三星繼Note7、On7後又一力作 今次叫…

8 回覆
2 Like 1 Dislike
三星(Samsung)手機改名的藝術,真係難明過黃曉明!香港中英夾雜,Well,連三星都逼你用JM Tone,read一read佢地啲產品name,由爆炸到全球回收的Note 7(英文讀Note,廣東話讀7),根本完全係粗口諧音,到去年內地推出限定On 7手機,On 8亦屬印度限定,原本,慶幸On 9點都唔會喺香港推喇啩?點知三星自製最強廣告災難,最新推出「師奶Pro」(C9 Pro)系列!

今日睇雜誌,三星廣告賣新手機,其實私下非常佩服三星打不死,即使Note 7爆炸原因未明、爆炸報告未出,仍然非常有毅力地不斷推出新系列手機,完全唔理消費者對其的信心已跌至谷底,雖然尋日「救助兒童會」個主席先笑完「香港人記憶好短」,好快唔記得該會勁高行政費用,同70萬Ritz Carlton慈善生日party(詳情:http://bit.ly/2icZD5L),不過,香港人對住三星一部又一部奇怪名嘅手機,好難會失憶!

講返個三星新手機廣告,大大隻字寫住follow my pace,之後搵咗位「好有特色」嘅女model拎住部新手機,而廣告右上角寫住……「C9 Pro」……無眼花,係「師奶」Pro!

我完全懷疑三星marketing team不滿意年尾花紅,甚至準備劈炮,又或者對於三星嚟講,熟悉廣東話嘅人只是浩瀚宇宙中的一點微塵,所以理、得、你!咁解釋到點解喺香港區推出新手機,可以唔理會手機名嘅諧音。

當三星Galaxy「On」字輩手機並無喺香港推出,我原本相信三星高層,其實對博大精深嘅廣東話好熟悉,因為On 7為內地2016年限定,新一代On 8亦係印度獨家,深信On 9手機不會出現係香港市場。點知新一年出現「師奶pro」,或者,三星去年運勢已經衰到貼地,有noise先係最強公關……一定係,除非唔係……
點解note7係英文note廣東話7
但係c9係英文c英文9?
等Note 9
淨係得班港喱圍威喂笑呢d真係好撚幼稚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞