韓國電影集中討論區 (8)

1001 回覆
15 Like 7 Dislike
咁樣跌法下次會唔會搵唔到水拍戲
《工作》台版海報
頂多咪拍返細片
與神同含宣傳密到
週末優先場已經係一套中型至大型發行既場數數量
cls搞到我都記錯以為今個星期公映
朋友睇左 話好睇過上集 但票房應該無上集咁好
【姜棟元鄭雨盛《人狼》票房失利 巨額虧損成定局】由姜棟元、鄭雨盛、韓孝周等大牌演員主演的《人狼》,總投資達190億韓元,需要動員600萬名觀眾才能回本,但上映第一周僅動員75萬觀眾,巨額虧損已成定局。但業界人士表示雖然票房失利,但其實有不少可圈可點之處,相信今後一定能重獲觀眾肯定。
最多百零萬
套戲有無咁差 姜東元搭韓孝珠已經連續兩套唔掂
神臂大叔真係一般
d 角色嘅情感同關係跳黎跳去,好突然唔連貫
【勁收81億韓圜】《與神同行》下集開畫首日極速破百萬人次

韓國賣座電影《與神同行》嘅下集《與神同行:終極審判》,今日港、韓同步上映,香港今日起有優先場,下周四正式上映。而今日上畫嘅《與神同行》下集同樣走勢凌厲,截至香港時間下午5時,《與神同行》下集觀影人次已破百萬,同時勁收81億韓圜(約5,693萬港元),超越《屍殺列車》首日大收65億韓圜(約4,568萬港元)嘅驚人紀錄,成績相當犀利。

而今日中午時份,已經有唔少韓國觀眾趕住入場先睹為快,當中截至上午11時30分,已經有699,814觀影人次,勁收53億韓圜(約3,724萬港元),已經超越咗上集《與神同行》開畫日406,533觀影人次紀錄。

至於韓國方面,根據韓國電影振興委員會嘅實時統計,《與神同行》下集嘅預售率以凌厲走勢保持喺第一位,暫時有70.2%預售率壓倒性贏荷李活大片《職業特工隊:叛逆之謎》(Mission:Impossible-Fallout)嘅10%預售率。至於今日香港晚上7時15分喺尖沙嘴The ONE有一場優先場,當中可見已全場爆滿,一個「吉位」都冇晒。

嘩屌 開畫日已破百萬人次
有埋對比之下人狼橙到
好睇過上集?
人狼成個禮拜都過唔到百萬
《與神同行2:因與緣》截至當地時間週三下午6點已取得突破百萬觀影人次的首日表現,成為韓國影史上第二部首日觀影人次破百萬的作品,破百萬速度也僅次於《侏羅紀世界2》(首日下午5點)。值得注意的是,《與神同行2》的公映日只是普通週三,既沒有像《侏羅紀世界2》那樣的顯忠日加成,也沒有像《復仇者聯盟3:無限戰爭》文化日低票價拉動人次的優勢。第一部《與神同行》於去年在韓國公映,以1441萬次的成績位居韓國影史觀影人次亞軍,僅次於《鳴梁海戰》的1762萬次。

韓國首日觀影人次破60萬的作品:
侏羅紀世界2——1,183,518
與神同行2:因與緣——1,000,000+
復仇者聯盟3:無限戰爭——980,052
軍艦島——971,535
新木乃伊——873,079
釜山行——872,673
美國隊長3——727,949
計程車師傅——698,088
鳴梁海戰——682,701
黑豹——630,468
復仇者聯盟2:奧創紀元——622,165
碟中諜6:全面瓦解——601,952
雪國列車——601,029
侏羅紀2咁堅
我覺得上集已經好多笑位
好笑又好悲
韓國電影20180801票房

1.《與神同行:終極審判》當日票房1,235,811人次,累計票房1,257,560人次,屏幕數1,968(恭喜打破韓影史首日最高票房紀錄!明早會再微調一下應該會更高一點點~)

2.《職業特工隊:叛逆之謎》當日票房256,850人次,累計票房4,392,913人數,屏幕數996

3.《Hello Carbot衝鋒戰士:白堊紀》當日票房162,224人次,累計票房166,706人次,屏幕數721

4.《超人特工隊2》當日票房76,801人次,累計票房2,616,172人次,屏幕數581

5.《神秘的公寓:黃金鬼怪和秘密的洞穴》當日票房39,465人次,累計票房484,960人次,屏幕數490

6.《小偷家族》當日票房6,163人次,累計票房61,880人次,屏幕數75

7.《人狼》當日票房5,970人次,累計票房869,109人次,屏幕數271

8.《老無所依》當日票房1,819人次,累計票房69,081人次,屏幕數17

9.《蟻人2:黃蜂女現身》當日票房1,427人次,累計票房5,439,580人次,屏幕數37

10.《我是愛》當日票房336,814,661人次,累計票房42,771人次,屏幕數21

ps:《與神同行》破紀錄的意義還在於是在非休息日而且是非文化日半價優惠直接打破記錄~為上半年完全低迷的韓影直接打個雞血
cls破埋侏羅紀2,韓國史上開畫票房最高
人狼柒到唔敢睇
唔使錢嘅程度我覺得唔差嘅
好彩無睇過劇透啫
完全理解唔到第三集仲可以做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞