真地求救,有冇巴打/絲打識law/對知識產權既法例好熟悉?

事源係咁: 我母親喺元朗經營喺緊一間非常小型既時裝鋪。

賣下睡褲,運動褲,師奶衫。
賺到既錢唔多,都拎晒嚟做家庭生活費比我交大學學費。

就喺今日,我母親收到一封由kabushiki kaisha Sanrio (Sanrio company ltd)公司寄嚟既律師信。

佢指控我母親鋪頭賣既一條印有"hollo" 字樣,劣質kitty貓樣既睡褲,售港幣$25. 侵犯咗hello kitty 的卡通形象知識產權.

封信要求我母親簽保證書+支付 罰金Hk$40,000.

來貨資料:
母親係透過電話落單,香港分銷商岀貨。一次會落40-80條唔同款既絨褲,款式係分銷商 混款 咁寄嚟,母親冇逐個款式選擇,亦控制不到。

我父母親都冇能力比到呢個罰款,平時每月生意額只係3-4萬,但減番租金1萬8千,入貨錢(不定),分分鐘冇錢賺.

呢一刻全家人都好驚好擔心,點解咁大間國際公司要告小本生意。

我到底應該點做好?
咁似之前salon LV單野既~
唔識幫你推下啦
大公司正仆街
幫推
事實上真係侵左權 應該係有人舉報
有無得講數賠小D?
咁好似真係侵犯左喎 祝你一家好運
係真hello kitty喎
真係似
睇下有冇得求情賠少啲
覆信去求情啦
事實你阿媽係賣緊侵權野,上庭打都係要賠
事實上真係侵左權 應該係有人舉報

封信指佢地有拍低整個購買過程,佢地應該係有專人派嚟買再開file 做野。

其實40000對大財團嚟講係好小錢,但對於我屋企嚟講係好大筆錢。。。我真係好驚。。
樓主今次食屎啦
個分銷商會唔會比人告埋
屋企冇儲蓄?
之前有客試過
好似又係哈路貓 出信比佢

佢見差唔多死約完
直接等死約完 執左間舖佢。
用新聞既力量 發去蘋果、東方啦
用新聞既力量 發去蘋果、東方啦

多謝你!
方丈貓真係好撚小氣
呢d周街都係啦
大把地方都係哩隻冇嘴貓啦
賺埋賺埋咁多啦都已經
只可以講唔好彩 捉正你 但你又真係侵左權 deal定罰少啲啦
方丈貓真係好撚小氣
下次畫返個口落去啦
等Sanrio收皮
RIP
吹水台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞