鄧萃雯陳秀雯倒戈拍ViuTV劇撼無綫

69 回覆
311 Like 4 Dislike
【明報專訊】繼鄭少秋、陶大宇接拍ViuTV劇集,好戲派的鄧萃雯、陳秀雯與陳錦鴻也倒戈助威。多年沒拍劇的陳秀雯已經開工,今次她參與勵志青春校園劇,想當年她在麗的也是拍青春偶像劇,算是始祖。現年56歲的她飾演中學校長,合作演員還有《瑪嘉烈與大衛系列前度》的劉俊謙。

雯女陳錦鴻新劇演夫妻

鄧萃雯與陳錦鴻將於9月首度合作拍ViuTV新劇,是成年人的感情故事,監製為《瑪嘉烈與大衛》系列的南方舞廳。TVB近年力邀鄧萃雯回巢,《不懂撒嬌的女人》與《多功能老婆》也未能打動她演出。南方舞廳接受《明報》訪問,表示早半年前向雯女提出邀請,故事吸引她,但她要求開工前收齊劇本,好讓有充足時間揣摩角色,現在雯女手上已收齊30集的半小時劇本。南方舞廳稱雯女一向演強勢的角色,今次角色更豐富及有層次。雯女跟陳錦鴻首次合作,兩人於新劇中將會飾演一對結婚多年的夫妻,彼此感情已轉淡,丈夫受到新刺激,與由談善言飾演的文青插畫家發展一段婚外情!

娛樂組

https://ol.mingpao.com/php/showbiz3.php?nodeid=1532975120632&subcate=news&issue=20180731

ViuTv 今次真係落重本咁喎
陳錦鴻終於唔係做正義撚
陳秀雯出山
tvb:一於封殺去其他電視台出show嘅藝人
唔洗多搶到十點收視cctvb都嚇到呱呱叫
想睇阿me
CCTVB 而家目標大客群係十鳩幾億既大陸呀
VIU點夠鬥?
依家套PlanB拍到好似業餘學生作品咁 d cam/分鏡出晒事,演員戲屎但係又鍾意long shot
Viutv認真揾班拍開劇嘅人返黎啦,依家班友一睇就知唔拍開劇
陳秀雯肥到咁仲拍劇, 有排減
陳秀雯,又係一個班中小學雞唔會知係邊個嘅人
陳秀雯咁肥
大佬呀viu tv好似係Richard既
無限金錢,tvb收檔啦
唔係鬥大6市場,先針對HK市場就夠喇,由得大台變成大6台啦
香港人都開始唔睇啦大陸依家睇自家劇都夠

ViuTV = HKTV替身

靈魂換殼:

ATV靈魂 -> new TVB
old TVB靈魂 -> ViuTV
希望劇本寫好啲
兩個加埋過百歲,㸃解重有咁大聲音?香港真係老喇
秀巧
HKTV果班真係拍開劇好有經驗架
唔好搵Viutv班業餘比啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞