[理性分析]LIHKG好難取代高登

304 回覆
812 Like 8 Dislike
琴日po左一段仔,今日寫曬佢。

背景
始終街外人個個都淨係知高登呢樣野。可能有啲初中雞啱啱升高中想睇下咩叫高登,都只會係playstore serch 香港高登,或者google高登。根本唔會知Lihkg咩黎。時代不斷更替,上高登既唔係永遠都係我地呢班人。咁樣長遠黎講Lihkg好難夠高登玩。

就好似我2011年加入高登,根本唔知膠登係咩黎。當年高登大屠殺之後夠有好多人遷移去高登啦。最後一班新高登仔淨係對高登有歸屬感,邊有人會上膠登吖 ,唔夠幾年班膠登會員一樣頂唔順回流高登。

所以要o係歷史吸取教訓,我覺得唯一解決到呢個問題既方法就只有宣傳。吸撚埋所有有心加入高登既一份子同埋潛在高登仔過黎,咁先徹徹底底取代高。

如何取代高登?
改名
但係要宣傳先要幫LIHKG諗個好既中文名,我覺得新高登呢個名ok,一黎人地search高登可以見到,二黎啲人知道兩樣野有關聯性,可以暫時掛名幫宣傳。
當然大家可以討論下幫lihkg改咩中文名好。

LIHKG 產品
其次,高登之所以咁紅就係每年出產大量高質素改歌。街外人識高登10個有9個都係因為高登改歌。依家youtube上面既改歌一定會整個浮水印寫住高登音樂台,呢個係好好既宣傳方法,我地可以參考下。
Lihkg要取代高登就一定要即刻改幾首高質素既歌擺上youtube,然後寫著lihkg音樂台(如果之後有中文名就用中文名)

搞翻高登傳統定期活動
例如高登女神選舉。女神選舉推上報係一個好主要既方法宣傳高登。同樣,我地都應該搞個lihkg女神選舉,然後推上報就可以令更多人知道我地。趁依家高登無人,佢地依家搞選舉一定搞唔起。而lihkg啱啱崛起,應該快啲搞女神選舉,取代高登地位!
寫住咁多先。
各位幫正評幫推。上熱門比多啲人見到
咁如果唔係取代高登而係作為新論壇呢
本來入黎屌你,但睇完之後又有d道理
Agger
好好地我地圍內既人知咪幾好,你睇下而家高登出左名充斥左幾多5p,五毛
lihk軍師
高汁post留名
其實無話邊個取代邊個
高登都唔會取代到香討啦
我地自己圍內開心lan party咪算
最緊要開心
其實 呢度先係高登
其實我覺得只要呢度keep住有人氣,唔好變成第二個膠登已經夠,唔一定要取代高登
家陣十個至少都有六個人係長期用app 上
手提的機的介面主導左好多野

你睇返pkm go 果期咁爆,個個塞係街到,唔係冇原因的
好的介面,好的主題,就足夠匯聚到一班人

你估真係個個都咁恨上高登咩,係因為有HKG+依類好平台,令人地個體驗感好先個聚到同keep到班人

但對ios用戶黎講,依家個高登得返垃圾官方app
有得選之下,當然會搵個爽手的app 用啦
一方面覺得出面冇晒5毛打手好好,另一方面又驚人氣少漸漸變到好似熄燈/膠登咁
快啲出web版就仲好
請蘋果動記者報導下高登大地震啦 雖然個idea好鳩
高登還高登
直情係新論壇仲好
唔需要叫X登
新名+出位宣傳
其實如果本身個名叫「G+」or「HK+」就perfect晒
讀起上黎都方便好多

而家讀LIHKG極拗口
只要原有既高登核心巴絲過晒黎,呢度咪係真高登囉,平台叫咩名只係次要。
認清事實,保持開明
舊登有個post講得啱,我地有可能回流高登既潛在原因係我地有機會對呢到期望過高。

所以要避免呢樣野我地必須係心態上有改變。如果我地要撼低高登我地一定要接受lihkg都可能有五毛,5p,假膠,唔好以為呢到係烏托邦,當然我地都一定要屌走佢地。

除此之外,我地都要開明接受新加入既人,膠登就係一個實例,當年佢地就係有班人圍威喂小圈子,屌走曬其他新會員所以先開始沒落。我地要吸收歷史教訓,lihkg開左an版之後千祈唔好搞分化,因為用lihkg既都係自己人,是不是?
第一樣就ko你啦 後生上網叻過你同我 唔識睇appstore排行榜?接受新野程度仲高 掉轉係班死老野唔慣機會仲高啦
如果蘋果動肯當花邊新聞報道下,個效果都應該會幾好,例如寫下林祖瞬個仆街做左d 咩搞到無人支持~
高登最重要係人,而唔係高登個名
無app其實好難上高登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞