GoPro Hero 5 討論

418 回覆
6 Like 1 Dislike
新手留名
早幾日入手Hero 5 + Feiyu G5
但係同一時間入咗張 SxxDisk Extreme 128G就中晒伏,係咁出SD Error..
谷Q氣買過張 *** Pro Plus , 即刻順晒
買咗3way 成日手震
諗緊買唔買stabilizer好

我都覺

https://www.indiegogo.com/projects/snoppa-m1-innovative-3-axis-smartphone-gimbal-video/x/15281498#/
訂左呢隻但未到貨

呢支我都訂咗...但係只可以畀mobile 用....
最問巴打邊度買GoPro 5最平阿

我喺張毛記 CMK 買, $3050 , 配件仲有9折
各位巴打千祈咪買副廠隻硬膠鏡頭保護殼,會整花鏡頭旁邊啲膠
Gopro原廠 Karma Grip VS 大陸Feiyu G5 又點睇? 兩者都係最新,為Hero5而設。

G5有防水&平啲
Karma Grip靚仔啲,同埋保值啲(好似係)

其他功能上有咩大分別?
價錢G5平幾舊
但最重要都係操控同出咗黎嘅效果…我喺YouTube搵唔到認真嘅比較片

用緊karma grip 無用過feiyu G5
前者拍片幾穩定 最重要係佢可以幫hero5充埋電
Hero5即時變核電 拍咗三個幾鐘嘅片 karma grip仲有兩格電 (hero5因爲已經充住電 可以唔使佢電量)
你有搵過片都會知佢係sell整合GoPro 開karma grip會開埋GoPro 關機都係 上面已經有制可以開始同埋停止錄影 跟機嘅GoPro mount可以比你用現有嘅配件mount住 例如掛係backpack
缺點對比G5當然係無防水 同埋拍攝模式單調 淨係向前 中途影自己就要轉一轉支grip向自己 但問題不大

karma grip係垃圾
裝完會蓋住gopro5個收音
同埋會優先用grip既電去叉gopro,如果gopro 20%電,grip滿電,最後會gopro滿電,grip無哂電,一定要用線叉,反智。
底又唔平,無得借力放平面上,大舊,得二個鍾電量,制無實體,夾背帶會禁錯制。
貴幾舊,又要拆蓋無左防水,又怕唔見

遮住收音果度唔知佢軟件可唔可以解決 暫時我就set咗disable winding sound 問題好少少

電量最初我都擔心呀 但用咗幾次都夠我捱多過兩個鐘喎 不過我係斷斷續續咁錄 唔係一氣呵作錄兩個鐘就真嘅 G5唔係用線叉架咩?

個底唔平呢下真 想放平面要用佢個mount駁三腳架有啲多餘呀
Gopro原廠 Karma Grip VS 大陸Feiyu G5 又點睇? 兩者都係最新,為Hero5而設。

G5有防水&平啲

其他功能上有咩大分別?
價錢G5平幾舊
但最重要都係操控同出咗黎嘅效果…我喺YouTube搵唔到認真嘅比較片

Hero5即時變核電 拍咗三個幾鐘嘅片 karma grip仲有兩格電 (hero5因爲已經充住電 可以唔使佢電量)
你有搵過片都會知佢係sell整合GoPro 開karma grip會開埋GoPro 關機都係 上面已經有制可以開始同埋停止錄影 跟機嘅GoPro mount可以比你用現有嘅配件mount住 例如掛係backpack
缺點對比G5當然係無防水 同埋拍攝模式單調 淨係向前 中途影自己就要轉一轉支grip向自己 但問題不大

同埋會優先用grip既電去叉gopro,如果gopro 20%電,grip滿電,最後會gopro滿電,grip無哂電,一定要用線叉,反智。
底又唔平,無得借力放平面上,大舊,得二個鍾電量,制無實體,夾背帶會禁錯制。

遮住收音果度唔知佢軟件可唔可以解決 暫時我就set咗disable winding sound 問題好少少

電量最初我都擔心呀 但用咗幾次都夠我捱多過兩個鐘喎 不過我係斷斷續續咁錄 唔係一氣呵作錄兩個鐘就真嘅 G5唔係用線叉架咩?

個底唔平呢下真 想放平面要用佢個mount駁三腳架有啲多餘呀

但FEIYU G5解決哂呢D問題,又防雨,8個鍾可換底電

保養果啲間間都一樣?
有無配件一定要阿 想for旅行 同落水🙇🏻🙇🏻

嗯 果時都考慮咗好耐 但最後揀咗karma grip
Feiyu G5的確係好選擇 不過巴打有無遇到呢個問題呀?
https://youtu.be/o_sbL-xP1R8

呢個係雜音多左?

保養果啲間間都一樣?
有無配件一定要阿 想for旅行 同落水🙇🏻🙇🏻

我就唔落水幫你唔到...但係我就連埋charger pack 買...聽聞hero5 可以一upgrade firmware就用唔到副廠電,所以我都唔敢駁

呢個係雜音多左?

應該係摩打聲太大

G5有防水&平啲

其他功能上有咩大分別?
價錢G5平幾舊

俾巴打講到一文不值
新手留名
早幾日入手Hero 5 + Feiyu G5
但係同一時間入咗張 SxxDisk Extreme 128G就中晒伏,係咁出SD Error..
谷Q氣買過張 *** Pro Plus , 即刻順晒

我都聽講過SxxDisk同gopro唔係好夾

俾巴打講到一文不值

咁佢都分析得啱嘅 係G5嘅優點黎
我睇重嘅只係karma grip個整合程度同埋感覺實淨啲
用手揸住gopro部機去影,就咁轉一轉方向都發發聲
點可以避免

俾巴打講到一文不值

咁佢都分析得啱嘅 係G5嘅優點黎
我睇重嘅只係karma grip個整合程度同埋感覺實淨啲

可能我激動左啲,因為我接受唔到gopro專登設計個gimbal比自己都可以咁失敗,特別係收音方面,好似無測試過就出街咁,佢個drone又係搞到回收,股價又低迷
iphone用,究竟DJI, 飛宇定智雲好?
gopro 係咪無得邊差電 邊拍片架?

但有人話收音會影響

但有人話收音會影響

gopro hero4 black
唔得既 我試過用黎做車cam 插住用都無電熄機
想問下大家feiyu g5同sgp其實有咩分別?
想問hero 5喺部機播片有冇聲?
想問hero 5喺部機播片有冇聲?
我部係機睇冇聲,電腦睇就有
唔知有無巴打有用過外置咪好似Rode Videomicro 咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞