[2019區會計劃]藍田人請進

225 回覆
17 Like 0 Dislike
其實老友meme多數無咩政治立場,只要唔港獨嘅話,立法會通常都係區議員叫佢哋投咩就投咩

做過區就知老友meme張票唔係完全關蛇齋餅糉事,係信任問題
其實老友meme多數無咩政治立場,只要唔港獨嘅話,立法會通常都係區議員叫佢哋投咩就投咩

做過區就知老友meme張票唔係完全關蛇齋餅糉事,係信任問題

agree 由領滙加租呢類同佢地生活有關嘅入手 可能可以令佢地多啲關注
成個藍田村都係支那人,興田個d老野都唔洗唸,冇年糕送采你都傻,係得德田啓田廣田叫好小小

成個藍田得興田選區係民主黨喎
其他選區都係保皇狗睇,特別係廣田柯狗做左十幾幾年,自動當選左3次
突然今日行完山有個諗法,發覺藍田啲山頭其實都幾多垃圾,可惜今日輕裝出發,想執走啲垃圾都唔得,大家行山記得多個袋,順手可以執走啲垃圾
成個藍田村都係支那人,興田個d老野都唔洗唸,冇年糕送采你都傻,係得德田啓田廣田叫好小小

其他選區都係保皇狗睇,特別係廣田柯狗做左十幾幾年,自動當選左3次

我細細個佢已經做緊,細個嘅印象都覺得佢算親民同真係做得多幾多社區嘢,就算依家諗返覺得佢做到咁耐都唔係冇原因
突然今日行完山有個諗法,發覺藍田啲山頭其實都幾多垃圾,可惜今日輕裝出發,想執走啲垃圾都唔得,大家行山記得多個袋,順手可以執走啲垃圾

我細細個佢已經做緊,細個嘅印象都覺得佢算親民同真係做得多幾多社區嘢,就算依家諗返覺得佢做到咁耐都唔係冇原因

不過佢都只係贏工賊會2-3%
而家工賊仲喺興田開埋地辦
一個唔好彩下屆藍田全面染紅

我咪就係覺得落手做呢套唔work

閣下有何高見?

冇咩高見,但我希望各位考慮清楚落水做係咩一回事。為社區出心出力係可以,但唔會係推動政治變革嘅方法。

落區做到野可以獲取民心同知名度
有人識你 ,人地就容易啲聽野入耳
到時再講下政治話題提升民智
咁先集合到力量推動到改革
要改變一時間點會做到,仲要呢度係香港嘅老人區

利申:9upper

擺街站遇過啲偏執嘅人,
通常佢一唔夠你講就會話你唔係中國人、收錢,或者拎泛民啲衰嘢入你數,嗰啲人要殺到埋身先有機會醒。
所以主要都係想籠絡游離市民,其實立會民主派票總體係多過建制派票,只要激發到人出嚟投你,咁你就十拿九穩。

我咪就係覺得落手做呢套唔work

閣下有何高見?

冇咩高見,但我希望各位考慮清楚落水做係咩一回事。為社區出心出力係可以,但唔會係推動政治變革嘅方法。

擺街站遇過啲偏執嘅人,
通常佢一唔夠你講就會話你唔係中國人、收錢,或者拎泛民啲衰嘢入你數,嗰啲人要殺到埋身先有機會醒。
所以主要都係想籠絡游離市民,其實立會民主派票總體係多過建制派票,只要激發到人出嚟投你,咁你就十拿九穩。

如果佢話我唔係中國人,我不知幾咁開心

你睇下栢雅公民黨輪幾多就知嗰區冇得救
興田起碼仲贏緊300票應該仲有得救

柏雅人灰鳩

柏雅人灰鳩

柏雅人灰鳩

啟明贏咁多唔係無原因
除咗工聯會條大水喉之外
佢做地區工作比起隔離柯狗仲勤力

同埋要打柏雅要熟悉區議員同三個屋苑嘅業主立案法團嘅關係
當年由親民主黨嘅鄧志豪邊咗做何啟明其中一個原因就係康柏嘅法團由親鄧變咗親何
兼且果陣鄧生又唔勤力
而一搞到上業主立案法團就牽涉好多利益上嘅嘢

柏雅人灰鳩

啟明贏咁多唔係無原因
除咗工聯會條大水喉之外

當年由親民主黨嘅鄧志豪邊咗做何啟明其中一個原因就係康柏嘅法團由親鄧變咗親何
兼且果陣鄧生又唔勤力

聽聞陳宇明死嘅原因就係入咗康柏法團
而家法團班廢人仲喺度奶緊新昌

柏雅人灰鳩

啟明贏咁多唔係無原因
除咗工聯會條大水喉之外

兼且果陣鄧生又唔勤力

據說前排法團同啟明嘈過交

柏雅人灰鳩

啟明贏咁多唔係無原因
除咗工聯會條大水喉之外

兼且果陣鄧生又唔勤力

柏雅人灰鳩

啟明贏咁多唔係無原因
除咗工聯會條大水喉之外

兼且果陣鄧生又唔勤力

康柏唔係之前撐新昌嘅主席比人踢走咗咩
另外康瑞嗰邊法團想踢高衛但係踢極踢唔走

如果想踩柏雅可以諗諗呢啲位

閣下有何高見?

好多人都抱持呢種諗法。先不論居民係咪咁易就比你改變到,我會覺得呢種方法,往往出問題嘅會係搞手自己。

關注組嘅方式係用地區工作包裝政治議題,無疑地,對社區有心、希望有變革嘅人,其實都希望可以親力親為去出力。不過唔能夠忘記嘅係你始終係做緊一樣有關選舉嘅工作,簡單講即係從政。我嘅諗法係參加者首先要有呢種自覺,要明白自己係做緊政治工作,而唔係純粹落區幫手,呢個concept好緊要。

一個關注組,以落區方式攻打區議會,擴大影響力,再向居民灌輸政治理念,以所謂「入屋」嘅方式做宣傳。關注組入面,有活躍人物代表組織,有核心成員負責統籌,有低調幫手嘅義工或支持者。以呢種模式運作,結果必然係由活躍分子負責出選。當你參加區議會選舉,政綱仍然可以大致同地區工作相近,但立法會選舉唔同,唔能夠單純打地區牌,參選人要就不同全港性政策議題訂立政綱,問題於是出現:究竟關注組入面邊個有份or有權制訂政綱?當然關注組大多會由志同道合嘅人組成,但唔代表對所有政策議題都有相同睇法。

好多具體野未能一時三刻列舉,但有個問題大家可以諗下:九東關注組嘅成立,係咪為咗推動港獨?如果唔係的話,點解陳澤滔會用香港獨立作為選舉綱領?
fb有個page叫藍田友 係小弟一年前 純粹想推動下藍田社區 介紹下藍田事 如果有野幫到 小弟一定幫手 雖然我個 page冇咩人like

閣下有何高見?

好多人都抱持呢種諗法。先不論居民係咪咁易就比你改變到,我會覺得呢種方法,往往出問題嘅會係搞手自己。

關注組嘅方式係用地區工作包裝政治議題,無疑地,對社區有心、希望有變革嘅人,其實都希望可以親力親為去出力。不過唔能夠忘記嘅係你始終係做緊一樣有關選舉嘅工作,簡單講即係從政。我嘅諗法係參加者首先要有呢種自覺,要明白自己係做緊政治工作,而唔係純粹落區幫手,呢個concept好緊要。

一個關注組,以落區方式攻打區議會,擴大影響力,再向居民灌輸政治理念,以所謂「入屋」嘅方式做宣傳。關注組入面,有活躍人物代表組織,有核心成員負責統籌,有低調幫手嘅義工或支持者。以呢種模式運作,結果必然係由活躍分子負責出選。當你參加區議會選舉,政綱仍然可以大致同地區工作相近,但立法會選舉唔同,唔能夠單純打地區牌,參選人要就不同全港性政策議題訂立政綱,問題於是出現:究竟關注組入面邊個有份or有權制訂政綱?當然關注組大多會由志同道合嘅人組成,但唔代表對所有政策議題都有相同睇法。

好多具體野未能一時三刻列舉,但有個問題大家可以諗下:九東關注組嘅成立,係咪為咗推動港獨?如果唔係的話,點解陳澤滔會用香港獨立作為選舉綱領?

如果有得正評依段文就正!! 其實落區做嘢同推廣政治理念未必真係大家諗得咁有關係.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞