工聯會安蔭區區議員被指英文差劣

138 回覆
268 Like 7 Dislike
推到佢仆街
呢條友 好多蝻亞票
佢成日都幫d蝻 快速拎公屋
次次區選 都有班蝻入黎投佢
班蝻仲會對d居民講:「呢度遲早我地住曬」

利申:安蔭撚
大陸人英文可以好到邊呀
推到佢仆街

個post引曬啲校友出嚟
擺明係上面order要放啲蝻落黎
dklm
不過白鴿真係用同一個人做咩
奶共教畜唔知平時有冇幫學生妹補精?
升學率高唔計 全港最top嘅中學一定要十項全能再加「傳統名校」先計 有人話Lw唔係top10 top20-30就差唔多 我就話唔係連登仔公認no.1都唔好意思話自己間學校係全港top果堆
得閑就派米派餅 安蔭又多廢老
R撚哂堆票 呢幾年安蔭蝻亞人多到痴線 樓下長期有十幾個南亞細路跑黎跑去同日撚日打板球
未經授權用草日漫畫 工聯會區議員梁子穎致歉 稱「以為係大陸版」

立場報道 2017/5/21 — 16:21

工聯會區議員梁子穎,在印製宣傳海報時,未經授權使用漫畫家「草日」設計的「梁家婦女」卡通,被草日揭發。梁子穎表示,自己是在 Google 上找到有關圖片,「因為有大陸版,我哋以為係大陸版」,一時疏忽沒有查清版權誰屬,已向草日道歉,並將移除所有涉事廣告。

梁子穎回應《立場》查詢時稱,製作涉事海報時,團隊在 Google搜尋到圖片,被問到一般卡通人物均有版權,為何未有查證再使用?梁稱以為該人物是「大陸版」,不知道是草日的作品,屬「一時疏忽」,已經聯絡草日並作出道歉。

漫畫家草日今午在社交網站發表聲明,指近日發現有關海報,自己並無授權及收取任何費用,強調自己是「梁家婦女」版權持有者,「請涉事人士尊重作者知識產權」。

梁子穎為葵涌安蔭區區議員,2008年當選起連任至今。梁曾經捲入「自己批自己」爭議,2014年葵青區議會批出一項 128 萬元撥款,舉辦「青年參與地方行政培訓班」,由梁天穎任主席的「安蔭邨居民服務社」承接。

https://www.thestandnews.com/politics/工聯會區議員梁子穎-為未經授權用草日漫畫致歉-稱-以為係大陸版-未察版權誰屬/
每日一推
白鴿又唔肯換人,反而下面石蔭就有個後生仔,應該會頂尹議員個位去選區議員去贏返個位
而家李世隆坐隱左
未知白鴿最後安排新人選邊區,但起碼有新面孔
大波蓉應該都好難輸
我覺得大波蓉、肥隆唔算好穩陣
出黎選嘅都冇個真心幫你架啦 咪又係打份工 仲要咁撚高 同特首選舉一樣 冇個人係真心為社會發聲嘅
但民主黨hea 到
好出路
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞