經理話: 「俾班死廢青攪到我地被裁, 最衰佔中,令到銀行cut人。」

1001 回覆
268 Like 15 Dislike
經理話: 「俾班死廢青攪到我地被裁, 最衰佔中攪亂香港, 令到銀行cut人。」

之後又話: 「不過其實都估到有炒人既一日。」

我心諗: 屌, 真正原因係銀行在[外]國借貸收唔到錢, 又要同股東交代。佢個堅·藍絲, 都費事浪費口水解釋,另外你今朝明明仲要我地跑數, 放工的你打倒返工的你?

回想起今早:Mind the door please, 我一如以往地趕乘車,手上拿著很多東西,一個男人突然大叫:「喂!搞乜呀!踩到我啦!」 我不停跟他說: 「對唔住呀對唔住呀唔小心嘅咋。」心諗:真係黑仔啦,無端端一早俾人鬧,返到去公司又有機會比客同經理鬧。  
講對唔住是人工包了, 對唔住及唔好意思是我辰經常掛在口邊, 因為我只是一個小小的銀行落盤員又可以稱做股票經紀。

我慣常比公司規定時間早15至20分鐘回到分行,然後開機, 開櫃, 試電話線及錄音系統。因為還有3個月就可以取得公司送出的10年服務金牌, 免得有任何出錯, 亦避免被經理單單打打。在迫滿人的交通工具上,我如常上下高登和Facebook, 突然收到其他分行同事whatsapp, 內容是:

「昨晚收到風, 證券部會有大地震,大家知唔知咩事?」

其實之前蝕錢的分行已經摺得七七八八,所以估計可能只是再精簡一下人手或內部調職。
我係度諗: 反正自己都無話事權, 煮到黎先食啦, 落左車行快2步返公司仲實際。

同事返齊後當然問問佢地知否有大地震, 經理第一時間就回應:

「傳聞既野聽左就算, 唔好自己嚇自己,諗下點call客搵多d生意好過啦, 快手d準備開工做野,唔好咁多口水。」

9點10分, 經理突然嘩一聲, 面色蒼白,手上柸奶茶都倒瀉了,我這十年都從沒聽過她嘩得這麼大聲, 原來她收到公司所發的新聞稿,內容是西亞銀行證券門市要全線關門大吉,全部大裁員!!

我腦好像俾雷打了一下, 一片空白。

然後走馬看花想起了這10年的種種, 一畢業既第一份工就係呢份, 當時是2006年,第一次在金魚缸內的感覺有些特別, 見到同事快速落盤覺得很利害, 之後超多新股上市, 要幫白表客存現貨, 3個月後亦成為別人眼中利害的一員。

接著親戚朋好友開始WHATSAPP我, 話看到新聞, 知道我們公司裁員, 不停重重覆覆問我兩,三個問題:

1 是你有沒有機會留低,  2 是之前有沒有先兆, 3有無肥雞餐。答案當然是不知道, 其實我們員工都是今早才被通知, 做了2年既DEAPARTMENT HEAD美杜莎還用官腔的口致電分行,話明天上去人事部, 詳情到時會知, 其他問題一概不答, 我們亦很無奈。

想深一層,我們這經理真的沒有 「無常備胃仙U」, 一早還認為沒有大地震, 更要推我們跑數的確好笑,

誰知道間西亞銀行更仆街, 明明年頭拍心口話不會裁員, 2個月前全線員工還要上TRAINING, 另外絕大部分分行都是一直賺錢, 點想到會有這件事發生?上得人事部都肯定是全炒吧!

最慘是有些同事要供樓,其中一個的孩子還是剛好2歲, 有人用員工免首期PLAN 上車未夠一年, 亦有付了訂金但未上會的, 但who’s fucking care?

公司信用;企業良知;社會責任其實通通比不上高層的自身利益。

接著客人睇了新聞,開始問為何關門, 亦有客人在櫃位大發老脾。 
大佬呀我都係受害者, 你發我老脾把托。 打機十連又唔見出五星, 嗰d五星級麻煩客就十連排隊出現係你面前。

五星客A: 「你地咁仆街既, 話摺就摺,老人家點算?」 
我心諗: 唔係我地仆街, 我地小職員係無權決定摺既, 我地邊有話事權。

我解釋:「我地小職員係無權決定摺既, 我地都唔想。」

五星客A: 「西亞正仆街!你地都係。」

我心諗: 點解世上有咁多好似你咁唔明事理既仆街呢。

五星客B: 「我D貨點算? 」

我解釋:「只係關門市, 你D貨無影響。」

五星客B:「咁我D貨點算?」

我再詳細解釋:「只係關門市, 其他服務無影響。」

講完5次後, 五星客B依然話:「我好擔心我D貨!」

我再由頭解釋, 結果重複5次後加上其他客再解釋, 五星客B:「我D貨真係無問題?」

五星客C: 「我唔識打熱線中心, 教到我識為止。」

但佢應該是有失8成聰的... 手口並用再寫字都是不太行。
幾好睇,但書面語同口語夾雜,睇得幾辛苦下 定還是係樓主特登咁做
明明係西亞
我依然讀左做東亞
幾好睇,但書面語同口語夾雜,睇得幾辛苦下 定還是係樓主特登咁做

我下次會注意
五星客D: 「我要轉走D貨,快手D,只有5分鐘時間。」

我一邊填表, 一邊解釋:「你太多貨, 要填3張表, 5分鐘唔得。」

五星客D: 「總之你快燃D手,趕時間。」

五星客E: 「你地部打簿機打唔!」

我解釋:「應該磁帶有問題, 麻煩到銀行櫃面,等同事幫你。」

五星客E: 「咁多人點排, 你咁廢既!」

我解釋:「證券部既電腦打唔到簿,麻煩到銀行櫃面,等同事幫你。」

五星客E: 「抵你被老板炒!」

我心諗:如果我可以用排牙幫到你打簿,我晨早幫左你打,另外就係因為老板CUT人手, 所以你先要排大隊。 你可唔可以有D SENSE?

好唔容易到12點, Lunch 時間立刻報告父母,幸好他們回應: 「都無辦法, 慢慢搵啦。 」

老婆沒有接電話,所以whatsapp佢, 佢後來 回覆: 

「吓!!!!

即是你沒有工作?

你點養我?」

我都諗唔到點覆, D三,四星客又出現。

傳聞又話MARKETING個DEPARTMENT HEAD肥龍. 卡隆向高層用左幻魔拳 ILLUSION FIST, 令佢地深信絕大部分客戶唔會用分行服務, 令佢順利用到黃金三角次元 Gold Triangle 將整個部門送走,從而減少開支; 亦有傳言話有十多人可以留低, 總之謠言滿天飛。

星期六晚仲要跟老婆家人提早食父親節飯,但首先要處理今晚返屋企如何跟老婆交代。

戴返個頭盔先

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合。

之後打算交代之後1個月如何被打落水狗,被摙住春袋工作,再講下同事d趣事, 散戶常見問題, 落盤苦事,技術分析,基礎分析,另類超準升跌指標,魚缸內望等。

當然我係作者, 當然作到自己好勁, 什麼CFP, CFA, FRM 都1take pass曬。 但如果想考CFA既巴打, 認真建議 Level one, Level Two 都溫 SCHWESER NOTES, 但exercise 就做 textbook ,特別level 2 好似重點有d唔同; Level 3 要寫 essay, 可以上下雞精班, 另外要留意下你份工既上司會唔會幫你寫份工係related, 令你可以chartered。 因為大部分可以chartered既工要你有相關工作經驗先請。
push

謝謝你收看
push
g持
g持

thx
留名
留名

(2) 被打落水狗之一
好不容易才到了收工時間, 搭了什麼車亦不是太記得。
一出電梯門見到老婆對鞋已經放在門口, 正在猶疑好是否要返大堂想想如何解釋時, 門已開:
老婆: 「做咩一碌木企係度? 你又話份工好穩,所以先唔介意你得19k左右, 而家點算好?
你有D咩打算? 你無專長...」
我: 「可能…. 可能有得留低。」
老婆: 「真係?」
我: 「我有CFA,仲有FRM, 有機!」 心諗: 有機就奇, 現在滅門血案, 我又唔識DEAPARTMENT HEAD美杜莎, 更加同MARKETING個肥龍. 卡隆完全無交情。
老婆: 「新聞話可能有第2波, 留得一時,都留唔到一世。」
我: 「都係。」
老婆: 「我個姊妹話叫左我個時唔好嫁你,餓死老婆瘟臭屋,無專長,一早叫左我唔好嫁, 而家全中。」
我: 「呀….」
老婆: 「佢仲話被裁者d種唔OK, 唔好生小朋友。」
我心諗: 我又唔似OM因為食錯野而被迫RESIGN, 我都唔想嫁…使唔使講到d種唔OK咁L絕呀。 我: 「而家應該係要諗解決辦法。」
老婆: 「咁你有咩解決辦法呀?」
我: 「不如我全職炒股?」
老婆: 「你有無用你個死人腦諗野? 係得你晨早發左啦。 」
我: 「咁我返工要以客為先..」
老婆: 「BAN! Next。 」
我: 「咁實Q,夠穩定,跟SECURITIES差唔多, 讀音又差唔多。」
老婆: 「我從來無諗嫁實Q, 將來朋友GATHERING 點介紹你呀? 」
我心諗: 職業無分貴賤。
我: 「咁做寫故佬。」
老婆: 「你D文筆? 收啦! 又無諗頭。 」
我: 「我會考作文攞..」
老婆: 「你都識講會考,而家無左, 轉左DSE好耐, 記唔記得預科篇[人生的意義],你連飯都就黎無得開,你走去談理想咁不切實際? 」
我: 「人無夢想同條咸魚有咩分別? 」
老婆: 「我比較關心有無咸魚食多D囉。」 我心諗: 你幾時變得咁膚淺?
我: 「係香港有手有腳,做賣電話同電話配件應該有得做。」
老婆: 「你真係搵到先好。」
我: 「開飯先啦,有三文魚,並非咸魚! 」
老婆: 「最怕第時咸魚都無得食。」
我: 「……… 」
晚餐後, 看了報紙就上床睡覺。

腦海突然一閃, 咪住! 你個話我D種唔OK既姊妹,我估到應該就係我們BIG DAY收完開門利事就話唔舒服閃左,但6點你大學男神一出現,佢就閃返出黎同男神狂飲紅酒個條死港女。 你講返我俾我聽,唔通你認同佢被裁者d種係唔OK? 不過我都唔知點開口問你。
真係炒左,咁之後點算? 我都好徬徨無助..

經理早上9點40分同清潔呀姐傾傾下計, 人地都係例排問佢有咩打算, 佢竟然眼紅紅, 喊左出黎。
我企係一角心諗: 頂, 有時間喊不如諗下有無計叫總行留低你, 當然機會好細, 你人工高, 供獻小, 平日錯漏又多,但點都比你叫我地跑數實際好多。

8點45分, 總行向所有分行打一次電話,擔心我們沒有上班, 以小人之心度君子之腹, 雖然公司對我們無情, 但並不代表我地對客人及公司無義, 辛勤工作十年,換來這種對待,傳聞可以選擇即走還是多留一個月,知道他們這樣想我們分行同事, 心諗:好心一早裁走我, 下面首歌好應境: (歡迎幫忙更改)
是否很驚訝 講不出說話 沒錯我是說 快燃D炒我 曾給你馴服到 就像綿羊 何解會反咬你一下 你知嗎 *回頭望 做西亞 從來未曾幸福過  百二分 O過T 沿途為何沒加薪  下半生 係度做 懷疑人工也不多  沒有心 別再拖 好心一早炒鳩我* #肥雞被你對沖左, 一毫字都無出過  出面D工那麼多 為繼續而繼續  沒有好處還是我 若注定有一點苦楚  不如自己親手劈炮# 是否不甘心 首先給撇下 換了你是我 你忍得到嗎 捱得過無限次 被客狂屌 人生太早已看得化 也可怕 REPEAT* 重頭努力也坎坷 統統不要好過 來年歲月那麼多 為繼續而繼續 直接不過承認錯 你間銀行個朵太臭 不如快燃D賣盤 難行就無謂再拖 好心一早裁走我 REPEAT#
戴返個頭盔先
本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合。
push
push
留名等聽故
Lm
劉明
lm
(3) 被打落水狗之二

銀行一開門D三,四,五星客陸續出現,就算明明知道要面對一群五星客, 所有分行同事都是返齊的, 下午3點開始有同事要上人事部。會有5組人同時會見分行同事。

分行同事會面對一個DEPARPMENT HEAD 加一個人事部同事,我跟MARKETING個DEPARTMENT HEAD肥龍. 卡隆太有緣,竟然抽中要見佢, 一入去,佢當然用好官腔既話講:

「代表西亞多謝你多年努力,因為2016經濟環境太差,因為經濟環境太差解約係沉重既決定,亦係迫於無奈,公司會跟足勞工法例處理,賠償會優於勞工法例。」

我細聲講: 「聖鬥士見過的招式第二次就不會再有效,你招”幻魔拳 ILLUSION FIST”對我係無效既。」

肥龍. 卡隆同人事部: 「吓, 你講咩話?」

我心諗: 咁細聲都聽到?
我回應: 「無野, 請繼續。」

肥龍. 卡隆: 「人事部同事會同你講解遣散詳情。」

人事部同事: 「勞工法例遣散費是3分2月薪乘服務年期,你19K*2/3*9 = 114,000。 這部分會用你的強積金對沖。」

我回應: 「即是係我既強積金扣出黎俾遣散費。」

人事部同事: 「可以咁講,呢個都係法例。」

我心諗: 挑, 又用法例大人, 我尋晚上網查左啦。

強積金對沖又係一個德政,  遣散費目的係俾被裁者一D保障;  而強積金目的係俾退休人士退休時有保障, 兩件事點解會串聯起黎呢?

話說當年政苦強推強迫金,大部分雇主反對,為左可以令雇主收口,唔知邊個天才諗到雇主可以用雇主供款黎俾遣散費, 所以而家D人先嘈話唔可以對沖,變左輸打贏要,雇主肯行強迫金係因為可以對沖,而家話取消,邊個肯。

人事部同事: 「公司非常好,額外跟據年資有以下賠償:
5年至10年會額外多1.5個月月薪;

10年至15年會額外多2.5個月月薪;

15年至20年會額外多3.5個月月薪;

20年至25年會額外多4.5個月月薪;

20年至30年會額外多5.5個月月薪;」

我問: 「我差一個半月就十年, 會唔會當十年咁賠? 」

肥龍. 卡隆回應: 「你都識得話差一個半月先十年,即係未到十年,我地跟足勞工法例,如果唔守法,社會咪亂,而且已經優於勞工法例,唔明你D八十後,成日得一想二, 而家個社會呀..」

我插嘴: 「明,我都係問下。」
我心諗:唔俾我,當自己個月糧俾左乞兒。 你個優於勞工法例真係蝗恩浩蕩。

人事部同事: 「另外如果你由現在到7月7日工作表現滿意,公司再有1.5個月月薪做BONUS。」

我問: 「唔可以即走?」

人事部同事: 「可以,你自己RESIGN,但你要賠一個月俾公司,另外係你RESIGN,所以你唔會有勞工法例既遣散費。」

我好型咁講: 「挑,個19K你係我戶口扣,封信我聽日補返俾你,額外個個半月月薪我當俾乞兒;你地D濕鳩野我會公告天下。」 然後拍枱就走!

現實係:
我問: 「OK,我會留到7月7 日,咁點先算工作表現滿意?公司會出有個個半月糧做BONUS? 」

我認我衰仔,但家有妻室,唔可能同錢作對,特別係唔知幾時先搵到新工。

人事部同事: 「呢度有張LIST, 寫左你JOB DUTY,照返平日咁做就得。」

我睇一睇, 心諗: 大檸樂, 要handle any other duties assigned by supervisors, 被屈機了!

我轉個問法: 「咁點先算工作表現唔意呢? 」

人事部同事: 「例如你沒有合理理由請左,LET say10日假。」

我又問: 「咁病假呢?」

人事部同事: 「有註冊醫生開既醫生證明就可以,但都要合理,無可能普通感冒請足一個月病假。」

我答: 「我都知,反而係你唔知, 我地個CIO海神波塞冬一年多過5日病假要再出EMAIL解釋原因,係一年多過5日呀! 10日要上神殿見佢親自解釋呀!」

人事部同事: 「呢D我唔理,仲有無問題?」

PS: Chief Investment Officer( 海神波塞冬)  >  Department head(肥龍.卡隆 及美杜莎) ,

> section Head (隆奈狄斯.艾力斯)> Branch Manager> 副經理>落盤員

戴返個頭盔先

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞