「関東煮」本來叫做「廣東煮」, 係由廣東人帶到去日本!

55 回覆
3 Like 13 Dislike
講落又幾似喎

關東煮果種乜鳩都炒埋一碟唔太夾日本菜feel
似d大牌檔煎釀三寶果類
人地係話廣島既東面呀 唔係支那果個廣東呀

港島東面

機界賤種你好撚柒呀

唔知機界賤種到底係唔識日文定有心誤導

中國廣東起源說 只係其中一說 而且都只係話意念來源自 tako梅見到廣東人用大鍋煮 肉菜 雜錦。廣東煮變關東煮 係音變 就更加有穿鑿附會既感覺。

另一說 話係關東人笑鳩關西人整田樂豆腐麻煩 而關東人自認食文化較文明所以改左制作方法。而改名叫關東煮。

節目受訪人都講明 兩個說法 都冇確實證據支持
是旦啦,香港食既咪又係叫瑞士糖
即係打邊爐
講落又幾似喎

關東煮果種乜鳩都炒埋一碟唔太夾日本菜feel
似d大牌檔煎釀三寶果類

日本菜=唔可以炒埋一碟?

港島東面

機界賤種你好撚柒呀

中國廣東起源說 只係其中一說 而且都只係話意念來源自 tako梅見到廣東人用大鍋煮 肉菜 雜錦。廣東煮變關東煮 係音變 就更加有穿鑿附會既感覺。

另一說 話係關東人笑鳩關西人整田樂豆腐麻煩 而關東人自認食文化較文明所以改左制作方法。而改名叫關東煮。

香港人係咪已經接咗軌?
所有日本嘅良好文化都係古支那傳入嘅

結論:支那文化世界第一

屌你老母啦 依家人地又唔係照dup 學似班支那狗咩
日本文化都浸左千幾二千年 形成左自己獨有文化
支那仲好意思想轁光
我只可以講我唔排除呢個可能性,
但如果係咁,人地依家就青出於藍。

廣東人都應該要自我反省下。

廣東人而架轉行做雞阿
你識條鐵咩

雖然日本AV都係勁d

支那仲好意思想轁光

你支那有撚文化咩

sor唔記得左支那立國得個幾十年
咁點解京都無京都骨食呢
咁日本既中国 一定係支那既一部份

支那仲好意思想轁光

你支那有撚文化咩

sor唔記得左支那立國得個幾十年

其實引入其他地方野食再改良都好正常
日本傳統上唔食肉添啦

衝出嚟7?

最後が江戸時代に堺を訪れた中国人が食べていた煮物を起源とする説。広東料理をもじって「広東煮」と呼ばれ、それが関東煮へと変わったとされる。たこ梅の5代目社長、岡田哲生さんは「堺の浜で中国人の食べていたごった煮をヒントにして、初代が作ったと伝わっています」と有力な手掛かりを教えてくれた。

http://style.nikkei.com/article/DGXNASJB24041_V20C13A1AA2P00?channel=DF130120166105&style=1&page=2

機界賤種你好撚柒呀

香港人係咪已經接咗軌?

sorry 個腦未轉返 日文制作(工藝 創作) 製作(生產) 分開用。所以理所當然咁張tsukuru 翻左做制作
即係打邊爐

其實諗落 造法賣法上 有d 似廣州式麵檔 賣牛雜咁 用個大煲鳩滾d野
日本賣港式麵包蛋撻會唔會大賣?

香港人係咪已經接咗軌?

sorry 個腦未轉返 日文制作(工藝 創作) 製作(生產) 分開用。所以理所當然咁張tsukuru 翻左做制作

算你啦 又俾你兜到
本身都預咗會俾殘字撚反咬返話我正字特警
算啦
你而家係廣東都搵唔到廣東煮啦
點樣自己整關東煮淨係想個3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞