[LIHKG]粵語配音討論(16)揮揮魔棒解開咀咒

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
暫時Arc-v 好少用同一招秒對手,今季duel master 同妖怪手錶有得比, 每集等對手show off 完就出johnny 秒,劇情同樣近乎零
已經唔係某幾張同相似勝利方法, 而家每集都係我場上有5隻jokers 所以話撚知你出啲乜總之我就贏撚咗,啲閒角既打法娛樂過勝仔但好少出場
我心中嘅卡game神作永遠只有 馬神彈果兩季
延禧呀Lu講完蘇州話,又扮柚子、豆豆、阿V,好鬼正
馬神彈真係好好睇
最後仲死主角
用盡生命值硬接
仆街了,雜總要清算叮噹了
今集re0終於好睇返
TVB播星光樂園III,令我又諗起閃亮星光Live單蘇州屎。

以下發洩

星光樂園III,OP歌詞少見炒車,令到我好少有send咗信去求佢改(我好少send信語氣咁輕,好畀面),而佢個改法又令我有啲意想不到。
不過點錯都好,都遠遠比唔上閃亮星光Live電影版。當中閃亮星光Live片尾(卽Idol Time 嘅OP)嘅翻譯係錯得離譜,有三句係完全錯誤冇得兜,仲要三句都係Idol Time 嘅TV size OP會出現嘅歌詞。不過,片入面Make it嘅歌詞係用群英社第一輯OP嗰陣嘅翻譯,雖然其他歌詞我唔清楚係點,但係單係呢首歌加埋Lovelive電影嘅往積就令我一直都覺得套電影係新映買群英社翻譯返嚟改。如果啲翻譯眞係群英社傑作,而佢喺引入Idol Time嗰陣個OP1照搬閃亮星光Live片尾個錯到冇眼睇嘅翻譯,然後TVB有機會播而個字幕嗰面又參考咗群英社跟埋一齊錯嘅話就仆街喇。
要喺TVB上面睇到閃亮星光Live啲垃圾翻譯(同埋垃圾配音)已經好侮辱雙眼同對耳,如果連累埋Idol Time嘅OP翻譯炒粉嘅話群英社絕對要做千古罪人

講返正題,內容入面啲翻譯我希望唔會出事(雖然我一直都覺得TVB係買台版翻譯大執),上一輯我唔知係寫口稿睇錯譯稿定本來就譯錯,成堆小問題。(第一輯錯得最柒噉解,第一集就錯個最甘嘅俾全個追到完場post恥笑)
上次花漾精靈ED1同ED3譯錯我已經放生咗(因為內容都唔多掂,問題多到我唔想mark,索性放棄),星光樂園如果出事嘅話我絕對唔會就噉算。

BTW,TVB播閃亮星光Live嗰陣大執過啲字幕,不過歌詞就冇換成佢自己譯開嗰啲,結果要睇垃圾。
難得今集蜜柑多戲份 但佢變左做阿lu
講完希望唔好出事,然後卽日嗰集就有嘢配錯,仲要係阿寶級錯誤。

啲衰氣仲勁過多莉子
pito似v
amanda同rae正傳擔重 唔似會有
估下ggo cast
女主角:廖杏茵/成小姐
pitohui:yan (應該會好正)
不可次郎:Rae
pito似v
amanda同rae正傳擔重 唔似會有

正傳同ggo冇衝突
更何況Rae喺正傳死左
閒角唔敢包
但主9成冇佢地
第95集

一二三一二三,一個轉身還原基本步

第97集

OP就繼續係修正版,你插曲就走嚟改漏,到底搞乜春
最後一集了,愛心天使真係好正
冇錯
全民造星唱不死傳說同數碼暴龍
街坊廚神有花師奶出鏡
[member]
[/member]
殿堂級聲優
屌你老母睇睇吓高達畫面無啦啦轉做林奠阴娥條閪婆
仲搞到小馬暫停
插播咩? 高鐵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞