港匯港息集中討論(1)

739 回覆
16 Like 1 Dislike
1個月H升到2%就夠,唔駛升到P
美匯,美債強勢中

美元強,港幣同步,服務業應該直接有影響

進入2018年第2季,進入每個月300億速度縮表中

2017年第4季,每個月100億
2018年第1季,每個月200億
2018年第2季,每個月300億
2018年第3季,每個月400億
2018年第4季,每個月500億
2019年開始,每個月500億
縮表會係出年明顯感受到影響

加息,縮表,強美元,貿易戰,高負債

以上都係呢3年的主題
好多借貸都係H按,其實已經到哂cap位
又到7.841了,就快到弱方
目標係2022收返去08年水平上下嘛。當俾佢多一年buffer。之後歐洲年底停qe ,然後學美國兩年後即係2020收,一樣用5年時間,即係2025收晒。

我成日鳩估,呢個先係「中國製造2025」個期限的真正由來: 要在人地unwind晒qe前做晒偷晒買晒搶晒佢想做的事。一戴一露亦係同理。。。
但果p會受h影響而加咖嘛。如果他日利率正常化如hibor libor去到4厘一年,咁個p就可能變咗8了。

唔好話我鳩吹淡風呀,4厘好正常咋,同埋我講經濟嘢,唔係金融股樓呀。
美國0.25 咁加, 要去到4厘好似有啲難喎, 巴打你睇幾時到到4厘
吹多咗,而家乖乖計數

耶倫姨姨上年預測,2018年到2020年加息次數會係3次/3次/2次。上年尾息口最後係1.5,按一之0.25咁加,即係2020底會總共加多1.75,變成3.25。

但今年似乎會首先比預期已經加多咗次。同時新債王都講,由於美國減稅後有財政壓力,同時核心通脹都有壓力(油價?),所以而家大家都唔睇好新發長債,因為估之後息口及孳息都會仲升(佢叫大家睇住金先 )。唔計外圍如貿易戰貨幣戰因素,2020年底會有3.5+
上返7.847
機會都大
只要樓價唔跌對香港無影響
Day high 7.488
隔夜 0.70786
1 星期 1.36000
2 星期 1.36469
1 個月 1.30732
2 個月 1.42000
3 個月 1.54286
6 個月 1.76714
12 個月 2.25429
短息再升
今次到短???
1個月唔郁喎
力保H按
香港時間27/4/2018
早上11時15分的結算率。
到期日 港元利息結算率

隔夜 0.54286
1 星期 1.18643
2 星期 1.26500
1 個月 1.30625
2 個月 1.44500
3 個月 1.57536
6 個月 1.78701
12 個月 2.25742
一個月無乜點郁
完左孖展,下星期要跌啦
香港時間30/4/2018
早上11時15分的結算率。
到期日 港元利息結算率

隔夜 0.62393
1 星期 1.10464
2 星期 1.18929
1 個月 1.30643
2 個月 1.45903
3 個月 1.58750
6 個月 1.79464
12 個月 2.26679
平穩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞