刺蝟討論區(3) 冇人開新po

535 回覆
6 Like 1 Dislike
自己咬自己
原來係咁 咁我都唔放入去
橫掂都佢幾乖識痾
但佢都會係跑輪痾 日日都成個屎圈
極懷疑我個隻係識跑跑下去廁所
好想呻下,由養前爬左好耐文都知道刺蝟好難養好難親近
到養左先覺得點解難到咁

帶佢返黎第一日就比件著過既衫佢適應下,結果每日都係匿係件衫入面,夜晚先出黎
朝早下午好奇忍唔住揭開佢件衫希望望下佢同佢玩下,又嚇親佢狂炸刺

有比隻手指佢聞同舔,比佢咬過兩次之後佢舔到咁上下我會收返隻手
但總之一掂佢就炸
嘗試摸佢啲刺又越摸越炸得勁

琴日返到屋企仲要發現佢成功逃獄匿係櫃底,用左好耐時間先引到佢出黎再隔住條毛巾捉返佢入去

好難搞啊 巴絲打們有無方法可以指教啊

佢之前咬自己隻腳搞到結焦我諗住聽日放假帶佢去享和睇睇醫生,但淨係搬佢去出街箱都唔知點搞 揭開件衫一定嬲,唔知點上手搬
首先你要唔好驚佢
佢地雖然好蠢蠢咁但其實feel 到接觸佢嘅人嘅情緒
就算佢炸刺都要頂硬上咁抱住
平時你抱咗佢上手就算佢炸刺都由得佢
可以擺喺自己腳上面唔理佢
等佢習慣接觸人同埋你啲氣味
慢慢就可以唔用毛巾抱
要抱佢地可以直接用手鏟落去肚仔下面輕輕咁成隻抱起佢
當然要佢無炸刺嘅狀態先做到
加油啦
用你嘅愛溶化佢
我養咗兩年隻刺先俾我摸肚
仲要到醫生嗰度完全唔俾人掂
搞到我俾醫生話要我得閒陪佢玩多啲
但其實我已經一日陪佢玩一個鐘
有時得閒係屋企會陪佢三四個鐘
唔知關唔關得我一個養佢事
陌生人行近啲都炸刺
試下比其他人掂下抱下佢,不過都好講性格
身邊啲人全部怕刺蝟
我試過帶去公園玩,見下其他野,我有比d小朋友摸佢,但竟然無起剌
可能佢性格cool d姐
出郊區公園佢ok嘅
小朋友狗狗圍住佢都冇事
但一係室內就會炸刺
晏就佢熟睡果陣撚佢一定會發哂脾氣
我同我老婆, 一人一個STYLE, 我就由佢黎, 老婆就FORCE LOVE

反而佢嗰套令刺刺同佢仲FD底
想問東京有冇啲賣刺蝟用品既鋪頭?
黎緊去想去行下
池袋tokyo hands頂層有
但好貴 同我係香港買差唔多錢
我隻刺蝟成日撞跌哂啲嘢 又返起哂啲嘢
捐落尿墊底 有次有膠紙痴哂四邊諗住佢捐唔到 點知轉頭見到角落頭有個窿 隻刺蝟直接刮爛個尿墊捐落底 救命
每次整好過半個鐘佢就推冧哂啲嘢
有呀 佢平時會匿入去瞓 但過一陣就連間屋都俾佢頂起埋
如果真係會鏟尿墊你去買張3M防滑墊(浴室用果種)
放喺尿墊上面點鏟都鏟唔起
晏啲去睇睇
thanks
我個隻呢排成日r痕 可以點幫佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞