有冇人細個經歷過家暴個心仲有陰影

23 回覆
0 Like 0 Dislike
啱啱睇到隔離post講起 成個腦都係以前父母嘈交打交既場面 雖然只係嘈左幾個月
呢件事我冇同人講過 但好想講出嚟發洩下
嗰時我得六七歲 呀妹得兩三歲 兩個睇住老豆就快整死老母 只係識得喺側面喊 雖然老母最後冇事
但每次一諗返起就好後悔點解當時淨係識喊而冇出手阻止老豆
每次諗到呢到就好憎自己好唔開心 會好辛苦唔敢再諗落去
佢地以為我咁大個一早冇曬印象 但我永遠記得個情境 直到依加就快廿歲人 一聽到佢地稍為有少少頂嘴已經勁驚個心勁唔舒服好辛苦
有冇人同我一樣
我淨係記得果時喊住叫老豆停手
同你一樣
攞菜刀 打阿媽 成日搞到報警
個陣好細個 淨係識喊
後來離左婚
到而家都係原諒唔到我老豆
岩岩睇到個個post都勾起唔少呢d唔開心回憶

我老豆平日係一個好爸爸好男人 不過一發脾氣就好恐怖。。。。
有時呢啲回憶真係一世忘記唔到
我淨係記得果時喊住叫老豆停手

你都好啊有阻止過 我果陣淨係識喊 原諒唔到自己
你個時咁細個唔知點做都好正常

我有時見老豆鬧啊媽 都會嚇一嚇
呀媽試過拎菜刀
我從後一下奪刀術搶走左
由小學開始到中學
啱啱睇到隔離post講起 成個腦都係以前父母嘈交打交既場面 雖然只係嘈左幾個月
呢件事我冇同人講過 但好想講出嚟發洩下
嗰時我得六七歲 呀妹得兩三歲 兩個睇住老豆就快整死老母 只係識得喺側面喊 雖然老母最後冇事
但每次一諗返起就好後悔點解當時淨係識喊而冇出手阻止老豆
每次諗到呢到就好憎自己好唔開心 會好辛苦唔敢再諗落去
佢地以為我咁大個一早冇曬印象 但我永遠記得個情境 直到依加就快廿歲人 一聽到佢地稍為有少少頂嘴已經勁驚個心勁唔舒服好辛苦
有冇人同我一樣

掟嘢,尖叫,抓頭髮

各種drama....

我好怕我阿爸大聲講嘢,一大聲我心入面就好驚。

而家,我就好怕大聲講嘢或者呼呼喝喝。唔係怕嘈,係有種本能上嘅恐懼不安。
早前睇過一篇文 講關於父母關係對子女日後婚姻既影響
好多家暴既受害者雖然心裡面會好努力愛錫自己既仔女 唔想佢地好似自己細個咁受苦 但到長大之後竟然會不知不覺間對自己既仔女使用暴力 行翻父母條路
爸爸錫老婆錫到濃,
完全想象唔到你地所講嘅嘢!
早前睇過一篇文 講關於父母關係對子女日後婚姻既影響
好多家暴既受害者雖然心裡面會好努力愛錫自己既仔女 唔想佢地好似自己細個咁受苦 但到長大之後竟然會不知不覺間對自己既仔女使用暴力 行翻父母條路

所以都會怕自己拖累到其他人
同你一樣
個陣好細個 淨係識喊
後來離左婚

同路人
同你一樣
個陣好細個 淨係識喊
後來離左婚

同路人

自從佢地分開,我老母就開始發洩係我身上 曾經有諗過自殺
同路人
由細睇到大
扯頭髮,推個頭去撞牆,拎菜刀劈門
鎖咗門都要喺咁踢,有次仲要整爛咗個鎖
為咗避佢而搬咗好多次屋
最後老母都喺心軟俾佢入返嚟
到而家間唔中都會有咁既情況,不過少咗好多
其他屋企人叫我原諒佢,話始終喺老豆
但我接受唔到一個咁嘅人做老豆
就算佢而家做咗幾多嘢去補償

因為咁我對聲音變得好敏感
夜晚聽到有少少拉扯既聲都會驚佢又再打人
以前細個無能力保護,只喺識跪喺度求佢
而家嘅我唔會再喺咁

奉勸各位老豆老母,唔好以為一個家一定要有雙親先叫完整
你哋嘅一言一行對小朋友影響深遠
我無咁嚴重,不過我呀爸好奇怪,會笑住發脾氣,你喊嘅時候佢會笑。仲有好多野令我好唔鐘意佢。
所以搞到而家有人格障礙 之前有精神分裂思覺失調燥鬱同暴力傾向
留名
老母把口太賤 連佢都門
到而家都打佢

所以佢唔敢再打我,知我唔留力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞