港匯港息集中討論(1)

739 回覆
16 Like 1 Dislike
大行其實唔加p先最賺錢
佢地個資金成本都係自己銀行個存息
hibor越升反而越賺
我其實反而唔係好明,點解有財演會話呢個情況下加息會有利銀行股。。。
因為之前平息,銀行可以壓到個利潤好薄 (亦都要搶生意,因為銀行自己之間都割割地喉)。港元總存款而家有6、7萬億(計埋外幣有13萬億港元份量),未償還樓宇按揭先得1萬2千億左右,仲未計你要回贈,要比mortgage link(係諗清楚就知銀行幾有錢同幾搏),可能事實銀行(廣義啦)果度係得8千億用到嚟賺你供樓者啲錢。

但上面及其他post都有講,你一加p就存貸兩頭都加。當業務情況不變,如果之前銀行已經鍊到個profit得兩滴,咁你唔加,就樓宇按揭呢類長線收益生意及企業借貸蝕,加,就存款息蝕。所以其實反而匯豐好體貼,剛剛加到細p/ 細行樓按有得打返和 (cap變返2.275>2.21),睇定啲再嚟。

所以如果係關心香港投資及供樓問題,要之後要留意唔係個p點追,因為肯定只會睇住h嚟逐(半)格郁。上面講銀行要睇定個市況,但然後個按揭業務會點做? 如果無貿易戰的話: 既然利潤薄個問題起於大家在樓市狂升、市場份額擴大時搶客而半割喉,咁到大家上晒車入晒局,但個樓市交投及樓價唔再升時,就先慢慢一齊夾好(在唔整死供樓者的情況下)減回贈呀、減 ml 比例呀,收緊同提高呢啲門檻先。加p 會影響存貸收益平衡,但攪 rebate 同 ml就唔會: 反正最初呢啲嘢就係以「期間限定」的方式俾人,大家都心中有數。

但而家貿易戰,即係企業借貸及融資業務受埋影響。左右手都要應敵,難度幾何級增加。所以銀行都只能被逼觀望,再睇餸食飯被動回應。點應? 咁我就真係唔知啦
唔係頂, 香港樓按實在太穩陣太少default, 佢地包裝一下再當保本產品賣出去跟本就無本生利咁濟...
個P好似都名存實亡咁濟, 銀行減回贈、減 ml比例對業主傷害更大...但奈可政府搞辣招成交量大減, 銀行樓按生意大不如前...
仲有其他企業借貸收益架嘛?個啲加息都有錢賺
一來貿易戰之後唔知點個原因就係企業借貸會受影響,我估銀行而家都係收緊風同 run 緊新 model (唔講啦,我好懶 )。二來銀行唔係咁做生意,佢個思維唔會係「一忽大賺+一忽少蝕」然後左手襟右手咁去 拉個收入。對銀行言一定係止血大過天,而唔加 P 就會流血:話就話得今日先係一個月 H 2.2厘,但無人會覺得呢個係真係「暫時」,而 9 成 9 係長期水位...
係,亦正如你講,雖然利潤淺,但因為係長期 + 幾乎必賺,銀行又有錢借唔出,所以就一定會按當時情況輕輕割喉 (其實只係賺少啲) 搶客。就算俾完優惠你,25 年長客,實按 300 萬然後收你1厘,又無咩嘢要做 (唔通你敢甩期?),銀行當係半被動基本收入,其實無理由唔搶
香港時間28/9/2018
早上11時15分的結算率。
到期日 港元利息結算率

隔夜 3.88214
1 星期 3.04429
2 星期 2.55500
1 個月 2.23071
2 個月 2.23979
3 個月 2.28357
6 個月 2.38048
12 個月 2.69214
拆息再升高
Hibor 同新P rate 又縮到唔夠

keep 住呢個數,下個月應該加0.125%
港匯急跌100點子
銀行如果唔追加0.125%, 港匯又會跌返去弱方兌換保證,然後燒銀行結餘體系。

燒到咁上下,問金管局貼現窗攞港紙,同步加息。

呢次銀行咁保守,似乎想拖得一日得一日,如果捱到12月美國加息,或者追加。呢2個幾月足夠時間,宣傳加息比市民消化

究竟係銀行的羅更醒,定市場力量的神算勁
lm
銀行根本係想捱到2021年美國加完息,掉頭減息
咁香港捱到最後美國加到3厘,香港加1厘,咁就收工
香港同中國財金政界成日都信一個講法,話加息還加息,但貿易戰會在美國11月中期選後有轉向。我仍住,除咗條利潤數想拖得就拖,另外都有少少僥倖心態,想睇睇之後企業環境會唔會轉返無咁緊。

其實佢提早打晒鑼鼓都只能等波動細啲。經濟增長放慢、收水同加息個勢已成。銀行睇得再透,都不過係跟住市場走...

人地美國已經預 2020 年後好有機會陷入正常經濟週期中嘅衰退,所以 FED 先事先張揚咁想趁難得大好天收返水同加返息。無人會想下次經濟衰退時又用多次 QE... 再用,個世界會頂唔住,隨時打仗

我自己覺得未來10年香港經濟會好困難... 會在膠著狀態中慢熊返落去...
今日星展有野講

星展香港行政總裁龐華毅表示,該行將會調升最優惠利率(P)0.125厘。他指出,昨日未有即時跟隨大部分銀行加P,因為對於加幅低於預期「感到失望」,他預期最少上調0.25厘。他表示,該行今次決定上調最優惠利率0.125厘,是要跟隨大行。

感到失望 真係有d 怪
即係講到明想加0.25 但係被迫跟 0.125
(富邦 同 永亨已經唔跟, 係加0.25)

咁同之前某業界人士講法
「大行 恃住自己仲水浸,挾高埋拆息打殘 細行 」相似
星展呢啲存款少既銀行咪有利
共和黨出大絶話中國干預選舉,呢鋪唔贏都幾難
係呀,但匯豐係龍頭,唔可以咁做/諗嘢法。

其實而家出面幾間行總共出現咗 3 個 P:

1) 匯豐、恆生、中銀 =5.125
2) 渣打、星展、東亞、大新、花旗、工銀 = 5.375
3) 富邦、華僑、永亨 = 5.5

所以加息個勢其實好不穩
大p, 中p, 細p......
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞