騙徒手法層出不窮!觀塘眼鏡配con新奇經營手法

861 回覆
983 Like 8 Dislike
話說上年12月29號去配con,咁正常就驗眼啦,然後就黎料啦 佢先拎副岩度數 散光唔岩既con 我試帶,話要試下個弧度(後尾問番專業既視光師話只要用機照一照就知 ),然後係呢個時間拎走我副眼鏡,模到我仆街。之後拎左張收據叫我磅水

,我就同佢爭論啦,問明明之前問左話配con 係連埋檢查,點解要收錢,但最後都磅左水

之後 佢就不斷叫我配2 weeks con, 咁我其實係去配年con既,我就話唔洗試,因為之前用過。 咁佢就好似是但講話會幫我配,叫我1月3號去拎。

(懶人包)咁1月3號佢原來鋪頭係無開既,唔知係咪特登玩9我,之後whatsapp 有應,話要多2-3日,見下圖

咁之後我再問佢,佢無再應機,咁我就打比佢,然後佢話要多 5-10日

咁我都算啦諗住等,諗諗下又覺得有古怪,然後問佢有無確實日期,然後佢就話可以比我取消訂單,咁我簡左取消訂單,然後就比佢兇我啦

最後,大家小心呢間係apm 連住港貿中心既眼鏡鋪,個名叫眼鏡星X

題外話:去左另一間配左 話2日後有得拎
推到全世界睇到

條友明唔明咩叫恐嚇
佢用果d野咪嚇緊你
幫推 呃人正仆街
好撚串
Lm
間舖頭最尾果兩句咁串

條友明唔明咩叫恐嚇

咪就係 嚇到樓豬標尿
佢用果d野咪嚇緊你

我都覺得係我比人嚇多d
推撚到佢仆街,咁撚串睇你幾時收皮
有單有據有哂對話你都唔去報警?
叫埋警察一齊上去睇下邊個驚呀嘛
幾多樓嫁?平時有去開港貿配眼鏡,驚中伏
好似知邊間

諗住去消委會投訴佢 但好多野都只係我講 無咩實質證據 例如佢叫我磅水果陣
幾多樓嫁?平時有去開港貿配眼鏡,驚中伏

12樓 聽講佢fb 個好評串曬樓上樓下,但原來係自己人黎
好似知邊間

心水清 唔似樓豬

警察?金錢糾紛既野每分鐘都上演緊,就算全民當差都唔掂喎

警察?金錢糾紛既野每分鐘都上演緊,就算全民當差都唔掂喎

我都有咁諗過,所以最後覺得連登既力量最強,可以推爆佢
推到佢仆街
推到佢仆街
眼鏡鋪食水真係好深
淨係驗眼嘅話眼鏡舖通常要收驗眼費100-200不等
但你有配埋con仲要收驗眼費我暫時未聽過
正常唔係包架咩
吹水台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台直播台站務台成人台黑 洞